Hiken in Holland IV: Egmond Wandelmarathon

Door Laura Berns-Van Unen

In mijn serie “Hiken in Holland” neem ik je mee naar wandelingen en wandelroutes in Nederland die ik de moeite waard vind. Het liefst wandel ik gewoon met m’n man, maar soms is een georganiseerd loopje tussendoor en mooie afwisseling. Zo ook de Wandelmarathon van Egmond. Heb jij deze georganiseerde wandeling al eens gelopen?

Egmond Wandelmarathon

De Wandelmarathon bestaat uit twee routes van ieder 21,1 kilometer. Hierdoor loop je in één weekend een volledige marathon van 42,2 kilometer. Is dit voor jou te heftig? Dan kun je ook kiezen voor een korte route van 10,5 kilometer. Tevens bestaat ook de optie dat je maar één dag meewandelt. Zo is er voor ieder wat wils!

Uitzicht over de duinen
Uitzicht over de duinen. Foto: Laura Berns-van Unen
Kaartje Zuidroute

Noord- en Zuidroute

Om beide dagen een ander landschap te hebben, zijn er twee verschillende routes samengesteld.

De Zuidroute gaat eerst via het strand van Egmond naar Castricum en via het Noordhollands Duinreservaat kronkel je weer omhoog naar Egmond.

De Noordroute gaat via het strand van Egmond naar Bergen en ook daar loop je via het duingebied weer terug. De 10,5 kilometer loopt korter over het strand en pakt al eerder een duinopgang terug naar het startpunt.

Wist je trouwens dat het Noordhollands Duinreservaat één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden is?

Noordhollands Duingebied
Noordhollands Duingebied. Foto: Laura Berns-van Unen

Ik vond de Noordroute via Bergen mooier dan de Zuidroute. Dit duinlandschap is nog afwisselender en we zagen hier meer (wilde) beesten. Dus mocht je maar één dag willen wandelen, dan raad ik je de Noordroute aan.

Condities pad

Je wandelt met name over (mul) zand en het duingebied is glooiend. Het pad is goed aangegeven en prima begaanbaar. 21,1 kilometer over (mul) zand is qua zwaarte natuurlijk wat anders dan een wandelingetje over asfalt. Vanaf 8:00 uur mag je starten en je moet volgens mij uiterlijk 17:00 uur binnen zijn. Hiermee heb je ruim de tijd om op jouw tempo de route te voltooien. Je kunt er zelfs voor kiezen om onderweg bij een (strand)tent een drankje te doen of te lunchen. Ik vind het fijner om door te lopen en wij nemen altijd onze eigen versnaperingen mee. Ik heb dus geen tip voor een leuke gelegenheid om neer te strijken, maar verspreid over de gehele route kom je regelmatig wat tegen.

Koeien in het duingebied
Koeien in het duingebied. Foto: Laura Berns-van Unen

Vervoer vanaf station Heiloo

Om de verkeersdrukte in Egmond te beperken, zijn er pendelbussen vanaf station Heiloo ingezet. De buskaart was schappelijk geprijsd en de bussen gingen rap achter elkaar op weg. Wij waren beide dagen erg vroeg en we hadden nog een parkeerplek bij het station, maar deze P+R was al snel vol. We zagen dat veel mensen ook de keuze hadden gemaakt om de trein naar Heiloo te pakken en daar met de pendelbus verder te gaan. Kortom, als je volgend jaar meedoet dan raad ik je aan om gebruik te maken van de opstapmogelijkheid in Heiloo want dat gaat zeer soepel.

Duurzaam lopen

De organisatie heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vooraf werd aan iedere loper gevraagd om plastic onderweg op te pikken en in te leveren. Er stonden diverse watertanks vanuit PWN waar je je eigen flesje kon bijvullen. De traktaties onderweg hadden geen verpakking en de koffie en thee die werd uitgedeeld, zat in biologisch afbreekbare bekertjes. Je kunt ook een wandelshirt kopen dat gemaakt is van gerecyclede petflessen. Per wandelshirt worden 6 petflessen gebruikt en daarmee van de vuilnisbelt gehouden.

Finish
Finish. Foto: Laura Berns-van Unen

Jaarlijks terugkerend evenement

De Wandelmarathon van Egmond is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt altijd plaats begin januari. Voor ons is 2020 sportief begonnen. Wandel jij volgend jaar ook mee? En heb jij nog interessante wandelingen in de planning staan?


Lees hier alle verhalen over Outdoor Dichtbij


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer