klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Grenzeloze liefde voor een berg in Scandinavië

Door Tessa Kramer

Finland’s hoogste berg is de Haltiatunturi, maar het hoogste punt ligt niet op de top van deze berg, maar daar zo’n 41 meter onder. Hé, zou je denken, dat kan toch helemaal niet? Dat zit zo: De top van de berg Haltiatunturi ligt namelijk niet in Finland, maar net over de grens in buurland Noorwegen..

Grenzeloze liefde, of toch niet?

In 2015 zetten een groep activisten uit Noorwegen zich in om de grens zo’n 40 meter te verplaatsen. Zo zou het hoogste punt van Finland zo’n zeven meter hoger komen te liggen. Het moest een cadeautje worden van Noorwegen aan Finland om hun onafhankelijkheid van Rusland te vieren. Uiteindelijk heeft Noorwegen ervoor gekozen toch de grens niet te verleggen mede omdat dit in strijd zou zijn met hun grondwet.

Haltitunturi Finland Noorwegen
De Haltitunturi

En Noorwegen dan?

Die hebben nog een heleboel andere hoge bergen, de meesten gelegen in het zogenaamde Scandinavische Hoogland. Dat is het deel dat van het noordoosten helemaal doorloopt naar het zuidwesten van Noorwegen. Zo is de Galdhøpiggen met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen, ruim duizend meter hoger dan de Haltiatunturi.

Galdhøpiggen Noorwegen
De hoogste Berg van Noorwegen: Galdhøpiggen

Source pictures: Wikimedia Commons


Lees meer over Finland en Noorwegen.


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer