advertentievoigt travel

Finland’s hoogste berg

Finland’s hoogste berg is de Haltiatunturi, maar het hoogste punt ligt niet op de top van deze berg, maar daar zo’n 41 meter onder. He, zou je denken, dat kan toch helemaal niet? Dat zit zo: De top van de berg Haltiatunturi ligt namelijk niet in Finland, maar net over de grens in buurland Noorwegen!

He, zou je denken, dat kan toch helemaal niet?

Grenzeloze liefde, of toch niet?

In 2015 zetten een groep activisten uit Noorwegen zich in om de grens zo’n 40 meter te verplaatsen. Zo zou Finlands hoogste punt zo’n 7 meter hoger zou komen te liggen. Het zou een cadeautje moeten zijn van Noorwegen aan Finland om hun onafhankelijkheid met Rusland te vieren. Uiteindelijk heeft Noorwegen ervoor gekozen toch de grens niet te verleggen mede omdat dit in tegenstrijd zou zijn met hun grondwet.

Haltitunturi Finland Noorwegen
De Haltitunturi

En Noorwegen dan?

Die hebben nog een heleboel andere hoge bergen, de meesten gelegen in het zogenaamde Scandinavische hoogland. Dat is het deel dat van Noordoost helemaal doorloopt naar het Zuidwesten van Noorwegen. Zo is de Galdhøpiggen is met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen, meer dan 1000 meter hoger dan de Haltiatunturi!

Galdhøpiggen Noorwegen
Hoogste Berg in Noorwegen: Galdhøpiggen

Source pictures: Wikimedia Commons


Lees meer over Finland en Noorwegen.

Follow my blog with Bloglovin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here