Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ik reis langs de Donau en vind mediterraanse luxe bij Het Bodenmeer

Een reisverhaal van Manja Herrebrugh

Daar zit ik dan dus, in de trein. Te typen dat ik op pad ga en nog niet precies weet wat me te wachten staat. Een eerste, individuele persreis. Wie ik ga ontmoeten en hoe het landschap er nou uit zou zien. Het water van de Donau leidt de weg ÔÇô ik begin in Beuron en eindig bij de Bodensee – waar het water van de Donau uiteindelijk in terecht komt ÔÇô en zo via de Rijn verder stroomt.

In dit deel geniet ik van mediterraanse toestanden in Wangen, bij Het Bodenmeer.

De haven van Wangen als de zon onder is. Foto: Manja Herrebrugh

Mediterraans kustdorpje

Tijd om een nieuw stuk ÔÇśDonauÔÇÖ te ontdekken (die hier dus niet meer de Donau heet). Ik reis af naar ├ľhningen-Wangen. Daar kom ik aan in een lieflijk, romantisch en wat sjiek kustdorpje. Niet ├ęcht aan de kust natuurlijk, maar zo voelt het wel.

Waar ik logeer, bij de ÔÇśBootsscheune WangenÔÇÖ, waait een artistieke en vrije wind. Ik slaap in een blauwe pipowagen, bijvoorbeeld, en om me heen zijn overal bloemen. Nee, de deur hoeft niet op slot ÔÇô zelfs niet dicht. Bruingebrande zoonlief zit met zijn vriendin te relaxen bij wat kaarsjes. Kleine dochterlief geeft op blote voeten een rondleiding. De eigenaar, Ekkehard (Ekki), bouwt en renoveert traditionele houten boten ÔÇô die ook in films zijn gebruikt. En de eigenaresse, Vera, maakt prachtige beeldhouwkunst. Iedereen is meer buiten dan binnen. Wat een fijn leven, denk ik. En ik mag een dagje meedoen.

De Bootsscheune Wangen. Foto: Manja Herrebrugh
De artistieke vibe is heerlijk. Foto: Manja Herrebrugh
Deze vriend woont hier ook. Foto: Manja Herrebrugh
Bloemen sieren de wagen. Foto: Manja Herrebrugh
De Pipowagen, verscholen tussen de bloemen. Een heerlijk plekje. Foto: Manja Herrebrugh
Aan verscholen zitplekjes geen gebrek hier. Foto: Manja Herrebrugh
Een beroemde houten boot. Prachtig. Foto: Manja Herrebrugh

Na een duik in het meer, een sjiek wit wijntje en vis uit het Bodenmeer als avondeten zakt de zon rustig naar beneden. Ik ga even op de steigers van de haven zitten en geniet van deze perfecte zomeravond.

Uitzicht vanaf het Seeterrasse. Ik hoor dat je trouwens ook een hele goede pizza kan halen net naast het restaurant, en die dan gewoon lekker langs het water kan opeten. Voor een kleiner budget een goede tip! Foto: Manja Herrebrugh
De vis is werkelijk heerlijk. Foto: Manja Herrebrugh
Mediterraans genieten dit. Foto: Manja Herrebrugh
De haven van Wangen. Foto: Manja Herrebrugh
Het restaurant waar ik at. Binnen zijn trouwens mooie archieffoto’s te zien waar het verhaal over het dorp te vinden is. Een mooi verhaal. Foto: Manja Herrebrugh
Mijn vriend tijdens mijn mijmermoment op de steiger. Foto: Manja Herrebrugh
Hier kan ik niet genoeg van krijgen. Foto: Manja Herrebrugh

Het Bodenmeer op

Dan, de dag erna, gaan we het Bodenmeer op. De groepskanotocht gaat niet door, maar ik mag met de familie Floetemeyer mee. We hangen de kano aan de boot zodat er toch ook nog gekanood kan worden! We varen naar het einde van het Bodenmeer en het begin van de Rijn. Langs eilandjes waar je aan kan leggen en mooie historische gebouwen en architectuur. We kijken uit op het sjieke Zwitserland en komen weer terug bij de haven in Wangen. De wind door mijn haren, gezellige onderonsjes met de kleine meid. Ik mag even sturen en ik luister naar hun verhaal en de uitleg over de omgeving. Wat een fantastische manier om deze dagen mee af te sluiten. Ik stuur een foto naar mijn thuisfront. Die appen terug: jij zat toch in Du├ştsland?!

Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
Kano├źn op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
Kano├źn op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
De kano – deze kun je hier huren en zelf een tocht mee maken. Foto: Manja Herrebrugh
Superleuk om te doen met kleintjes. Foto: Manja Herrebrugh
Kano├źn op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
Kano├źn op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
Zicht op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
Recreatie op Het Bodenmeer. Foto: Manja Herrebrugh
De Haven van Wangen. Foto: Manja Herrebrugh
De lijnen in de boot. Foto: Manja Herrebrugh
Ekkehard Floetemeyer aan het stuur. Foto: Manja Herrebrugh
Liefde. Foto: Manja Herrebrugh
Een statige zwaan in zijn habitat. Foto: Manja Herrebrugh
Ik vermaak met met de kleine. Foto gemaakt door Vera Floetemeyer.
Hoe helder is dit water?? Foto: Manja Herrebrugh
Zicht op Stein am Rein – een luxe plek waar je voor je drankje alleen al 20 euro betaald – schijnt. Het is er prachtig hoor, maar Wangen veel minder bekend en dus beter te betalen! Foto: Manja Herrebrugh
De locale visser. Door Vera en Ekkehard wordt terloops nog een gerookt visje gekocht. Foto: Manja Herrebrugh
Spierballen heeft ze! Helaas moet ik hier het water af en naar de taxi. Terug naar Nederland. Foto: Manja Herrebrugh

Terug treinen

Tijd om de tassen te pakken en dit kleine paradijs te verlaten. Weg van het water, terug het vasteland in. Met een metal-muziek-minnende taxichauffeur boemel ik naar Singen ÔÇô waar ik de trein weer terug naar Nederland pak. En sja. Als ik maar lang genoeg wacht, stroomt het water waar ik langsgefietst, -getreind, -gewandeld en -gevaren ben uiteindelijk ook weer gewoon door Nederland ÔÇô namelijk via de Rijn, uiteindelijk, via ├ę├ęn van zijn aftakkingen, zo de Noordzee in.

Meer informatie


Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albani├ź en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren ÔÇô of ÔÇťRuskaÔÇŁ, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer