Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Tussen Licht en lucht. Ik ging ijsduiken in Tignes

Door Sabrina Gaudio

Oorverdovende stilte. Buiten het geluid van mijn eigen ademhaling hoor ik niets. Ik zweef in een surrealistische wereld van licht en donker, van luchtbellen die de meest bizarre vormen aannemen… en zomaar weer verdwijnen in het niets. Dit is geen droom, maar de beschrijving van een onwerkelijke onderwaterwereld onder een dikke laag ijs.


Mijn hart bonkt in mijn keel. Na een uitgebreide veiligheidsbriefing, zit ik hier op rand van een wak op een bevroren meer, hoog in de Franse bergen. Ik heb een dik dry-suit aan die mij zal beschermen tegen het ijskoude water van het meer van Tignes.
“Rustig ademen, rustig ademen…”, klinkt het als een soort mantra door mijn hoofd. Ik krijg een duikbril en een zuurstofmasker op en aan mijn rug hangt een goed aantal kilo aan zuurstofflessen.

“Rustig ademen, rustig ademen…”, klinkt het als een soort mantra door mijn hoofd

Ik probeer normaal te ademen door het mondstuk, maar mijn zenuwen weerhouden mij hiervan. Ik zit op het randje van regelrechte paniek. Moet ik mij echt onder deze laag ijs laten zakken? En er dan meters verder pas weer onderuit komen? Wat als we het wak niet meer kunnen vinden?

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Een totaal nieuwe dimensie

Er gaan zoveel gedachten door mijn hoofd. Aangemoedigd door duikinstructeur Sébastian die al in het water ligt, laat ik me langzaam, héél langzaam het ijskoude water in glijden. Ik begin me steeds comfortabeler te voelen, maar nog steeds voel ik er niet heel veel voor om mijn hoofd onder die dikke laag ijs te steken. Sébastian trekt me heel voorzichtig onder het wateroppervlak en direct ontpopt er zich een andere wereld, een totaal nieuwe dimensie. Gewoon daar, recht voor mijn ogen. Plotsklaps ben ik mijn angst totaal vergeten…

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

IJsduiken. Het idee van jezelf begeven onder een laag ijs is voor veel mensen niet het meest comfortabele idee. Ook niet voor mij. Maar dat het zó bijzonder zou zijn, dat had ik nooit gedacht. Het spel van kleuren, van lichtstralen, van de luchtbellen die ik uitblaas… het voelt alsof ik in een expressionistisch schilderij terecht bent gekomen. Alles om me heen is groen, wit en blauw, onder mij zie ik alleen de pikdonkere diepte van het meer van Tignes. De textuur van de onderkant van het ijs is ruw en grillig, helemaal niet glad, zoals je misschien wel zult verwachten.

Maar dat het zó bijzonder zou zijn, dat had ik nooit gedacht

Hierdoor nemen de luchtbellen die je uitblaast de meest bizarre, continu veranderende vormen aan. Ik lig als gehypnotiseerd op mijn rug in het water, kijkend naar het spel van licht en lucht dat zie boven mij afspeelt.

Om een impressie te krijgen van wat ik meemaakte kun je hier een video bekijken van de wereld onder het ijs.

Adrenaline en spanning

De adrenaline van onder het ijs zijn, de spanning van diep in het water zijn, het niet direct naar boven kunnen… Allemaal elementen die meespelen mee bij deze intense ervaring van ijsduiken. Toch, het allesoverheersende gevoel van rust en volledige veiligheid was voor mij heel onverwacht. Wellicht hebben de geruststellende woorden van instructeur Sébastian hiervoor gezorgd.

Na 15 minuten onder het ijs te zijn geweest, kwam ik volledig zen, maar tegelijkertijd ook vol energie het wak weer uit. Heel eerlijk, deze ervaring is moeilijk in woorden te omschrijven. Eigenlijk moet je het gewoon zelf doen, om het volledig te begrijpen…

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Deze once in a lifetime-ervaring boek je voor 95 euro per persoon bij Evolution 2 Tignes. Mocht je een ‘normale’ ijsduik nog niet uitdagend genoeg vinden: je kunt ook een nachtduik maken. Dit zal je 130 euro kosten. De enige eis voor een ijsduik in het meer van Tignes is dat je minimaal 1.45m lang bent. Verder kan iedereen, zelfs diegenen zonder enige duikervaring, zich voor heel even begeven in een buitenaards mooie onderwaterwereld. 

Foto: Sabrina Gaudio

Naast ijsduiken en natuurlijk skiën en snowboarden, zijn er nog tal van andere (extreme) outdoor activiteiten die je kunt ondernemen in Tignes. Ik schreef eerder al een artikel over de prachtige sneeuwschoenwandeling die ik maakte, maar ook ging ik downhill mountainbiken van besneeuwde pistes en sprong ik met mijn snowboard, via een enorme skischans, dertig meter de diepte in. Natuurlijk wel aan een bungee-koord. Hierover lees je binnenkort meer op Mountainreporters.com.

Meer weten?

Frans Bureau voor Toerismenl-france.fr/nl
Franse Bergenwww.francemontagnes.com
Tignesen.tignes.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer