Welke voeding neem je mee tijdens het hiken?

Door Hans Verweij

Op menig wandelroute ontbreekt een ‘supermarkt’ of (her)bevoorradings mogelijkheid en moet je dus nadenken hoe je je voeding voor meerdere dagen mee gaat nemen. Reis je georganiseerd en slaap je binnen dan is er vaak wel zorg voor een lunchpakket en/of diner maar zeker in het hooggebergte en als je met je tent op hike bent, zul je voor meerdere dagen je voedsel mee moeten nemen. Dat je dit het liefst zo licht mogelijk doet spreekt voor zich.

Natuurlijk zijn er allerlei producten die gevriesdroogd zijn en kant en klaar voor je verpakt, maar Hoe aanlokkelijk de namen van de gevriesdroogde maaltijden ook klinken en ondanks dat “rauwe bonen zoet smaken’ erg lekker is het allemaal niet..

Je eigen eten drogen

Je eigen eten drogen is niet alleen leuk maar het is ook veruit de goedkoopste manier van je voeding conserveren. Hieronder een lijstje met de voor en nadelen die ik kan bedenken:

Voordelen

  • Je bepaalt zelf de grootte van je porties
  • Het is veruit de goedkoopste methode
  • Je voeding is op jou afgestemd en veilig (Denk aan allergieën en intolerantie)
  • Het is aanzienlijk milieuvriendelijker dan vriesdrogen aangezien dit een energie-intensief proces is

Nadelen

  • Het kost je meer tijd (voedsel drogen is tijdrovend werk).
  • Je zult een droogmachine aan moeten schaffen
  • Beperktere houdbaarheid dan gevriesdroogde producten (nog steeds spreken we wel over maanden dus volgens mij is dat geen probleem).
  • Voor sommige producten heb je meer kook- en/of bereidingstijd nodig.

Verlies van voedingswaarde?

Er doen veel verhalen de ronde over het verlies van voedingswaarde bij het drogen van voedsel, hoe zit het nu in het kort. Vitamines zijn te verdelen in twee groepen; de in vet oplosbare en de in water oplosbare vitamines. Natuurlijk zullen de in water oplosbare vitamines bij het droogproces meer verloren gaan dan de in vet oplosbare. De in water oplosbare vitamines zijn, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. De in vet oplosbare, vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.

Droogmethodes

Er zijn verschillende manieren om te drogen. In (sub)tropische klimaten kan dit natuurlijk in de zon maar in ons kikkerlandje is dat natuurlijk veel te beperkt mogelijk, zeker gezien de relatief hoge luchtvochtigheid. Drogen kan bijvoorbeeld in de oven. Nadeel hiervan is dat het op lage temperaturen moet met een (deels) geopende oven wat voor veel energieverlies zorgt.

Hiking en voedsel drogenDe laatste jaren zijn er echter ook steeds weer meer droogmachines te koop. Zelfs in de reguliere winkels. Dit zijn torens met mandjes met een verwarmingselement en een ventilator. Als je gaat googlen op droogmachine vind je een keur aan mogelijkheden, kwaliteiten en prijsklassen.

Wat kun je drogen?

Bijna alle voedingsmiddelen zijn eigenlijk wel te drogen. Je kan drogen op ingrediënt niveau of op maaltijd niveau. Zorg bij het drogen van complete maaltijden, denk bijv. aan pastagerechten, dat je de te drogen hoeveelheden plat houdt. laats bij voorkeur onderin de mandjes bakpapier of, nog beter, kaasdoek, zodat het vocht niet wegsijpelt door de mandjes. Let bij het drogen van hardere groentes, dat je deze eerst blancheert (blancheren is kort koken). Houd de hoeveelheden compact i.v.m. de droogtijd. Fruit en groente zijn uitermate geschikt om te drogen en fruit is gedroogd vooral ook erg lekker.

Fruit en groente zijn uitermate geschikt om te drogen en fruit is gedroogd vooral ook erg lekker

Ook vis, gevogelte en mager vlees zijn in kleine porties prima te drogen. Belangrijk is hier dat je de aanvangs-droogtemperatuur wel op 70 graden brengt, dit in verband met met besmetting. Boven de 65 graden kun je er van uit gaan dat alle eventuele bacteriën dood zijn. Later kun je de temperatuur rustig naar beneden brengen. Voor een goed overzicht van droogtijden kan je terecht op deze website.

Bewaren van gedroogd voedsel.

Als je je ingrediënten en/of maaltijden eenmaal gedroogd hebt verdient het aanbeveling om alles te vacumeren. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van sealbare diepvrieszakken maar ik verkies vooral voor de voedselveiligheid en hygiëne het vacuüm trekken van alles. Bijkomend voordeel is dat het minder plaats inneemt.

Tips & info?

Te raadplegen websites:

Mocht je nog vragen hebben over voedsel drogen of tips & trucs? stuur dan gerust een bericht of deel je ervaringen met mij.


Lees hier meer outdoor tips


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer