Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

In het noorden van Ethiopië, een land dat ik zeker ook kan aanraden voor de avonturier, ligt het prachtige Simiengebergte (Simien Mountains National Park). Dit gebied ligt op ongeveer vierduizend meter hoogte en wordt ook wel het ‘Dak van Afrika’ genoemd. Het is een ideaal gebied om te wandelen, te hiken en om wilde dieren te spotten. En het is zeker één van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben. Lees snel verder, want ik vertel je waar moet je zijn, wat kun je zien en wat je verder moet weten over deze prachtige bestemming.

Simiengebergte vergezicht, foto: Anne Wielenga

Het is een magische plek: tussen alle machtige bergen voel je je heel klein. De bergen in het Simien Mountains National Park reiken tussen de 1900 en 4500 meter boven zeespiegel en vormen een rotsachtig en ongewoon landschap waar, gelukkig, geen eind aan lijkt te komen. Dit hooggebergte heeft extreem diepe dalen en indrukwekkende steile en kromme toppen.

Ook de hoogste berg van Ethiopië, de Ras Daschen van ruim 4500 meter hoog, is hier te vinden. Als je door het gebied wandelt of rijdt, kom je steeds in een nieuw landschap terecht, met elk zijn eigen weelderige planten- en bomensoorten. Niets voor niets staat dit park dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Toegang tot het park

Het nationale park ligt tussen Gondar en Axum en is door een kronkelige weg het best te bereiken met een 4×4 auto. In Debark is het bezoekerscentrum waar je je toegangskaartje tot het park koopt, waar je een gids en een parkwacht (een ‘guard’) toegewezen krijgt en waar je meer informatie kunt vinden over de routes in het park.

Een gids en guard zijn in het hele nationale park verplicht en blijven altijd bij je in de buurt. De gids kan je alles vertellen over de flora en fauna en leidt je daarnaast rond door het gebied. De guard, die een groot geweer bij zich draagt, kan bescherming bieden tegen wilde dieren en andere gevaren. Geen zorgen, dit is bijna nooit nodig.

Simiengebergte, foto: Anne Wielenga

Wandelroutes

Het Simiengebergte is een interessant gebied voor de beginnende wandelaar, maar zeker ook voor de wandelaars die meer uitdaging zoeken. Je kunt voor een route kiezen die je over de wandelpaden leidt, maar het is ook leuk om – met gids – van deze gebaande paden af te wijken. De gids geeft ons twee tips mee: 1. Niet vallen, 2. Zie regel één. En dat is niet voor niets: ze kennen hier geen hekjes langs de afgrond. Het is dus oppassen geblazen.

De gids geeft ons twee tips mee: 1. Niet vallen, 2. Zie regel één.

De vooraf bepaalde routes, die je leiden over de bergruggen of juist door een dal, variëren van uren tot dagen en hebben een verschillende moeilijkheidsgraad. Onderweg kom je diepe ravijnen, smalle weggetjes en zelfs watervallen tegen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar de top van de Ras Daschen te wandelen in een meerdaagse trektocht (zes dagen). Alle georganiseerde wandelroutes beginnen in het stadje Debark. Slapen doe je (als je via een tour boekt) in een tent midden in het park. Als je iets meer luxe wilt, kun je ook overnachten in een lodge.

Wij hebben ervoor gekozen om met een 4×4 auto en chauffeur op pad te gaan, die op verschillende punten is gestopt om te voet verder te gaan. Hierdoor waren we in staat om in relatief korte tijd langere afstanden af te leggen en meer van het gebied te zien.

Simiengebergte, foto: Anne Wielenga

Dieren in het Simiengebergte

Je kunt hier bijzondere dieren tegenkomen, zoals de Ethiopische wolf (nergens anders te vinden), gelada’s (de enige grasetende aap ter wereld), de walia ibex (een bijzondere steenbok) en veel vogelsoorten, zoals de lammergier.

Tijdens onze eerste wandeling liepen we al snel een groep gelada’s tegen het lijf. Ze zitten in de bomen, achter struiken en op het open veld. Deze harige planteneters zijn absoluut niet bang voor mensen en je kunt er gewoon ‘tussen’ gaan zitten. Ze zijn ook niet echt onder de indruk van je aanwezigheid en gaan rustig verder met hun dagelijkse activiteiten: spelen, gras eten en elkaar vlooien. De Ethiopische wolf hebben we helaas niet gezien, maar wel veel vogels en antilopen,

Simiengebergte, foto: Anne Wielenga

Simiengebergte, foto: Anne Wielenga

Praktisch

Ten slotte wil ik nog een aantal tips meegeven voor als je naar dit prachtige gebied in noord-Ethiopië wil gaan reizen:

Het gebied ligt hoog, erg hoog. Op de meeste routes wandel je op minimaal 3000 meter hoogte. Vóórdat je naar het gebied afreist, is het aan te raden om goed te acclimatiseren, bijvoorbeeld in de hoofdstad Addis Abeba (op 2355 meter hoogte). Neem ook voldoende water mee en neem veel rust tussen het wandelen en hiken door. Dat is overigens echt geen straf met zo’n uitzicht.

Het kan er erg koud worden (vooral in de nacht), dus neem voldoende warme kleding mee, zoals een dikke trui, een muts, dikke sokken en goede broek.

Sta soms ook gewoon even stil en neem de omgeving in je op. Het is adembenemend.

Simiengebergte, foto: Anne Wielenga

Lees hier meer verhalen over Afrika


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer