Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Ik ben Quetzaltrekker en hike voor een goed doel in Guatemala

Door Marion Korevaar

Hike vulcanoes, help kids. Ik stuit op de slogan van Quetzaltrekkers als ik onderzoek doe naar outdooractiviteiten in Midden-Amerika. Mijn plan is op dat moment om een aantal maanden te gaan backpacken. De slogan laat me echter niet meer los. Quetzaltrekkers is 23 jaar geleden opgericht. Een 36-jarige burgeroorlog in Guatemala, 1960-1996, heeft veel kinderen dakloos gemaakt en er is weinig toegang tot educatie. Door trektochten te organiseren in de omgeving van Quetzaltenango hopen de oprichters genoeg geld in te zamelen om een school op te richten en kinderen een thuis te bieden.

De slogan laat me niet meer los

Inmiddels gaan zo’n 170 kinderen naar Escuela de la Calle, school van de straat, en wonen 22 kinderen in Hogar Abierto. Quetzaltrekkers wordt volledig bemand door vrijwilligers. Hoewel de vrijwilligers elkaar om de drie maanden afwisselen, is Quetzaltrekkers al 23 jaar in staat om een constante inkomstenbron te bieden aan beide projecten, ook wel EDELAC genoemd.

Naarmate ik meer lees over Quetzaltrekkers, word ik steeds enthousiaster. De mogelijkheid om bij te dragen aan zo’n mooi doel, bijna elke dag van de week te wandelen, een nieuw land te leren kennen en samen te werken met andere vrijwilligers die hetzelfde doel nastreven, spreekt me aan.

Quetzaltrekkers
Eigen foto: Marion Korevaar, Quetzaltrekker office

Tussen het adem happen door neem ik de wonderschone natuur in me op

Op 4 januari 2019 stap ik dan ook in het vliegtuig naar Guatemala. Quetzaltenango is de op een na grootste stad van Guatemala en ligt op een hoogte van 2200 meter. De meest geboekte tour is de driedaagse trektocht van Quetzaltenango, ook wel Xela genoemd, naar het Meer van Atitlan. De tocht begint met een paar uur klimmen naar een hoogte van 3050 meter. De twijfel slaat al snel toe. Hoewel ik toch wel wat wandelervaring heb, heb ik nog nooit op zo’n hoogte gewandeld. Ik adem wel, maar krijg toch geen lucht. Tussen het adem happen door neem ik de wonderschone natuur in me op. Ik heb nog nooit een vulkaan van dichtbij gezien. Doordat twee tektonische platen, de kokosplaat en de Caribische plaat, vlak voor de kust van Guatemala naar elkaar toe bewegen, beschikt Guatemala over een reeks vulkanen.

Quetzaltrekkers
Eigen foto: Marion Korevaar, De wolken ontstijgend

De geschiedenis van de vulkaan Santa Maria maakt indruk op me. De vulkaan ligt op zeven kilometer afstand van Xela en is ‘een vulkaan van het decennium’. IAVCEI, International Association of Volcanology and Chemistry of Earth’s Interior, heeft wereldwijd zestien vulkanen geïdentificeerd die een bijzondere geschiedenis hebben, zich in de buurt van een bevolkt gebied bevinden en in het verleden een bijzonder vernietigende uitbarsting hebben gehad. Santa Maria is een van die vulkanen. In 1902 vindt een eruptie plaats die negentien dagen duurt en een gebied met een omtrek van maar liefst 50 kilometer bedekt met drie meter aan vulkanisch materiaal. Twintig jaar na de uitbarsting vormt een nieuwe vulkaan, Santiaguito, zich in de krater die de eruptie heeft geslagen aan de zuidwestzijde van Santa Maria.

Uitzicht vanuit de Temazcales
Eigen foto: Marion Korevaar, Uitzicht vanuit de Temazcales

Na de eerste wandeldag wacht de Temazcales. Het gebied waardoor de wandeltocht loopt, wordt bevolkt door K’iche’, één van talrijke de Mayavolkeren die woonachtig zijn in Guatemala. Een Temazcales is een soort Mayasauna. De ruimte is verwarmd en je kunt jezelf wassen met warm en koud water. Na een dag jezelf in het zweet gewerkt te hebben, is een Temazcales zeer verfrissend.

Nevelwoud
Eigen foto: Marion Korevaar, Nevelwoud

De wandeltocht biedt niet alleen uitzicht op vulkanen, maar gaat ook door nevelwoud, maïsvelden en lokale dorpjes. De tocht eindigt bij het Meer van Atitlan. Het Meer van Atitlan is ontstaan na een vulkaanuitbarsting die nog vele malen groter moet zijn geweest dan de uitbarsting van Santa Maria. Het kratermeer is het diepste meer van Midden-Amerika: 340 meter diep. Volgens de Britse schrijver Aldous Huxley is dit ‘het mooiste meer ter wereld’.

Quetzaltrekkers
Eigen foto: Marion Korevaar, Meer van Atitlan

De kleurnuances zijn betoverend. Volgens de Britse schrijver Aldous Huxley is dit ‘het mooiste meer ter wereld’.

Inmiddels heb ik deze tocht drie keer gewandeld en ik kan bevestigen dat het meer adembenemend mooi is. We staan tijdens de laatste wandeldag om 3.45 uur op om de zonsopgang te zien. Elke zonsopgang lijkt anders te zijn. De kleurnuances zijn betoverend en met een beetje geluk blaast de vulkaan Fuego aan de overzijde van het meer lavastroompjes uit. De natuur overweldigt me elke keer weer.

Quetzaltrekkers
Eigen foto: Marion Korevaar, een eruptie(tje) van Fuego

Ik kan niet wachten tot ik ook deze trektochten mag begeleiden

Twee andere tochten die Quetzaltrekkers aanbiedt, zijn een tweedaagse vulkaantrektocht naar het hoogste punt in Midden-Amerika, de vulkaan Tajumulco (4220 m), en een zesdaagse trektocht van Nebaj naar Todos Santos. Ik kan niet wachten tot ik ook deze trektochten mag begeleiden.

Quetzaltrekkers
Eigen foto: Marion Korevaar, Zonsopkomst boven het Meer van Atitlan

Ben je benieuwd naar Quetzaltrekkers en de trektochten die QT aanbiedt, neem dan een kijkje op de website www.quetzaltrekkers.com.

Ben je benieuwd naar andere hikes in Guatemala, neem dan een kijkje op www.hike.me. Deze site is opgericht door voormalige gidsen van Quetzaltrekkers. De opbrengsten van de site gaan eveneens naar EDELAC (escuala de la calle).

Quetzaltrekkers
Werken als Quetzaltrekkergids

Lees hier meer verhalen over Zuid-Amerika


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer