Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Kanoën was nog nooit zo leuk als op de Mrežnica rivier

Een reisverslag van Ilse Nijhof

Het is negen uur ’s ochtends als wij buiten verzamelen voor ons hotel Degenija. Ik kijk omhoog en zie een strakblauwe lucht die wordt verlicht door de zon. Het kwik begint nu al te stijgen en het is aanzienlijk warmer dan de dag ervoor. Nu snap ik waarom onze gids de activiteit van vandaag een dag heeft verplaatst. Hij wachtte op het perfecte moment en dat is nu gekomen!

Vandaag zullen wij ons verplaatsen op het water, we gaan namelijk kanoën op de Mrežnica rivier! Yes!

We beginnen met een frisse duik

Eerlijk is eerlijk, als ze hadden gezegd ‘raften’ had ik nog een hoger gat in de lucht gesprongen. Ik houd nou eenmaal van snelheid, avontuur en uitdaging. Iets wat ik naar mijn verwachting bij kanoën toch minder zou tegenkomen. Of dit zo zou zijn zou nog blijken.. Toen we op de plek arriveerden lagen er een stuk of vijf kanariegele opblaas kano’s klaar. Net zoals helmen en vesten. In overleg besloten we dat een wetsuit niet nodig zou zijn. Eenmaal omgekleed was de eerste opdracht meteen een pittige, we moesten de kano naar beneden dragen waar de rivier begon.

Waar onze gids Mario de kano op zijn schouder zette en zo in zijn eentje er vandoor ging hadden wij het al lastig om de kano met zijn tweeën te dragen en moesten we regelmatig even stoppen. Gelukkig werden we beneden beloond met een mooi zicht op de smaragdgroene  rivier en de omgeving. Aangezien we nog even moesten wachten en de Mrežnica rivier erg aanlokkelijk erbij lag besloten we onze stoute schoenen aan te trekken en een duik in de rivier te nemen. Zo gezegd zo gedaan, uiteindelijk lag de hele groep vrolijk in het water. Dit beloofde een fantastische dag te worden!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. 

De Mrežnica rivier is 64 kilometer lang en ligt in de provincie Karlovac (op ongeveer een half uur van Plitvice). Het is niet de langste rivier van Kroatië maar de canyons maken het een geliefde plek. Er zijn honderd watervallen die de meertjes aan elkaar verbinden. Verschillende hoogtes volgen elkaar snel op waardoor de rivier uniek is. Zo heb je 26 watervallen in de laatste 39 kilometer van de rivier. Echt een must-visit!
Bron: Croatia.hr

Een rustig tochtje

De kano’s werden naar beneden gegooid via de stroomversnelling waarna we in het water konden instappen. Iedereen zat met zijn tweeën in een kano. Het eerste stukje begon inderdaad rustig zoals ik al had verwacht. Hierdoor hadden we goed de tijd om ons heen te kijken naar de geweldige omgeving. De combinatie van de smaragd geverfde Mrežnica, de groene kleuren van de bomen en de blauwe lucht maakte het ontzettend rustgevend. Rustig kabbelden we door, genietend van de natuur.

Toen Mario ons kwam vertellen dat er ook bruine beren in het gebied leven was het gedaan met de rust. Hij wees met zijn arm naar een open plek, ‘zie je dat daar? Daar is een beer langs naar beneden gekomen, de rivier overgestoken en er weer uitgeklommen’. Vanaf dat moment kwam de innerlijke avonturier in ons naar boven en werden stoere verhalen uitgewisseld. De gids vertelde er meteen bij dat hij tijdens kanoën nog nooit eentje is tegengekomen, maar goed je weet maar nooit. ‘Wat zouden we doen als?’.

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. 

Of toch niet?

Niet alleen bruine beren leven in dit prachtige gebied. We werden omringd door vlinders, libelles, visse, vogels en andere insecten. Mario wees weer met zijn peddel naar een plek in het water. Nieuwsgierig keken we elkaar aan. Wat zou daar nou zwemmen? Toen we dichterbij kwamen zagen we het goed, een schildpadje was rustig zijn weg aan het zoeken in het heldere water. Zo leuk om in het wild te zien! Was het net al gedaan met de rust door het feitje dat er beren leven, nu was het ook gedaan met de rustige Mrežnica rivier. Keien belemmeren de stroming waardoor onze zigzag skills werden getest (moet nog aan gewerkt worden).

Er zijn kleine hoogteverschillen waardoor er watervallen zijn ontstaan die we al dan wel met of zonder kano moeten bedwingen en het water wordt ondiep waardoor we precies het pad van de gids moeten volgen. Laten we nou net daar niet zo goed in zijn en we komen dan ook regelmatig vast te zitten. Gierend van de lach vragen mijn kano maatje Puck en ik ons af hoe dit alleen ons kan overkomen. De gids is denk ik steeds minder impressed door onze skills, daar gaat mijn goede indruk..

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. 

Spelen in de waterval

Als we een grotere waterval tegenkomen worden we gesommeerd de spullen naar beneden te gooien via het water en zelf erachteraan te springen. Waar het vanaf de kant er al prachtig uitziet zien we pas vanaf het water hoe mooi de waterval waar we net nog boven stonden eigenlijk is. We ouwehoeren een tijdje in het water, testen de echo in de nabijgelegen grot en gebruiken de rotsen als glijbaan. Mario geeft ons hier de tijd en later blijkt dat hij dit niet per ongelijk heeft gedaan. Zonder dat we het wisten wachtte hij namelijk even tot de zon nog hoger stond zodat er geen schaduw meer was en we goede plaatjes konden schieten. Wat een top gids! Het is inderdaad een prachtig schouwspel van de natuur!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. 

One, two, three jump!

Na een aantal keer in het water gesprongen te hebben kijken we niet raar op als Mario bij een punt verderop aangeeft dat we weer moeten springen. Dit keer is het ‘ladies first’. Wij willen ons niet laten kennen, dus wij zullen dat wel even doen. Mario doet het voor en hand in hand staan we klaar om er met de dames achteraan te springen. ‘You jump on 3 dames’, zo gezegd zo gedaan. Lachend springen we erin, al snel gaat de lach over in een blik van verbijstering. Holy shit, dit water is ijs en ijskoud! Achter ons stijgt het gelach op en natuurlijk is er één iemand die met zijn bulderende lach eruit steekt.. Mario!

Hij had ons in de maling genomen. Waarschijnlijk had ik ook zo gelachen als ik onze gezichten had gezien. Nu kon ik alleen maar zo snel mogelijk naar de kant zwemmen om het koude water achter mij te laten. Toch hadden wij nog enig geluk, we moesten namelijk alsnog met de kano van de stroomversnelling en waar de heren het koude water nu pas voelden, waren wij er al een beetje aan gewend! Bedankt Mario!

Ćevapčići en Karlovačko

Als we vier uur later bij het einde aankomen komt de rook en de geur van eten ons tegemoet. Er staat iemand speciaal voor ons vlees en groente te braden op de barbecue. Dat komt goed uit, onze magen lieten net wat van zich horen. Voldaan ploffen we neer op de kleedjes. De Ćevapčići en de Karlovačko hebben nog nooit zo lekker gesmaakt!

Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere weergave. 

Kanoën is niet saai!

Ik denk terug aan mijn idee over kanoën. Het moge duidelijk zijn dat het tegendeel bewezen is. Ook kanoën kan super wild zijn!! De Mrežnica rivier leent zich hier uitstekend voor! Moet je nagaan hoe wild het raften is als het waterpeil op goede hoogte is..!

Wil jij ook zo’n fantastische kanotocht maken? Dat kan. Kijk op 4riversadventure voor de mogelijkheden of ga naar het plaatselijke toerisme bureau

Lees ook:
Reisverslag: Het prachtige binnenland van Kroatië
De wondere wereld van de Plitvice meren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer