klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Hoogteziekte, kan ik dat ook krijgen?

Door Bastiaan van der Staay

Twee winters geleden had ik het voor het eerst van m’n leven. Ik kom als sinds mijn 10e met een meer dan gemiddelde regelmaat in de alpen, ook hoog, maar toch had het ook mij te pakken. 

Wat is hoogteziekte

Hoogteziekte betekent eigenlijk dat er sprake is van zuurstoftekort in je lichaam. Normaal gesproken bestaat ongeveer 21% van de lucht om ons heen uit zuurstof en dat hebben we hard nodig om alle lichaamsfuncties goed te laten verlopen.

Hoogteziekte
Symtomen hoogteziekte, foto Wereldreis.net

Dat percentage is echter niet overal gelijk. Ook de lucht heeft een soortelijk gewicht die gemeten wordt met een barometer. Bij ons op zeeniveau wordt de lucht samengedrukt door de lucht erboven en is dus relatief ‘dik’ en bevat veel zuurstof.

Dat is ook wat we gewend zijn. Ga je echter naar boven (een berg op, een vliegtuig in of met een luchtballon) wordt die druk alsmaar lager. De lucht wordt ijler en bevat minder zuurstofmoleculen dan bij ons aan zee.

Minder zuurstof in lucht en lijf

Omdat er minder zuurstof om ons heen is, is de opname daarvan per keer dat je ademhaalt natuurlijk ook minder. Maar je lichaam blijft wel de behoefte houden aan de ‘normale’ hoeveelheid. Nu is je lijf best slim en val je niet gelijk om. Je lichaam past zich aan. Het grootste deel van de aanpassing gebeurt de eerste paar dagen op de hoogte waar je dan bent. Na een week tot tien dagen is dat proces zo goed als klaar.

Peru
Mountainreporters Matthijs en Edwin op 5.200 meter hoogte in de Andes, Peru. Foto: Edwin Hagenouw

Ga je langer boven de 6.000 meter zijn moet je er rekening mee houden dat aanpassing niet volledig zal zijn. Boven 7.000 meter acclimatiseer je nauwelijks en daar boven moet je al helemaal niet te lang verblijven. Dat aanpassen van je lijf aan een omgeving met relatief weinig zuurstof gaat weer verloren als je afdaalt. Dat betekent dus dat als je weer omhoog gaat, je weer tijd moet nemen voor acclimatiseren.

Boven 7.000 meter acclimatiseer je nauwelijks en daar boven moet je al helemaal niet te lang verblijven.

Op welke hoogte loop ik risico

Dat is dus heel lastig te zeggen. Dat verschilt per persoon. Zoals gezegd had ik er voor het eerst last van ruim 40 jaar na mijn eerste bezoek aan de alpen en nadat ik een hele dag tussen de 2.800 en 3.800 meter intensief geskied had. Ongeveer 25% van de mensen heeft last boven 2500 meter en 50% boven de 5.000 meter. Maar dat is ook weer afhankelijk van je stijgsnelheid, conditie en hoe lang je al de buurt van die hoogte bent. Wandelend stijg je natuurlijk een stuk langzamer dan met een snelle lift of helikopter!

Hoogteziekte
Kleine Matterhorn Zermatt, 3.820 meter

Wat te doen

Afdalen, dat is het meest effectieve, dat zorgt immers sowieso voor zuurstof moleculen in de lucht en dus ook in je lijf. Daarnaast goed drinken (3 liter per dag, geen alcohol en liever thee dan koffie of koolzuurhoudende frisdranken) en proberen te blijven eten. Neem ook wat rust, inspanning vraagt immers om meer zuurstof in het lijf en daar was nu juist een tekort aan.

Snel overheen

Mijn persoonlijke ervaring bleef gelukkig beperkt tot een avond en nacht van misselijkheid en hoofdpijn. De resterende dagen heb ik er wel op gelet de hele dag door heel goed te drinken, iets dat sowieso slim is op hoogte. En de biertjes pas toen ik weer beneden was.

Meer gedetailleerde informatie over hoogteziekte tref je hier.


Lees hier onze persoonlijke reisverhalen


Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer