Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een van onze zwaarste hikes ooit

Een reisverhaal van Ilse Nijhof

‘Wow, dat was één van de zwaarste hikes die we ooit hebben gedaan’. Dat is wat mijn zus Karin en ik tegen elkaar zeiden na het voltooien van de Roys Peak Track in Nieuw-Zeeland. Want wat was het een beklimming en wat was het een warme dag. Maar wow, die adembenemende uitzichten waren het echt meer dan waard. En het voldane gevoel na het voltooien van de wandeling des te meer. Lees je mee?

Roys Peak
© Karin en Ilse Nijhof

Heetste dagen ooit in Wanaka

Het is 5 uur ’s ochtends als de wekker vlakbij Wanaka op een DOC camping gaat. Mountainreporters Karin en Ilse rekken zich nog een keer uit. Staat er nou echt vijf uur op de klok? Waarom wilden we ook alweer zo vroeg weg? Maar één blik op het weerbericht en we weten gelijk weer genoeg. Er wordt een temperatuur van boven de dertig graden beloofd en dus hebben we besloten héél vroeg op te staan en op tijd aan de klim te beginnen. Later bleek dat het zelfs de heetste dagen ooit waren in Wanaka, maar ja de dagen rondom de klim werden net zo warm en we hebben als backpacker geen tijd om te wachten. Gaan met die banaan dus! Gewapend met goede schoenen, flessen water, liters aan zonnebrandcrème, kilo’s aan blarenpleisters (oké, iets minder), genoeg eten en natuurlijk de nodige fotocamera’s beginnen we vol goede moed aan de klim.

De roys peak track begint bij de gelijknamige parkeerplaats vlakbij wanaka

Roys Peak
Mooi he! En als je de auto’s ziet waren we hier nog maar net onderweg. © Karin en Ilse Nijhof

Facetimen met het thuisfront

Het eerste stukje gaat lekker, we hebben echt profijt van onze beslissing vroeg te beginnen en de temperatuur is nog heerlijk. Het is zelfs een beetje koeltjes. De hike gaat meteen omhoog en we nemen zo hier en daar de nodige uitrustmomentjes. Die momentjes zijn meteen handig om van het uitzicht te genieten. De omgeving van Wanaka is al super mooi maar de opkomende zon maakt het nog net een klein beetje mooier! We facetimen nog even met het thuisfront die op deze manier met ons mee kan genieten.

Roys Peak
© Karin en Ilse Nijhof
Roys Peak
Wauw, wauw, wauw © Karin en Ilse Nijhof

Afsnijden of omlopen

De acht kilometer lange wandeling heeft over een relatief korte afstand een grote stijging. Je loopt als het ware door middel van haarspeldbochten omhoog. En de artikelen liegen niet, het is echt enorm steil. Waar veel stond beschreven dat het eerste gedeelte vooral over gras gaat is er bij ons toch weinig gras te bekennen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge temperaturen en de droogte die Nieuw-Zeeland heeft gehad. Op sommige stukken kunnen we afsnijden door eerder gecreëerde paden van onze voorgangers. Het nadeel is alleen dat deze afsnijd paden nog net een stukje steiler zijn.

We besluiten soms dan ook maar gewoon ‘om’ te lopen. Er komen genoeg dalende voorbijgangers langs, maar we durven eigenlijk niet te vragen hoe ver het nog is naar de top. Bang voor het antwoord, bang dat we minder ver zijn dan we hopen. We blijven tegen elkaar zeggen dat er echt geen weg terug is en dat we hoe dan ook de top gaan halen! Nog een stap en nog een stap, stukje bij beetje, meter voor meter komen we dan toch echt dichterbij die felbegeerde top.

Roys Peak
Geen gras, vooral grindpaden. © Karin en Ilse Nijhof
Roys Peak
Mountainreporter Karin op de ’tussen’ top. © Karin en Ilse Nijhof

Beloning na het harde werken

Yes, we zijn er! Bijna dan. Een groepje mensen heeft zich verzameld rondom een punt. Iedereen wacht geduldig op elkaar om een foto te kunnen maken waar verder niemand opstaat. Het uitzicht is echt schitterend, adembenemend. Woorden schieten tekort. Na de nodige foto’s en de nodige brandstof besluiten we verder te hiken naar de echte top. Vanaf nu is werkelijk elk uitzichtpunt fantastisch en je vraagt je zelfs af of het nodig is helemaal omhoog te gaan terwijl het uitzicht nu al zo mooi is.

Toch zetten we door, opgeven zit niet in ons karakter. En dan zijn we er toch echt! Het is jammer dat er geen bordje staat met eindpunt maar hoger dan dit punt lukt echt niet. WOW, wat een 360 graden uitzicht. Wat een prachtig weer en wat een heerlijk gevoel om op de top te staan na een zware beklimming. Uiteindelijk hebben wij er niet eens heel lang over gedaan, namelijk 2,5 uur. In het algemeen staat er vijf tot zes uur voor de gehele wandeling.

Bij de wandeling beklim je de mount roy, deze torent 1578 meter boven de zeespiegel uit

Roys Peak
Tijdens de wandeling zijn de uitzichten al fenomenaal. © Karin en Ilse Nijhof
Roys Peak
Nog een klein stukje. © Karin en Ilse Nijhof

De zon wordt feller en feller

Na uren te hebben doorgebracht op dit geweldige plekje is het toch maar tijd om terug te gaan. De zon wordt feller en feller en de temperatuur klimt omhoog. Het dalen is bijna net zo zwaar als het klimmen. Doordat het zo steil is sta je constant schuin naar beneden en ook voor de knieën is dalen niet optimaal. Op sommige stukken is het zelfs gemakkelijker om je maar gewoon te laten gaan en een stukje te rennen. De auto’s op de parkeerplaats worden langzaamaan groter maar door de vele bochten lijkt dit slomer te gaan dan je verwacht. Als we uiteindelijk de parkeerplaats hebben bereikt geven we elkaar een dikke high-five. We made it! Tijd om de schoenen uit te doen en op zoek te gaan naar een lekkere verkoelende plek aan het water. Wat een ervaring, eentje die we nooit hadden willen missen!

Als je in de buurt bent mag je deze ervaring absoluut niet missen!

Roys Peak
WE MADE IT! © Karin en Ilse Nijhof
Roys Peak
Zo hoog is het dus! © Karin en Ilse Nijhof
  • Lees hier meer informatie over de Roys Peak
  • Lees hier het verslag van de heli hike op de Franz Josefgletsjer

Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer