Ben je van plan om naar Nieuw-Zeeland te gaan en heb je besloten een zogenaamde campervan te huren? Dan ben je er nog niet. De keuze in campervans is reuze, van grote merken campers als Maui en Britz tot kleinere merken zoals Wicked en Budgy campers. En kies je nou voor een non-self contained vehicle, of de duurdere self contained vehicle? Wij helpen je op weg!

Self contained vs non-self contained

Als je een camper gaat huren kun je kiezen uit een self contained of non-self contained vehicle. Self contained betekent dat je een voorraad vers water, een gootsteen, een toilet, een opslagtank voor afvalwater, een slang om afvalwater af te voeren en een afsluitbare afvalbak hebt. En nee dan telt een afwasbak als toilet of een porta potti helaas niet. Het nadeel van self contained zijn is dat de campers meestal duurder zijn. Het voordeel is wel dat je op meer DOC campings wordt toegelaten en dat het makkelijker is om aan freedom camping te doen.Wanneer je self contained én officieel gecertificeerd dan heb je een certificaat en een blauwe sticker op de camper. Deze campers zijn dan ook super makkelijk te herkennen.

Camper
Een voorbeeld van de blauwe sticker

DOC camping

In Nieuw-Zeeland kom je veel DOC campings tegen, dit zijn campings die worden beheerd door het Department of Conservation. Het zijn meestal eenvoudige campings met een geweldige ligging. De faciliteiten bepalen wat de campings kosten. Basiscampings zijn over het algemeen gratis, ze beschikken meestal over (long-drop) toiletten. Verwacht geen luxe, meestal verdwijnt het in een gat in de grond. En er is water in de buurt. Dit water zit in een tank of kun je uit een beek of meer halen. Let er op dat je water eerst kookt voordat je het gebruikt, het is namelijk nog niet gefilterd. Standaardcampings hebben vaak naast een wc en water een koude douche en barbecues, kampvuurplaatsen en picknicktafels. Soms vind je hier ook afvalbakken. Hier betaal je rond de $5 tot 16$ voor. Bemande campings hebben meerdere voorzieningen, zoal warme douches, kookplaten en soms zelfs een wasserette. Deze kosten dan ook meer, rond de $7 tot $19. Het viel ons op dat de meeste simpele DOC campings of 8 dollar, of 13 dollar kosten.

Kamperen
Onze micro campervan, juist, een grote auto met slaapplek.

Betalen op onbemande DOC campings doe je door je geld in een honesty box te deponeren. Dit doe je als je aankomt, je doet namelijk een formuliertje bij je betaling in een envelop, het andere gedeelte van het formuliertje scheur je af en leg je achter de voorruit van je kampeerauto. Zo voorkom je dat je ‘s ochtends gewekt wordt door een ranger. Rangers komen meestal één keer per dag langs om te checken. Niet betalen is dan ook een no go, bovendien sta je meestal op prachtige plekken dus is het absoluut het kleine bedrag waard!

Wist je trouwens dat maar weinig campings beschikken over vuilnisbakken? Dit komt omdat ze in prachtige natuurgebieden liggen en ze dit graag zo willen houden. Neem je afval dan ook mee naar een andere plek met vuilnisbakken en gooi het daar weg! Kleine moeite en zo houden we met z’n allen het land schoon.

Kamperen
Je komt op prachtige plekken.

Freedom camping

Wildkamperen is toegestaan in veel plaatsen in Nieuw-Zeeland maar de regels variëren in elke gemeenschap. Borden geven meestal aan wanneer het niet is toegestaan. Om de regels van de plek waar jij op dat moment bent te ontdekken kun je het beste naar een lokale i-Site (soort van VVV) of naar een DOC visitor centre. Daarnaast zijn er vele apps die aangeven waar je gratis kunt staan. Denk erom dat er meer gratis plekken zijn voor self contained vehicles dan non self contained vehicles. Het is niet toegestaan de kant van de weg of het bos te gebruiken als toilet, hier zijn publieke faciliteiten voor of gebruik het toilet in je (self contained) kampeerauto.

Kamperen
Op één van de mooiste gratis campings die we zijn tegen gekomen. Spot jij de Mount Cook?

Apps voor (gratis) campings

Er zijn vele apps waarin je alle campings kunt vinden. Hieronder vind je de meest bekende:

  • Campermate, waarschijnlijk de bekendste. Deze app is gratis en beschikt volgens hen zelf over de grootste database. In deze apps kun je alle campings vinden, zowel gratis campings als holiday parks. Ook kun je aangeven of je non self-contained bent of self-contained. Daarnaast kun je hier ook terecht voor andere plekken zoals informatie centra, politiebureaus, ATM’s, winkels, wifi plekken en ziekenhuizen. En je vindt hier foto’s en feedback van mede kampeerders die deze campings al hebben uitgeprobeerd. Op deze manier is het up-to-date. Mocht je een boete krijgen van een ranger omdat Campermate onjuiste informatie heeft gegeven, dan garandeert Campermate dat ze het geld terugbetalen.
  • Rankers. Elke kampeerlocatie in Nieuw-Zeeland op je telefoon of iPad. Deze gratis app biedt offline-kaarten zodat je alle kampeerlocaties kunt vinden. Ook zonder internet. Deze moet je wel van tevoren downloaden. Ook deze app bevat beoordelingen van anderen en meerdere locaties zoals i-Sites en DOC bezoekerscentra.
  • WikiCamps. Ook deze app (gratis voor Android, Apple gebruikers betalen eenmalig een klein bedrag) garandeert dat ze de grootste actuele database van campings hebben en heeft beoordelingen van andere gebruikers zodat de app up-to-date blijft. Maar het grootste voordeel, de app werkt volledig offline. Dit was dan ook mijn favoriete app. Voor mijn gevoel stonden hier veel meer locaties in dan in de andere apps. Je kruist aan wat je voorkeuren zijn en vervolgens krijg je een gefilterde lijst te zien. Ideaal!
Kamperen
No words needed

Voordelig tanken

Nieuw-Zeeland is groot en je zult dan ook vele kilometers maken. Je ontkomt er dan ook niet aan om vaak te tanken. Een super handige app om voordelig te tanken is Gaspy. Deze app laat de prijzen van de tankstations zien. Je geeft een plaats in en vervolgens zie je precies waar je het voordeligst kunt tanken. En voordelig tanken willen we toch allemaal? Een andere tip om voordelig te tanken is het aanschaffen van een tankstation kaart. Zo hebben alle Mobil tankstations een speciale Mobil kaart waarmee je korting krijgt als je boven de 40 dollar tankt. Deze korting is meestal 6 cent per liter en soms zelfs 12 cent! En het mooiste is, aanschaffen van de kaart is helemaal gratis. Het enige wat je hoeft te doen is de kaart te activeren! Andere tankstations zoals BP hebben ook zo’n kaart, je kunt hiermee zowel bij het tanken als bij het boodschappen doen voor korting sparen. Absoluut de moeite waard!

Camper
Hallo DOC camping!

Zo, dat was deel één van kamperen in Nieuw-Zeeland. Er valt nog veel meer te vertellen. Binnenkort meer! Onder andere een top van de mooiste campings waar wij (Mountainreporters Karin en Ilse) hebben gestaan gedurende onze reis van het Noordereiland naar het Zuidereiland! Houd deze site dan ook goed in de gaten!


Lees hier alle artikelen over Nieuw-Zeeland


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in