ADVERTENTIE

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Grenzeloze liefde voor een berg in Scandinavië

Door Tessa Kramer

Finland’s hoogste berg is de Haltiatunturi, maar het hoogste punt ligt niet op de top van deze berg, maar daar zo’n 41 meter onder. Hé, zou je denken, dat kan toch helemaal niet? Dat zit zo: De top van de berg Haltiatunturi ligt namelijk niet in Finland, maar net over de grens in buurland Noorwegen..

Grenzeloze liefde, of toch niet?

In 2015 zetten een groep activisten uit Noorwegen zich in om de grens zo’n 40 meter te verplaatsen. Zo zou het hoogste punt van Finland zo’n zeven meter hoger komen te liggen. Het moest een cadeautje worden van Noorwegen aan Finland om hun onafhankelijkheid van Rusland te vieren. Uiteindelijk heeft Noorwegen ervoor gekozen toch de grens niet te verleggen mede omdat dit in strijd zou zijn met hun grondwet.

Haltitunturi Finland Noorwegen
De Haltitunturi

En Noorwegen dan?

Die hebben nog een heleboel andere hoge bergen, de meesten gelegen in het zogenaamde Scandinavische Hoogland. Dat is het deel dat van het noordoosten helemaal doorloopt naar het zuidwesten van Noorwegen. Zo is de Galdhøpiggen met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen, ruim duizend meter hoger dan de Haltiatunturi.

Galdhøpiggen Noorwegen
De hoogste Berg van Noorwegen: Galdhøpiggen

Source pictures: Wikimedia Commons


Lees meer over Finland en Noorwegen.


 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.