Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een bergsporter kan wat schoenen betreft last krijgen van keuzestress. Er zijn zo veel modellen op de markt, voor alle verschillende soorten bergsport, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We geven je wat tips om jouw perfecte bergschoen uit te zoeken.

Stijfheid van de zool

Bergschoenen worden in Nederland meestal gecategoriseerd volgens de A, B, C, D, E indeling. Deze indeling omschrijft voor welk gebruik de schoen geschikt is en is voornamelijk gebaseerd op de stijfheid van de zool.

Scarpa
Scarpa Mont Blanc Pro GTX

De enorme verscheidenheid aan schoenen op de markt vraagt eigenlijk om meer categorieën dan deze vijf. Hoe zat het ook al weer?

A: Lage wandelschoenen met soepele zool voor tochten op goede wegen en paden. Approach schoenen vallen ook onder deze categorie.

B: Halfhoge trekkingschoenen of softwalkers die bedoeld zijn voor lange bergwandelingen en niet te moeilijke huttentochten. Geven redelijk steun aan voet en enkels en hebben door een buigzame zool en dempingkussen een hoog loopcomfort.

C: Halfhoge trekkingschoenen met stijvere zool die nog enigszins buigzaam is. Deze schoenen zijn bedoeld voor mensen die trektochten met rugzak en tent maken, of huttentochten door hoogalpien terrein met sneeuwvelden. Onder C-schoenen passen in de meeste gevallen stijgijzers.

D: Bergschoenen met een stijve zool die bedoeld zijn voor hoogalpiene tochten in sneeuw en ijs. Voor de wandelaar en rotsklimmer zijn deze schoenen ongeschikt.

E: Speciale varianten op de D-schoen die door hun betere koudebestendigheid en geïntegreerde gamaschen bedoeld zijn voor hooggebergte en grote koude.

Kies de schoen die past bij jouw ervaringsniveau

Moet een bergwandelaar kiezen voor de allerbeste schoen om op safe te spelen voor alle mogelijke omstandigheden? Moet je sowieso met een D-schoen op pad gaan? Waarschijnlijk niet. Hoe realistisch is het om een bevroren sneeuwveld tegen te komen als de buitentemperatuur 20 graden in de schaduw is? Het lopen met zware schoenen is vermoeiend en kan daarmee het plezier in je tocht verpesten. Kies daarom een schoen die past bij het soort tocht die je wilt maken en een schoen die bij jouw ervaringsniveau past.

Andere criteria

De klassieke indeling in vijf categorieën gaat voorbij aan het feit dat bepaalde tochten hele andere eisen stellen aan de schoen dan alleen de stijfheid of hoogte van de schacht. Welke andere criteria zijn van belang bij de keuze van je schoen?

Fotocredits: La Sportiva

Is er bij bergwandelen sprake van wel of geen sneeuw op je pad? En als er sneeuw is, is die dan stijf bevroren en ligt die op een steile helling zonder dat er een spoor doorheen loopt? Zo ja, dan is een halfhoge schoen met stevige zool aan te raden (en een pickel). Wanneer de sneeuw zacht is, dan volstaat een halfhoge schoen, en bij langere trajecten eventueel één die goed waterdicht is.

Wie ’s winters gaat ijsklimmen kiest het best een goed gevoerde winterschoen

Fruitboot

Als je veel door rivieren moet waden terwijl het niet koud is zijn Crocs of sandalen een goede optie. Eventueel als afwisseling met normale lage of halfhoge wandelschoenen. Wie ’s winters gaat ijsklimmen kiest het best een goed gevoerde winterschoen. Ga je altijd met de ski’s naar je single pitch drytoolroute, dan kunnen fruitboots de beste keuze zijn.

Wie op weg naar de klimroute steile en door het ochtenddauw natte grashellingen tegenkomt is beter af met een approachschoen of zelfs bergschoen met een stevige zool om in het natte gras te schoppen. Ga je daarentegen sportklimmen met een relaxte aanloop dan zijn slippers, crocs of teva’s ook een prima optie. Let er alleen wel op dat slippers bij het opvangen van een val niet altijd handig zijn omdat je het risico loopt hard tegen de wand te landen met je tenen. Veel bergschoenen die bedoeld zijn voor winters alpinisme of ijsklimmen hebben een geïntegreerde gamasche. Dat is handig en scheelt gewicht.

Technisch vernuft

In vergelijking met 20 jaar geleden zijn moderne bergschoenen al prachtige staaltjes van lichtbouw en technisch vernuft. En misschien gaat er de komende jaren nog veel veranderen in de bergschoenen-branche.

Bron: nkbv.nl


Lees ook het artikel uit Hoogtelijn 3-2017 over ‘Bergen schoenen‘.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer