Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Grenzeloze liefde voor een berg in Scandinavië

Door Tessa Kramer

Finland’s hoogste berg is de Haltiatunturi, maar het hoogste punt ligt niet op de top van deze berg, maar daar zo’n 41 meter onder. Hé, zou je denken, dat kan toch helemaal niet? Dat zit zo: De top van de berg Haltiatunturi ligt namelijk niet in Finland, maar net over de grens in buurland Noorwegen..

Grenzeloze liefde, of toch niet?

In 2015 zetten een groep activisten uit Noorwegen zich in om de grens zo’n 40 meter te verplaatsen. Zo zou het hoogste punt van Finland zo’n zeven meter hoger komen te liggen. Het moest een cadeautje worden van Noorwegen aan Finland om hun onafhankelijkheid van Rusland te vieren. Uiteindelijk heeft Noorwegen ervoor gekozen toch de grens niet te verleggen mede omdat dit in strijd zou zijn met hun grondwet.

Haltitunturi Finland Noorwegen
De Haltitunturi

En Noorwegen dan?

Die hebben nog een heleboel andere hoge bergen, de meesten gelegen in het zogenaamde Scandinavische Hoogland. Dat is het deel dat van het noordoosten helemaal doorloopt naar het zuidwesten van Noorwegen. Zo is de Galdhøpiggen met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen, ruim duizend meter hoger dan de Haltiatunturi.

Galdhøpiggen Noorwegen
De hoogste Berg van Noorwegen: Galdhøpiggen

Source pictures: Wikimedia Commons


Lees meer over Finland en Noorwegen.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer