Kjeragbolten: Huiveren op duizelingwekkende hoogte
Kjeragbolten: Huiveren op duizelingwekkende hoogte
Een reisverhaal van Ilse Nijhof
Als je van plan bent om naar het zuidwesten van Noorwegen te gaan dan zijn er een paar plekken die je niet mag overslaan. Kjerag is daar eentje van. De berg Kjerag is te vinden in de gemeente Forsand aan de Lysefjord op twee uur rijden van Stavanger. De berg is snel gespot, hij steekt namelijk met zijn 1084 meter boven alle andere toppen uit. Waar het eerst populair was om het massief vanaf de fjord te bewonderen stijgt het aantal mensen dat het wandelpad naar het plateau nemen explosief. Inmiddels zijn het hier zo’n 30.000 per jaar.
Als je last van hoogtevrees hebt is deze wandeling niet aan te raden
Ik ben er zelf geweest en ik geef ze geen ongelijk, de wandeling alleen al is met zijn prachtige uitzichten adembenemend. Hoogtepunt is natuurlijk de Kjeragbolten. Een kei die in een rotskloof hangt op 1000 meter hoogte van de Lysefjord. Er gaan verhalen rond dat de kei een trol is die versteende toen er daglicht op hem viel. Er staan geen hekken dus wees voorzichtig!
Je kunt de wandeling het beste van juni tot september maken. Het startpunt is de betaalde parkeerplaats bij Øygardstøl aan de Lyseweg tegenover Lysebotn. Qua kilometers lijkt het geen moeilijke wandeling (heen en terug 10 km), maar als je dit denkt kom je bedrogen uit. Het pad heeft een hoogteverschil van 570 (!) meter. Vlakke stukken worden afgewisseld met enorm steile stukken. Op sommige plekken zijn er zelfs kettingen geankerd in de rotsformatie om je aan omhoog te trekken. De wandeling gaat door beekjes, sneeuw, over losliggende stenen en handgemaakte trappen. Het is een kleine survivaltocht. Hoe hoger hoe mooier de uitzichten en eenmaal op de top weet je waarom je aan deze tocht bent begonnen.
Ben je op de top en hoor je een schietgeluid dat gepaard gaat met rook uit de rotswand? Dat is mogelijk. Dit verschijnsel wordt vaker gezien en gehoord maar is nog altijd onverklaarbaar. De mensen uit de omgeving dachten vroeger dat het water was dat uit de rotswand werd geperst.
Onze tips
Doordat er zoveel hoogteverschil is kan het weer erg verraderlijk zijn. Wees hier dan ook op voorbereid en neem kleren voor alle weersomstandigheden mee. Houd voor je vertrek het weerbericht in de gaten. Mocht het een dag later beter weer zijn, wacht een dagje en ga eerst iets anders doen. Ga niet zonder genoeg eten en drinken op pad maar vergeet vooral geen goed schoeisel. Je zou maar halverwege niet meer verder kunnen omdat je voeten onder de blaren zitten.. De wandelingen zijn allemaal onbegeleid. Je vraagt je vast af hoe je dan de weg vindt. Dit wordt aangegeven door een rode T (turistforeningen) op stenen en op de grond. Echter is het soms lastig om de volgende aanwijzing te vinden, volg dan de mensen in de verte voor je. Zorg er voor dat je een opgeladen telefoon mee hebt zodat als je verdwaalt dit kenbaar kan maken. Ook een algemeen goede conditie is aan te raden en ga vooral niet te laat op pad! Maar ook niet te laat terug. Ook al wordt het in Noorwegen niet geheel donker, het is toch fijner om weer op tijd in de auto te zitten. En verder, veel plezier en GENIET!
Ook al ga je op de heenweg vooral omhoog en lijkt dit moeilijker. Het is best lastig om af te dalen van steile stukken met tegenliggers. Ga dan ook op tijd terug.
Bron: www.visitnorway.nl
Lees alle artikelen over reizen naar Noorwegen
Ilse is zowel in de zomer als winter zoveel mogelijk in de bergen. In Nederland is zij werkzaam bij een outdoor winkel in het Noorden van het land en heeft dus veel kennis van materialen.