REISVERSLAG ZWEDEN | Ik liep 216 koninklijke kilometers op de Kungsleden
Heb ik zin in Lapland? Die vraag wordt me vlak voor de zomervakantie vaak gesteld. Nog vaker bevat de vraag al het antwoord: “Je hebt vast veel zin in Lapland!” Ik bevestig die vraag of aanname met een grote glimlach maar eigenlijk heb ik zo mijn twijfels. Ik ben toch wat geïntimideerd door de plek waar ik naartoe ga. Wat als ik beren tegenkom, de weg kwijt raak, het terrein te zwaar is, het alleen maar regent, ik lek gestoken word door muggen, van een berg af val, of na twee dagen al naar huis wil?
Kungsleden
De Kungsleden is een langeafstandspad in Zweeds Lapland. Het pad is ongeveer 425 kilometer lang en loopt van Abisko naar Hemavan (of andersom). Mijn plan is om van Abisko naar Kvikkjokk te wandelen, een afstand van ongeveer 216 kilometer.
Weer
Als ik in Lapland aankom, verdwijnt een deel van mijn zorgen als sneeuw voor de zon. Vrij letterlijk zelfs. Het is ongewoon warm in Lapland. Mijn (kampeer)uitrusting bevat o.a. een slaapzak met een comforttemperatuur van -7, regen- en thermokleding en een muts. Het is echter 30 graden en zonnig. Over regen, kou en natte voeten hoef ik me voorlopig geen zorgen te maken.
Geen mobiel bereik
Mobiele telefonie is in het gebied waardoor de Kungsleden loopt vrijwel onmogelijk. Hoewel iedereen 20 jaar geleden zonder telefoon in de bergen wandelde, voelt het kwetsbaar om geen alarm te kunnen slaan als dat nodig is. Wat als ik verdwaal of gewond raak?
In Abisko ontdek ik echter al snel dat ik niet de enige wandelaar ben, dat de route heel goed is gemarkeerd en dat ik op veel plekken alleen de houten planken hoef te volgen.
Hutten
Langs de route staan hutten die zich op dagafstand van elkaar bevinden. Het is mogelijk om in deze hutten te overnachten. Ik heb mijn tent mee en overnacht dus niet binnen maar kampeer. Als lid van de Zweedse bergsportvereniging, STF, mag ik vlakbij de hutten kamperen. Dat is handig omdat de hutten vaak zijn uitgerust met een winkeltje, zodat het niet nodig is om heel veel eten mee te nemen.
Ook staan er toiletten, houten dixies, bij de hutten en mag ik als kampeerder in de hut schuilen tegen de regen of de zon. Tegen betaling van een tentbijdrage mag ook de keuken en soms zelfs sauna gebruikt worden. Elke hut heeft een waard die de wandelaars welkom heet, van limonade voorziet, adviezen verstrekt en die op de hoogte is van het weerbericht. Ook heeft elke hut een satelliettelefoon.
Kamperen bij een hut biedt dus een aantal praktische voordelen en het is gezellig. Aan het eind van de dag wissel ik ervaringen uit met andere wandelaars: over zere voeten, trek in vers voedsel, de warmte, de waanzinnige uitzichten, (het gebrek aan) rendieren, gedachten die tijdens het wandelen opkomen, bosbranden in Zweden en natuurlijk de weersvoorspellingen.
Wildkamperen
Kamperen bij een hut is echter niet de enige mogelijkheid. Het Zweedse allemansrecht maakt van elke plek die genoeg water bevat en vlak is, een prima kampeerplek. Ik kampeer dan ook een aantal keer in de vrije natuur, bijvoorbeeld bij een meer. De zon gaat in juli niet onder en staat al vroeg op de dag hoog aan de hemel. Een vroege duik in een ijskoud meer vraagt wat doorzettingsvermogen, maar voelt zeer bevrijdend.
Favoriete etappe
Naarmate ik dichterbij Kvikkjokk kom, vragen andere wandelaars me vaker wat mijn favoriete deel van de route is. Die vraag kan ik niet echt beantwoorden. Elke etappe is even indrukwekkend. Ik heb vaker langeafstandsroutes gelopen en hoe graag ik ook wandel, soms moet je gewoon meters maken zonder dat je echt geniet van het wandelen of de uitzichten.
Zo ver als ik kan kijken zie ik meren, rivieren, bomen, struiken en grillig gebergte
De Kungsleden is echter zo ontzettend mooi, dat ik me geen moment verveel. Het mooie weer helpt uiteraard. Zo ver als ik kan kijken zie ik meren, rivieren, bomen, struiken en grillig gebergte. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, dan ga ik voor het uitzicht vanaf de top van Skierfe. Skierfe bevindt zich eigenlijk net naast de Kungsleden, maar het uitzicht op de rivierdelta en het berggebied Sarek is de omweg naar de top meer dan waard.
Välkommen till Kvikkjokk
Als ik het bordje ‘Välkommen till Kvikkjokk’ zie, wil ik heel graag douchen en appels eten en genieten van een echt toilet.
Verworvenheden waarover ik in het dagelijks leven nauwelijks nadenk, voelen na een aantal dagen wandelen en kamperen in Zweeds Lapland als een ongekende luxe. En toch geef ik een beetje luxe graag op voor het wandelen van een trail als de Kungsleden.
De route van de Kungsleden is gemakkelijk te vinden, ook zonder kaart, het pad is goed begaanbaar en de winkeltjes onderweg bieden voldoende te eten. De uitgestrekte meren, majestueuze bergen en ruige bosgebieden zijn zo betoverend dat ik het wandelen van de Kungsleden aan iedereen zou aanraden.
De Kungsleden bevindt zich op koninklijke hoogte!
Lees hier meer reisverhalen van onze reporters
Marion is sinds haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostella verslaafd geraakt aan langeafstandswandelingen. Haar huurhuis heeft ze inmiddels opgezegd om te sparen voor andere betoverende wandelroutes, zoals de Pacific Crest Trail in Noord-Amerika. Maar eerst doet ze drie maanden vrijwilligerswerk als Quetzaltrekkergids in Guatemala
2 Reactie op “REISVERSLAG ZWEDEN | Ik liep 216 koninklijke kilometers op de Kungsleden”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Een stressvrije wintersport met kinderen? Kies Obereggen en Carezza in Zuid-Tirol
Reisverslag IJsland | Prachtige wandelingen in de hooglanden
Review Garmin Enduro 3. Met deze smartwatch hoef je alleen jezelf nog op te laden.
Hier wil je heen: Vuokatti is dé winterbestemming van je dromen
Schaatsen, sauna’s en sneeuw: jouw ultieme winterreis naar Zuid-Finland
De 10 leukste avontuurlijke activiteiten in Australië
Portugal in Beeld. Van Faro tot de Wilde Kust van de Algarve.
Verken Finland zoals nooit tevoren. Winterse wildernis in Suomussalmi.
Camper roadtrip door British Columbia in Canada
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
RECENTE ARTIKELEN
- Hanwag Klarsby Bunion GTX: Perfect voor wandelaars met Hallux Valgus
- Solo Stove: De Revolutie van Buitenvuren
- Hou je van skiën in de zon? Ga voor de ultieme voorjaarsvakantie in Ski amadé!
- Jouw gedetailleerde reisgids voor Estland
- Een stressvrije wintersport met kinderen? Kies Obereggen en Carezza in Zuid-Tirol
Norske Noorwegen Reizen
Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer
Een fantastische wandelvakantie in Stubai
Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer
Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming
Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Hou je van skiën in de zon? Ga voor de ultieme voorjaarsvakantie in Ski amadé!
Reisverslag IJsland | Prachtige wandelingen in de hooglanden
Review Garmin Enduro 3. Met deze smartwatch hoef je alleen jezelf nog op te laden.
Hier wil je heen: Vuokatti is dé winterbestemming van je dromen
Schaatsen, sauna’s en sneeuw: jouw ultieme winterreis naar Zuid-Finland
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
Ontdek de regio Innsbruck
De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Ben 74 jaar, ervaren wandelaar en net terug van stuk Saltoluokta Abisko. Heb samen ca.2500 km gelopen richting Santiago de Compostela en veel kilometers in IJsland en Argentina. Probleem met kungsleden is dat je ongeveer 90 % van de tijd over grote rotsblokken moet lopen en dus niet kan genieten van het landschap. En het risiko loopt om te struikelen, uit te glijden of te vallen en botten te breken. Telefoneren lukt dan niet want er is geen netwerk. Conclusie, als je ouder bent en met minder dan drie personen, for het niet. Lambert
Dag Marion
Mijn vriendin en ik maken elk jaar een langere wandelvakantie en we zijn aan het nadenken over de Kungsleden.
Je verslag maakt dat we er nog meer zin in krijgen. Een dikke pluim om dit te willen delen.
Dit jaar hebben we Noorwegen gedaan, maar wel telkens overnacht in een hotel of BB. Elke dag een 25 km.
Omdat we beiden net zeventig zijn, zouden we enkel willen overnachten in de berghutten. En niet zoals jij met je tentje.
Weet jij of je die berghutten best van thuis uit reserveert?
Of kan je aan de verantwoordelijke van de ene hut vragen of je de volgende nacht een bedje hebt in de volgende hut? Dat je dat ter plaatse regelt?
We hebben dit nog nooit eerder gedaan.
En we zouden liefst zo laat mogelijk de vlucht reserveren zodat we het weer nog wat kunnen afwachten. Of is dat zinloos?
Ik lees dat je prachtig weer had. Zo fijn zeg voor jou! Dat zal nogal genieten geweest zijn!!.
Zelf zouden we gaan eind juli.
En starten vanaf Abisco tot …
Elke dag een 20 km ongeveer. Een 6 dagen lang. Dus een 120 km ongeveer.
Wat denk je? zouden wij dit nog aankunnen?
En is dat in die hutten erg druk?
Lieve groetjes en nog veel plezier met je verdere trektochten en plannen!
Odette en Miranda