Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Hoogteziekte, kan ik dat ook krijgen?

Door Bastiaan van der Staay

Twee winters geleden had ik het voor het eerst van m’n leven. Ik kom als sinds mijn 10e met een meer dan gemiddelde regelmaat in de alpen, ook hoog, maar toch had het ook mij te pakken. 

Wat is hoogteziekte

Hoogteziekte betekent eigenlijk dat er sprake is van zuurstoftekort in je lichaam. Normaal gesproken bestaat ongeveer 21% van de lucht om ons heen uit zuurstof en dat hebben we hard nodig om alle lichaamsfuncties goed te laten verlopen.

Hoogteziekte
Symtomen hoogteziekte, foto Wereldreis.net

Dat percentage is echter niet overal gelijk. Ook de lucht heeft een soortelijk gewicht die gemeten wordt met een barometer. Bij ons op zeeniveau wordt de lucht samengedrukt door de lucht erboven en is dus relatief ‘dik’ en bevat veel zuurstof.

Dat is ook wat we gewend zijn. Ga je echter naar boven (een berg op, een vliegtuig in of met een luchtballon) wordt die druk alsmaar lager. De lucht wordt ijler en bevat minder zuurstofmoleculen dan bij ons aan zee.

Minder zuurstof in lucht en lijf

Omdat er minder zuurstof om ons heen is, is de opname daarvan per keer dat je ademhaalt natuurlijk ook minder. Maar je lichaam blijft wel de behoefte houden aan de ‘normale’ hoeveelheid. Nu is je lijf best slim en val je niet gelijk om. Je lichaam past zich aan. Het grootste deel van de aanpassing gebeurt de eerste paar dagen op de hoogte waar je dan bent. Na een week tot tien dagen is dat proces zo goed als klaar.

Peru
Mountainreporters Matthijs en Edwin op 5.200 meter hoogte in de Andes, Peru. Foto: Edwin Hagenouw

Ga je langer boven de 6.000 meter zijn moet je er rekening mee houden dat aanpassing niet volledig zal zijn. Boven 7.000 meter acclimatiseer je nauwelijks en daar boven moet je al helemaal niet te lang verblijven. Dat aanpassen van je lijf aan een omgeving met relatief weinig zuurstof gaat weer verloren als je afdaalt. Dat betekent dus dat als je weer omhoog gaat, je weer tijd moet nemen voor acclimatiseren.

Boven 7.000 meter acclimatiseer je nauwelijks en daar boven moet je al helemaal niet te lang verblijven.

Op welke hoogte loop ik risico

Dat is dus heel lastig te zeggen. Dat verschilt per persoon. Zoals gezegd had ik er voor het eerst last van ruim 40 jaar na mijn eerste bezoek aan de alpen en nadat ik een hele dag tussen de 2.800 en 3.800 meter intensief geskied had. Ongeveer 25% van de mensen heeft last boven 2500 meter en 50% boven de 5.000 meter. Maar dat is ook weer afhankelijk van je stijgsnelheid, conditie en hoe lang je al de buurt van die hoogte bent. Wandelend stijg je natuurlijk een stuk langzamer dan met een snelle lift of helikopter!

Hoogteziekte
Kleine Matterhorn Zermatt, 3.820 meter

Wat te doen

Afdalen, dat is het meest effectieve, dat zorgt immers sowieso voor zuurstof moleculen in de lucht en dus ook in je lijf. Daarnaast goed drinken (3 liter per dag, geen alcohol en liever thee dan koffie of koolzuurhoudende frisdranken) en proberen te blijven eten. Neem ook wat rust, inspanning vraagt immers om meer zuurstof in het lijf en daar was nu juist een tekort aan.

Snel overheen

Mijn persoonlijke ervaring bleef gelukkig beperkt tot een avond en nacht van misselijkheid en hoofdpijn. De resterende dagen heb ik er wel op gelet de hele dag door heel goed te drinken, iets dat sowieso slim is op hoogte. En de biertjes pas toen ik weer beneden was.

Meer gedetailleerde informatie over hoogteziekte tref je hier.


Lees hier onze persoonlijke reisverhalen


Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer