Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Op avontuur in Fins Lapland

Door Edwin Hagenouw

Sinds deze winter zijn Mountainreporters en Snowrepublic gestart met een mooie samenwerking met Laplandspecialist Scandinavian Wintersports (klik voor meer info). Een eerste stap is nu om de reizen van deze mooie onderneming zelf te ervaren en daarom vertrek ik aanstaande zondag, op 27 januari, naar Pyhä in Fins Lapland. Op de Bergsportdag van de NKBV (20 januari 2019) had ik een inspirerend gesprek met de grondlegger en eigenaar van deze bijzondere reisorganisatie, René Köhler. Lees hieronder zijn verhaal.

René Köhler.

Laps Wintersportavontuur

René vertelt: “Het Laps Wintersportavontuur is de reis waarmee ik ooit in 2004 met een klein groepje van acht personen achterin een oud Mitsubishi minibusje deze reisorganisatie ben begonnen. Dit busje (Jacky) zul je nog wel gaan zien, want die rijdt nog steeds rond. Het idee voor het Laps Wintersportavontuur is ooit ontstaan als een alternatief voor de reguliere wintersportreizen naar de Alpen. Deze reis is bedoeld voor mensen die niet elke dag op de piste willen staan.

Het team rondom Jacky

Een grote diversiteit aan activiteiten, gecombineerd met natuur en cultuur, dat is wat wij wilden bieden aan onze reizigers. Daarnaast ook vertrouwde elementen vanuit de wintersport zoals een educatief karakter (ski- en snowboardles) en gezelligheid met een Nederlandstalige reisbegeleider en skileraar. Voor deze nieuwe en verfrissende aanpak hebben we in 2006 de Finland Toerisme Award gewonnen.”

Veel kennis en korte lijntjes

“In de loop van de tijd is gebleken dat de behoefte aan een meer diverse en verrassende wintersport inderdaad is toegenomen en dat Lapland een vaste waarde is geworden als wintersportbestemming. Vanuit onze outdoor- en wintersportachtergrond nemen we een duidelijke positie in binnen de verschillende aanbieders van Lapland-reiservaringen.

Onze onderscheidende waarde is vooral dat wij specialist zijn in activiteitenprogramma’s en dat wij zowel reisorganisator als reisuitvoerder op locatie zijn. Dit betekent natuurlijk dat er bij onze medewerkers veel kennis is en dat er korte lijntjes zijn. Daarnaast opereren wij enkel in de regio Pyhä – Luosto, waardoor we een langdurige betrokkenheid hebben met en van de regio.”

Een eigen lodge in Lapland

Al enige jaren bezit Scandinavian Wintersports ook een eigen lodge in Fins Lapland, welke gebruikt wordt voor verscheidene programma’s. Van hieruit wordt gedurende de zomer en de winter een kantoor bemand. Dichter op het vuur is praktisch onmogelijk. Met de expertise van de regio en de activiteiten zit het dus wel goed.

De lodge van Scandinavian Wintersports

“Sinds 2004 organiseert Scandinavian Wintersports reizen naar Lapland. Hierbij zijn kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en specialistische kennis onze speerpunten. De passie voor wintersport en de bestemming Lapland hebben ons ooit doen besluiten om de reisorganisatie te starten.”

Het team

Het vaste team bestaat uit René Köhler, Gerda Swartsenburg, Gitty van Dijk, Judith Vos en Stephanie Bloothoofd. Daarnaast is er op locatie in Lapland altijd een team van Nederlandse activiteiten- en reisbegeleiders aanwezig. Zij zijn allen enthousiaste en gekwalificeerde buitensport of sneeuwsportinstructeurs met de nodige ervaringen op wintersportgebied en gastgerichtheid. Een betere bagage kun je haast niet wensen voor een bestemming als Lapland.

de specifieke kennis over rendieren, het Noorderlicht, de Sami-cultuur en husky’s is natuurlijk nog leuker om te horen van de desbetreffende lokale gids

Het team wordt voorafgaand aan het seizoen specifiek getraind op de kennis van de verschillende sneeuwsporten, de werkzaamheden en de omgeving. Ook wordt er aandacht besteed aan achtergronden en kennis over de bestemming Lapland.

Maar de specifieke kennis over rendieren, het Noorderlicht, de Sami-cultuur en husky’s is natuurlijk nog leuker om te horen van de desbetreffende lokale gids tijdens de activiteit. De taak van de activiteiten- en reisbegeleider is er dan vooral op gericht om je verblijf in Lapland zo comfortabel, leuk en veilig mogelijk te maken.

Ik ga Fins Lapland zelf ervaren

Tijdens het gesprek met René een aantal dagen geleden besloten we om binnenkort zelf eens een reis van Scandinavian Wintersports te ervaren. Zowel René als ik kunnen snel schakelen als het moet, zoals blijkt. Aanstaande zondagochtend (27 januari 2019) stap ik namelijk in het vliegtuig dat mij van Schiphol in een rechtstreekse vlucht naar het hart van Finland vliegt. In de aankomende week zal ik een geweldig programma afwerken in de omgeving van Pyhä en daarvan verslag doen op Snowrepublic.nl en hier op Mountainreporters.

Aanstaande zondagochtend stap ik namelijk in het vliegtuig dat mij van Schiphol in een rechtstreekse vlucht naar het hart van Finland brengt

Ook skiën staat op het programma.

Ik ga niet het hele programma verklappen, maar een aantal hoogtepunten zijn: een sneeuwscootertocht van zes uur, een introductie in ijsklimmen en skiën in het skigebied van Pyhä. Vanzelfsprekend gaan we ook op jacht naar het Noorderlicht!

Heb je nog goede tips en adviezen voor een activiteit of ervaring in Fins Lapland? Laat jet me weten in een reactie onder dit bericht.

Wil je meer lezen over de avontuurlijke reizen van Scandinavian Wintersport? Ga dan voor alle informatie naar hun uitgebreide website: ScandinavianWintersports.nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer