Jaarlijks op 21 juni staat de zon vanaf de aarde gezien op haar meest noordelijke punt. Dat betekent -tenminste voor de bewoners van het Noordelijk Halfrond- dat de langste dag en de kortste nacht van het jaar zijn aangebroken. In Oostenrijk, en met name in Tirol, wordt dat al zeker sinds de middeleeuwen gevierd met grote vreugdevuren op de berg.

Zonnewende

De overgang van het lengen van de dagen naar het weer steeds korter worden van de dagen richting de winter wordt ook wel zonnewende genoemd. Zo snel worden de dagen natuurlijk ook weer niet ineens korter, en daarom worden de vuren ontstoken op de eerste zaterdagavond na de 21ste. Om dit eeuwenoude mythische gebruik te kunnen zien moet je dit jaar dus zaterdag 24 juni niet te vroeg naar bed en op naar een van onderstaande plaatsen.

Meer dan 10.000 vuren in Tiroler Zugspitzarena

Doordat je in het brede dal van Ehrwald, Lermoos en Biberwier ver kunt kijken, is dit een fantastische plek om het schouwspel goed te bekijken. Er worden op de berghellingen meer dan 10.000 vuren ontstoken en UNESCO heeft dit in 2010 tot immaterieel cultureel erfgoed uitgeroepen.
Tijdstip: 24. Juni 2017 · 22.00 uur

Zonnewende Tiroler Zugspitzarena
Zonnewende Tiroler Zugspitzarena

Feest op de Nordkette bij Innsbruck

Dicht bij de stad Innsbruck ligt de Nordkette, waarop het zonnewendevuur wordt ontstoken. Je kunt vanaf 6 uur ‘s avonds elk half uur naar boven met de Nordkettenbahn en op zowel het berg- als dalstation is er muziek en lekker eten. Feest gegarandeerd!
Tijdstip: 24. Juni 2017. Mocht het te slecht weer zijn, is 1 juli 2017 de reservedatum.

Feest op de Nordkette bij Innsbruck
Feest op de Nordkette bij Innsbruck

Fantastisch uitzicht vanaf de Hohe Salve

De bekende Hohe Salve doet z’n naam eer aan als een van de hoogste bergen van de Wilden Kaiser. Vanaf hier heb je dan ook een geweldig uitzicht op de omliggende bergen, waar talrijke vuren ontstoken worden. Zowel vanuit Hopfgarten als vanuit Söll kun je met de gondel van 19 tot 23 uur naar boven.
Tijdstip: 24. Juni 2017 · 19.00 uur

Bovenop de Hohe Salve zijn de omliggende bergen goed te zien
Bovenop de Hohe Salve zijn de omliggende bergen goed te zien

Jesusvuur in Tannheimer Tal

Het zonnewendefeest heeft ook regelmatig een religieus tintje. In het Tannheimer Tal worden en dan ook niet zo maar vreugdevuren aangestoken, maar worden er volledige religieuze symbolen zoals het kruis, duiven of een hart zichtbaar.
Tijdstip: Nesselwängle und Haldensee: 24. Juni 2017; Jungholz, Schattwald, Zöblen, Tannheim und Grän: 25. Juni 2017

Vreugdevuur met een religieus tintje in Tannheimer Tal
Vreugdevuur met een religieus tintje in Tannheimer Tal

Brixental heeft vuren in augustus

Tot slot nog even een vreemde eend in de bijt. In het Brixental is ook in augustus het bergvuur te zien, omdat dan gevierd wordt dat het hoogzomer is. Met meer dan 50.000 fakkels is er genoeg te zien en je kunt vanuit Westendorf ook naar boven met de Alpenrosebahn. Het geheel wordt afgemaakt met feesten in het dal van Westendorf en Itter.
Tijdstip: 26. August 2017 · 21.30 Uhr

Spektakel in het Brixental in augustus
Spektakel in het Brixental in augustus

Meer weten of meer plaatsen ontdekken waar je het traditionele vuur kunt zien? Zie daarvoor de website van Tirol.
Fotocredits: Tirol Werbung

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in