Kidsproof wandelen in het Zwarte Woud

Een verhaal van Noke Venken 

Het is er niet van gekomen om de “schwarzwalder kirschtorte” te proeven, dus we moeten zeker nog een keer terug. En dat zal sowieso gebeuren. Wat een leuke plek, dat Zwarte Woud! Ik deel graag onze ervaringen. We reserveerden een plek op natuurcamping Langenwald, dicht bij Freudenstadt. De antwoordmail met de boodschap dat de camping volgeboekt was, hadden we niet op tijd gelezen. Dus daar stonden we. Ze probeerden toch een plekje voor ons te zoeken. En dat vonden ze. Gelukkig! Helemaal in de hoek van de camping. Prima! Het was er lekker rustig en er was voldoende schaduw.

Natuurcamping Langenwald. Foto: Noke Venken

De camping was superleuk en kindvriendelijk. Onze kinderen zijn zeven en acht jaar. Hij was best prijzig, maar zeker de moeite en het geld waard. Heel erg verzorgd en hygiënisch, op elk moment van de dag. Er zijn vier gezinsbadkamers, heerlijk! Toilet, lavabo en douche in 1 ruimte. Er is zelfs een hondendouche! In twee kleine speeltuintjes, en op het speelveld met fitnessoefeneningen kunnen jong en oud zich uitleven.

Je kan verkoeling vinden in het beekje dat doorheen de camping stroomt, of in het zwembad. Er is een klein winkeltje waar je brood kan kopen. De kinderen kunnen op vrijdagavond zelf brood bakken aan een kampvuur. Vlak buiten de camping is er een openbare vuurplek. Gezellig. Het personeel van deze camping is trouwens erg vriendelijk. Dat zorgde voor een goede start van onze reis.

Freudenstadt

De eerste ochtend vertrokken we te voet van de camping richting Freudenstadt. Uiteraard liepen we via het bos. De kinderen plukten onderweg bosaardbeien en frambozen. We dronken een koffie in het Waldcafe, midden in het bos. We zetten onze tocht verder en heel plots maakten de bomen plaats voor de rand van de stad. Freudenstadt is een gezellige stad met een groot marktplein.

Ik lees online dat dit marktplein het grootste van Duitsland is. We zochten een sportwinkel om een nieuw slaapmatje te kopen want ik had een slechte nacht achter de rug, mijn matje was stuk.

Daarna lieten we de kinderen spelen in de speeltuin op het marktplein. We liepen via een andere route terug naar de camping. De hele tocht was elf kilometer.

Wandelen tussen de boomtoppen

Dag twee stond in het teken van de kinderen. Het Baumwipfelpfad is zeker een bezoekje waard. We wandelden via een avontuurlijk houten pad tussen de boomtoppen. Het pad maakte op het einde een cirkelbeweging de hoogte in. Helemaal boven kon je genieten van het uitzicht over het Zwarte Woud. Je kon naar beneden wandelen OF de 55-meter hoge glijbaan naar bedenen nemen! Ik moet je niet vertellen dat het ten zeerste in de smaak viel bij onze kinderen.

Eenmaal beneden, stonden we plots voor de toegangspoort van een enorm mooie speeltuin. We besloten de 20 euro inkom te betalen en vertoefden enkele uurtjes in dit speelparadijs.

En dat brengt me bij het kleine minpuntje van deze attracties. Alles kost enorm veel geld. Wil je het boomtoppend doen? Dan betaal je daar voor. Wil je de glijbaan naar beneden nemen? Dan betaal je extra. En dit wordt pas duidelijk op het moment dat je bij de glijbaan uitkomt. Probeer dan maar eens neen te zeggen tegen je kinderen. Onder bij de glijbaan tref je de speeltuin…extra betalen. Op weg naar de auto kwamen we nog langs een afslag naar de grote bekende hangbrug. Maar ook hiervoor moet je weer betalen. Bekijk goed op voorhand hoeveel je voor wat moet betalen want het kan heel spontaan een duur dagje worden.

Tannenriesen

We maakten een wandeling van ongeveer negen kilometer: Premiumweg Tannenriesen. Een stevige wandeling met leuke eyecatchers uit hout voor de kinderen. Een groot deel van de wandeling leidde ons door smalle avontuurlijke boswegjes waar we “de vloer is lava” konden spelen. Oftewel: je mag enkel over de boomwortels wandelen. Gelukkig staken er genoeg wortels uit.

Nationalpark Schwarzwald

In het nationaalpark zijn allerlei leuke korte wandelingen. We besloten te starten met het Lotharpfad, een korte avontuurlijke wandeling van slechts 900 meter. Veel geklim en geklauter. Erg leuk voor de kinderen. Schliffkopf kruiste als tweede avontuur ons pad. Dit is het hoogste punt van de omgeving. We maakten een korte wandeling en lunchten in een schaduwrijk plekje. Na de middag bezochten we de Allerheiligen Wasserfalle. Een wandeltocht van 3,6 km leidde ons via watervallen naar een oud klooster. Erg leuk. de terugweg liep doorheen een bos. Of je kon de route ook omgekeerd doen.

We sloten de reis de dag nadien af met het Wildnispfad. Dit is echt een topper! Slechts 3,5 km maar je bent toch even onderweg omdat je voortdurend over of onder natuurlijke hindernissen moet. Het hele pad is voorzien van boomstammen, stenen, trapjes waar je overheen moet. Superavontuurlijk. Onderweg kan je in een levensgroot vogelnest even pauze nemen. Dit was echt een leuke afsluiter van onze reis.

Het Zwarte Woud overtrof mijn verwachtingen. Het is een echte aanrader, zeker ook om met kinderen heen te gaan. Wij hebben veel gewandeld en genoten van de creativiteiten die in de wandelingen verwerkt waren. Dit hield het erg leuk en afwisselend voor de kinderen. Het zwarte Woud biedt ook voldoende mogelijkheden om te fietsen. Er zijn veel brede bosbouwpaden, waardoor iedereen er kan fietsen, niet enkel ervaren mountainbikers.


Lees hier meer verhalen en reistips over Het Zwarte Woud


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer