Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Expeditie Denali 2018

Door Bart Baars

Hoe meer je je verveelt op deze expeditie, hoe beter het is”. Dat is wat een gids vorig jaar tegen mij zei, vlak voor het begin van de Denali expeditie. Ik kon wel enigszins begrijpen wat hij bedoelde, maar helemaal snappen deed ik het ook weer niet. Immers, wat is er nu mooier, uitdagender en spannender dan het beklimmen van een flinke berg in poolachtige omstandigheden. Ik snapte wel dat hij bedoelde dat je ervoor moet zorgen dat je uitrust van de inspanningen gedurende klim. En rusten betekent in je tent liggen, niets doen, slapen.. Allerlei dingen die in de buurt komen van vervelen. Maar echt vervelen? Daar kon ik me niets bij voorstellen. Het kampleven is toch niet saai? Er is nog zoveel te doen, je hebt vast geen tijd om je echt te vervelen.

Eenmaal in het kamp is het tijd voor ontspanning en rust.

Na afloop van de expeditie begreep ik wel volledig wat hij bedoelde. Met vervelen bedoelde hij niet letterlijk geen idee hebben wat je moet doen, maar meer dat je op je gemak alles doet wat gedaan moet worden. Als het kampleven op gang komt is het tijd voor ontspanning en rust. Er zijn zat taakjes die uitgevoerd moeten worden, maar de meeste kunnen op een laag tempo. Een tempo waarin tijd en ruimte is om te ontspannen. En die manier van vervelen betekent dat je relaxed bent, je zaakjes op orde hebt en niet onnodig energie verspilt op een manier die niet nodig is.

Het kamp is klaar. Tijd voor rust!
Het kamp is klaar. Tijd voor rust!

Het kampleven

Eenmaal aangekomen in het volgende kamp kan je niet direct je schoenen uittrekken en op je slaapzak neerploffen om heerlijk bij te komen van de afgelopen dag. Het kamp zoals je het aantreft, is een vlakker gedeelte van de klim, waar je je tent kan neerzetten. Maar een berg is nooit volledig vlak, en de sneeuw ligt ook nooit precies zo dat je tent exact horizontaal staat. De eerste taak in het nieuwe kamp is dan ook een platform maken om je tent op te zetten. Dus sneeuwschep van de rugzak af en graven maar. En de sneeuw aanstampen, zodat er harde ondergrond is. Pas als dat gelukt is, kun je je kent opzetten. Met een mooie tunnel tent kun je de sneeuw extra weggraven in de voortent. Hierdoor kan je makkelijk in- en uitstappen of zelfs in de voortent staan.


Lees hier meer over de NIGOR SPIX expeditietent


Aangekomen! Spullen uitpakken en kamp opzetten
Aangekomen! Spullen uitpakken en kamp opzetten

Voor je het weet valt er zoveel sneeuw dat je ingesneeuwd raakt

Als je tent eenmaal staat en het is goed weer, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar bij slecht weer moet je het kamp onderhouden. Voor je het weet valt er zoveel sneeuw dat je ingesneeuwd raakt (letterlijk!). Of je tent bezwijkt onder het gewicht van de sneeuw. En een kapotte tent betekent het einde van de expeditie. Dus, afhankelijk van het weer, zul je regelmatig de verse sneeuw moeten wegruimen en je tent vrijmaken.

Lekker eten

Als de tent op orde is, is het al snel tijd om de stoof aan te zetten. Gelukkig is er water zat op Denali. Je moet het alleen wel even smelten, en vervolgens aan de kook brengen. En dat duurt best lang. Voor al het eten en drinken maken we gebruik van branders op basis van ‘white gas‘. Deze zijn betrouwbaar, efficiënt en de brandstof gaat makkelijk mee. Gedurende de expeditie van 3 weken gebruiken we ongeveer 4 liter van dit gas per persoon.

Gelukkig is er water zat op Denali. Je moet het alleen wel even smelten, en vervolgens aan de kook brengen

Over eten gesproken, sommige expeditieteams kiezen ervoor om gedurende de gehele expeditie alleen maar gevriesdroogde maaltijden te eten. Dit zijn maaltijden die in een zakje zitten. Hier moet je vervolgens wat heet water bij gieten, even wachten en dan is het eten klaar. Super makkelijk en snel, maar ik zie het niet zitten op 3 weken lang deze zakjes te eten. Ze smaken echt niet verkeerd, maar super lekker vind ik ze over het algemeen ook weer niet.

Maar wat dan wel?

Het grote voordeel van hoge bergen is dat je eigenlijk permanent in een vriezer leeft. Al je eten raakt bevroren, waardoor het in ieder geval niet verrot. Dus vlees meenemen is geen enkel probleem. Denk dan vooral aan spekreepjes of hamburgers. Uiteraard nemen we alleen eten mee dat eenvoudig en redelijk snel gaar is. Pasta en rijst met saus staan regelmatig op het menu, maar ook pizza is zeker mogelijk. ’s Morgens is er aan het begin van de expeditie nog wel brood. Mij smaakt dat vaak niet zo erg, brood wordt toch oud en half bevroren smaakt het ook niet beter. Maar ontbijten met muesli en melkpoeder is zeker smakelijk. Zeker omdat ik het vaak wel lekker vind om wat warms binnen te krijgen, zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Pasta en rijst met saus staan regelmatig op het menu, maar ook pizza is zeker mogelijk

De stoof gaat alleen ’s morgens en ’s avonds aan. Het is dan dus zaak om ervoor te zorgen dat je voldoende drinken inslaat om de dag zelf mee door te komen. Doorgaans lukt mij dat met ongeveer 2 liter aan water. Als we rustdag hebben, dan smaken bij mij de M&M mix met noten erg goed. Maar er zijn ook klimmers die kiezen voor koekjes, rozijnen of alleen noten.

Overdag aan de energierepen

Als we niet in het kamp blijven dan eet ik gedurende de dag vooral energierepen. Deze repen bevatten minimaal 200 calorieën om mijn voorraden aan te vullen. Maar het belangrijkste is dat ik ze lekker vind. Dat betekent dat er een flinke chocoladelaag op moet zitten. Mijn favoriet van vorig jaar waren repen van Powerbar. Daarnaast drink ik water, met een sportdrank erin die elektrolyt bevat.

Wat erin gaat komt er ook weer uit

Ook klimmers moeten wel eens naar de wc. Plassen is niet zo’n probleem, maar er komt een moment dat er meer je lichaam uit moet. In geen enkel kamp is een mooie comfortabele wc aanwezig waar je in alle rust je behoefte kunt doen. Gedurende een expeditie zal je het moeten doen met een emmer waarop je mag zitten. Regelmatig wordt de emmer in een kuil gezet, waardoor je wat lager zit. Hierdoor heb je nog iets van privacy, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat er geen koude wind tegen je blote lichaam aan waait. Niet onbelangrijk!

Tandenpoetsen op de WC! Uiteraard is deze niet in gebruik.
Tandenpoetsen op de WC! Uiteraard is deze niet in gebruik.

Overigens kan het uiteraard voorkomen dat het weer zo slecht is dat je eigenlijk je tent niet uit wil. Ook niet als je naar de wc toe moet. Voor de grote boodschap wordt het vroeg of laat toch kiezen: of ophouden of door het slechte weer naar de wc. Voor de kleine boodschap is het geen probleem. Iedere klimmer heeft een plasfles bij zich. Deze gebruik je dus in de tent, of zelfs in je slaapzak. Ik vond het wel even wennen om op mijn zij liggend te plassen, maar dat went snel!

Andere taken

Eten en het op orde houden van het kamp zijn wel de belangrijkste zaken in het kamp zelf. Uiteraard zijn er altijd nog andere kleinere dingen te doen. Je materiaal op orde houden, kleding drogen, je slaapzak luchten, dagboek bijhouden, ga zo maar door. En uiteraard niet onbelangrijk: praten met je klimmaten. Je bent afhankelijk van elkaar, dus is het belangrijk om te weten hoe zij er voor staan en wat hun overdenkingen zijn.

Kortom, er is meer dan genoeg te doen in het kamp. Maar wel in een rustig tempo, want verveeld zijn op expeditie is echt niet verkeerd.


Lees hier meer artikelen van Bart Baars


Bart wordt gesponsord door Rab en Mountainreporters

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Hoe meer je je verveelt op expeditie, hoe beter het is”

  • Sanne
    25 april 2018 at 20:54

    Wauw, dit lijkt mij echt afzien! Ik vind sneeuw leuk, maar nog leuker vind ik het om er vanuit een raam naar te kijken terwijl ik de warme chocomelk naar binnen giet 😉 Veel respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer