klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Het is begin mei, dus dat betekent dat het expeditieseizoen op Denali geopend is! Ook voor mij het is aftellen naar het begin van de Denali expeditie nu echt begonnen. Op 10 mei vertrek ik, want op 12 mei begint mijn expeditie. Na maanden van voorbereiden en trainen is het bijna zover!

De expeditie in een notendop

De eerste uitdaging is om op de plek van vertrek te komen; Talkeetna, Alaska. Dat bekent eerst een vliegtuig naar Anchorage wat de hoofdstad is van Alaska. Van daaruit is het nog eens ongeveer 3 uur rijden naar Talkeetna zelf.

Talkeetna en instructie

Talkeetna is de centrale verzamelplaats voor klimmers die Denali willen beklimmen. Maar ook voor Mount Hunter of Mount Foraker. Alle klimmers moeten in Talkeetna langs de Park Rangers, om daar hun klimvergunning te laten controleren en de instructie te volgen over wat er van je verwacht wordt gedurende de klim. Kort samengevat is dat dat je niets achter laat, en jezelf kan redden. Ook als het fout gaat. Pas bij levensbedreigende situaties komen de Park Rangers te hulp.

Kort samengevat wordt er van je verwacht dat je jezelf kan redden

Na deze instructie is het tijd om alle spullen in het propellervliegtuig te laden. Vanuit Talkeetna is het namelijk nog 45 minuten vliegen naar de Kahiltna gletsjer, waar de expeditie echt begint. Eenmaal op de gletsjer worden al je spullen uit het vliegtuig gegooid en ben je op jezelf aangewezen; de expeditie is begonnen!

Met het vliegtuig naar de gletsjer
Met het vliegtuig naar de gletsjer

De expeditie zelf

Uiteraard zou ik een dag-tot-dag gedetailleerde planning kunnen geven. Maar inmiddels weet ik dat er niets zo veranderlijk op de Denali als het weer. En dus de planning. Als het goed weer is klimmen we verder. Als het slecht weer is, kan het beter zijn om een dagje af te wachten. Van de 21 dagen die ik heb om op de top van Denali te komen, reken ik erop dat ik minimaal een week vast zit door slecht weer.

Denali West-Buttress route
Denali West-Buttress route

Tussen de top van Denali en de plek waar het vliegtuig land, zitten 5 kampen waar we de tent zullen opzetten. Zoals eerder beschreven gaan we constant tussen de kampen heen en weer om onze spullen omhoog te brengen en de acclimatiseren.

Boven kamp 4 ligt het steilste stuk van de klim, de Headwall die 45 tot 50 graden stijl is

Toch begint de klim pas echt vanaf kamp 4. Boven kamp 4 ligt het steilste stuk van de klim, de Headwall die 45 tot 50 graden stijl is. Daarna ben je boven op de West-Buttress. Dit is een mooie graat met schitterende uitzichten over de gehele Alaska Range. Kamp 5 is het laatste kamp, waarna je via plekken met stoere namen (The Autobahn, The Football Field en Pig Hill) uiteindelijk op het dak van Noord-Amerika uitkomt.

En weer terug

Terug naar basecamp. Dit is 4:30u in de ochtend op Denali. Het wordt niet donker.
Terug naar basecamp. Dit is 4:30u in de ochtend op Denali. Het wordt niet donker.

Aan het eind van de 21ste dag moeten we weer terug zijn op dezelfde plek als waar de expeditie begon. Dat betekend dus afdalen, veel afdalen. Meestal lopen we in een ruk van kamp 5 helemaal terug naar de plek waar het vliegtuig ons weer oppikt. Dat is een hele lange dag dalen, meer dan 35 km en zowat 24 uur achter elkaar. Maar tegen deze tijd hebben we veel over voor warme en verse maaltijd in Talkeetna!

Dat is een hele lange dag dalen, meer dan 35 km en zowat 24 uur achter elkaar

Eenmaal terug in Talkeetna zijn we er alleen nog niet. Er wacht ons nog een autorit terug naar Anchorage. Maar het zou zomaar kunnen dat dan de oogjes wel even dichtvallen.

Wil je op de hoogte blijven?

Dat kan! Helaas is er op Denali zelf amper mobiel bereik. De enige communicatie met de buitenwereld is mogelijk via satelliet telefoon. Onze groep zal, wanneer mogelijk, een update geven via de Cybercast. En uiteraard zal ik ervoor zorgen dat daar regelmatig een Mountainreporters smaakje aan zit!


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer