Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Hiken in Holland 3 | De Eilandspolder in Noord-Holland

Door Laura Berns-Van Unen

Mijn laatste blog is al wat langer geleden. Helaas hadden we wat minder mooie routes te pakken en zat er niet iets bij dat ik aan jou wilde aanbevelen. Tot deze route! Over ‘Eilandspolder’ ben ik erg enthousiast en hier kan ik je met een gerust hart in meenemen. Als je het echte Noord-Holland wilt ontdekken, dan is het de moeite waard om naar dit gebied af te reizen. Deze wandelroute is circa 20 kilometer.

Wandelroute Eilandspolder
De wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Op onze website vind je heel veel mooie outdoor-tochten van over de hele wereld. Maar ook in Nederland heb je prachtige wandelroutes en kun je mooie natuurgebieden ontdekken. In mijn serie “Hiken in Holland” neem ik je mee naar wandelingen die ik zelf de moeite waard vind. Ik woon zelf in Noord-Holland, dus het merendeel van mijn tochten zijn in deze provincie. Heb jij tips voor mooie wandelingen in Nederland? Zet ze in de reactie onder dit bericht. Wellicht hebben we al een verslag op onze website staan, of ik gebruik hem als inspiratiebron en ga er zelf op ontdekkingstocht.

Eilandspolder nabij Alkmaar (Noord-Holland)

Het natuurgebied ‘Eilandspolder’ is door mensen aangelegd. Vroeger was dit een eiland tussen de meren Schermer en Beemster. In de Gouden Eeuw is dit droog gelegd. Hierdoor biedt dit gebied nu een combinatie van slootjes, laag gelegen land, kleine dorpjes, een oud stadje en droogmakerijen. Wist je trouwens dat de Beemster is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’? Meer hierover vind je onder andere op de website van Holland.com.

Wandelen door de Eilandspolder
Struinen door de polder. Foto: Laura Berns-van Unen

De combinatie tussen natuur en dorpjes met mooie geveltjes vind ik erg mooi. Mocht je iets meer over de geschiedenis en flora en fauna van ‘Eilandspolder’ willen weten, dan kun je kijken op de website van Landschap Noord-Holland. Landschap Noord-Holland beheert een deel en de rest wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Dit gebied is een Natura2000-gebied. Doordat dit gebied een wirwar van slootjes is, zijn de wandelmogelijkheden wat beperkter en kun je zelf niet heel veel verschillende routes uitstippelen. Een deel van de route zal altijd over wat dijken gaan en hierdoor heb je prachtige vergezichten.

Schapen in de Eilandspolder
De wandeling gaat over dijken en dwars door de weilanden. Foto: Laura Berns-van Unen

Als leidraad heb ik de route van Wandelnetwerk Noord-Holland gebruikt. Zij hebben een route van circa 19 kilometer uitgestippeld. Route ‘Eilandspolder’ gaat onder andere door het pittoreske dorp De Rijp. Kien je startpunt goed uit zodat je door De Rijp loopt op het moment dat het tijd is om te lunchen. Op de rest van de route vind je geen horecagelegenheden, dus neem voldoende mee voor onderweg.

De Rijp

De Rijp is één van de mooiste dorpen van Noord-Holland dankzij mooi gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw. Mocht je een hele dag de tijd hebben om deze wandelroute te lopen, dan is het aan te raden om voldoende tijd in te plannen om De Rijp rustig te bekijken. Met circa 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten – waaronder een groot aantal huizen – is het dorp tot ‘beschermd dorpsgezicht’ verklaard. Naast mooie geveltjes vind je hier diverse horecagelegenheden, winkeltjes, musea en galerieën. Als je meer over De Rijp wilt weten dan kun je de website van de VVV bezoeken.

De Rijp, onderweg tijdens wandelroute Eilandspolder
Een straat in De Rijp. Foto: Laura Berns-van Unen
Straatje in De Rijp
De meeste huizen in De Rijp liggen aan het water. Foto: Laura Berns-van Unen

Conditie pad

Zodra je De Rijp verlaat, wandel je weer over dijken en door weilanden. Draag goede wandelschoenen want het grasland kan zompig en glad zijn. Aan de dijk liggen kleine dorpjes waar je de dijk af gaat, door de dorpjes loopt en vervolgens weer de dijk opgaat. Dit maakt de route afwisselend.

Dorpje onderweg
Dorpje onderweg. Foto: Laura Berns-van Unen

Zodra je echt door de ‘Eilandspolder’ loopt heb je een autovrije wandelverbinding. Hier vind je veel flora en fauna en met name weidevogels zijn in overvloed aanwezig.

Vergezicht over de Eilandspolder
Vergezicht over de polder. Foto: Laura Berns-van Unen

Ik vind dit een makkelijke wandeling omdat je veel over verharde ondergrond loopt. Het enige hoogteverschil zit hem in het op- en aflopen van de dijken. Je kunt dus best wat tempo maken als je zou willen. Dit is een andere route dan bijvoorbeeld de Duintoppenroute door de Schoorlse Duinen 😉. De route is duidelijk gemarkeerd en omdat je vooral de dijken volgt, kun je niet verdwalen.

Naast heerlijk wandelen kun je ook goed fietsen en varen door dit gebied. En als er ooit nog een strenge winter komt, bind dan je schaatsen onder want door de ondiepe slootjes ligt hier al vrij snel ijs en kun je goed schaatsen door dit gebied.

Welke websites of apps gebruik jij om wandelroutes te ontdekken?

Als ik in m’n eigen provincie ga wandelen, dan pak ik de routes van Wandelnetwerk Noord-Holland er als eerste bij ter inspiratie. Welke website(s) gebruik jij om leuke wandelingen in Nederland te ontdekken? En ben jij bekend met deze wandeling? Of heb je de Twiskeroute al gewandeld? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!


BEZOEK OOK EENS ONZE NIEUWE WEBSITE OUTDOORDICHTBIJ.NL


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer