Toffe activiteiten in het Thüringer Wald

Door Karin Nijhof

Op slechts 4,5 uur rijden vanaf mijn woonplaats Zwolle ligt Nationaal Park Thüringer Wald in Duitsland. Het Thüringer Wald is geliefd bij veel wandelaars, mountainbikers en langlaufers en staat vooral bekend om de bekende “Rennsteig route”. De Rennsteig is Duitslands oudste gedocumenteerde wandelpad, is in totaal 168 kilometer lang en gaat dwars door drie natuurparken heen. Voor natuurliefhebbers en sportievelingen is het hier een waar paradijs!

In een eerder artikel: kickbiken-en-mountaincarten-leukste-zomeractiviteiten-op-piste heb je alles over kickbiken en mountaincarten op de pistes van Silbersattel Steinach kunnen lezen. Twee ontzettend gave activiteiten die je in de zomer en het najaar daar op de piste kunt doen. Daarnaast heeft Skiarena Silbersattel Steinach ook de grootste bikepark van Thüringen. Wat velen niet weten, is dat je kunt klimmen op een natuurlijke klimrots en in een klimpark nabij Steinach.

In de winter haal je natuurlijk je snowboard en ski’s te voorschijn want dan ligt er sneeuw op deze piste (842 m)! Ook kun je er rodelen op een pistenbock. Dit is een slee gemaakt van hout en roestvrij staal. Bij deze slee hoef je niet met je voeten in de sneeuw te remmen en is ook nog eens bestuurbaar. Dit wordt een “nieuwe” rodeltrend op de piste.

Kickbike
Kickbiken
Mountaincart Skiarena Silbersattel
Mountaincart Skiarena Silbersattel

Klettern – klimmen

In Klettergarten am Bocksberg, nabij Steinach is een natuurlijke klimrots. De klimrots telt verschillende obstakels, zo heeft het een klein bruggetje. Vanaf het dorpje Steinach moet je hiervoor het bospad richting Judenbach volgen. Vervolgens zie je een hoge (klim)rots dat uitdaging biedt voor iedereen. De rots is 20 meter hoog en heeft verschillende klimroutes met diverse moeilijkheidsgraden tussen de 3 en de 7 (zowel met als zonder staalkabel). Op de hoogste top van de rots staat een kruis met een boek en hangen er vlaggen. In dit boek kun je achterlaten dat je de top hebt bereikt (het gevoel van de Mount Everest).

Als onervaren klimmer heb ik deze activiteit enorm leuk gevonden. Op een natuurlijke rots aan een staalkabel klimmen is heel wat anders dan klimmen op een klimwand. Inspanning wordt beloond wanneer je op het hoogste punt staat en maakt plaats voor ontspanning wanneer je met beide voeten op de grond een biertje drinkt en van een heerlijk Rotbratwurst geniet. Onderweg staan vaak kraampjes waar je een heerlijke bratwurst kunt kopen.

Inspanning wordt beloond wanneer je op het hoogste punt staat en maakt plaats voor ontspanning

Ook voor ervaren klimmers is er genoeg uitdaging door de diversiteit van klimroutes op verschillende niveaus (zonder staalkabel). Het klimmen is gratis en voor iedereen toegankelijk. Ga jij Klettern,(klimmen met een staalkabel) dan zeker jij jezelf met een klettersteigset (2 stukken touw met karabiners). Super fijn want bij een val, hang je dus aan een staalkabel. Daarnaast heb je niemand anders nodig die je zekert. Zorg voor goede(berg)schoenen met een goed profiel, klettersteigset, helm en klettersteig-handschoenen. Iedereen die in de buurt van Steinach is, moet dit zeker gedaan hebben!

Met onze gids en eigenaar van Outdoor Inn Sporthotel Dhr. A Muller
Met onze gids en eigenaar van Outdoor inn Sporthotel Dhr. A Müller
Klettern
Klettern, Klettergarten am Bocksberg
Klettergarten am Bocksberg
Klettergarten am Bocksberg
De beste Bratwursten
De beste Bratwursten

Mountainbiken

Yes, ik kan bevestigen dat de Rennsteig een waar paradijs is voor mountainbikers! Doordat de Rennsteig route 168 kilometer lang is, kun je op vele plaatsen beginnen aan verschillende tochten.

Als je hier zelf gaat mountainbiken neem dan een kaart mee, want verdwalen doe je er snel

Vanaf het Outdoor inn Sporthotel in Steinach vertrekken wij van het station(Steinach) met de trein naar Ernstthal am Rennste. Een treinkaartje naar dit gebied koop je in de trein voor € 3,70 en een fiets meenemen is gratis. De trein gaat dwars door de natuur heen waardoor de treinreis al speciaal is. Na ongeveer 20 minuten komen wij aan op onze plek van bestemming en fietsen we heuvel op, dwars door de bossen en beginnen we aan onze 30 km lange mountainbiketocht. Er is ook een mooie tocht van 52 kilometer dat langs de plaatsen, Steinach,Steinheid, Lauscha, Neuhaus am Rennweg gaat. Wij hebben een gids mee die een combinatie van een aantal plaatsen voor ons in petto heeft. Als je hier zelf gaat mountainbiken neem dan een kaart mee, want verdwalen doe je er snel.

Smalle bospaadjes en steile afdalingen

Onderweg komen we veel wandelaars tegen die genieten van de Rennsteig route en de prachtige natuur. In de herfst is deze mountainbike-tour bijzonder mooi door de gekleurde bomen die de viewpoints nog specialer maken. Het hoogste viewpoint van onze tocht ligt op 870 meter. Vanaf dit punt heb je uitzicht over verschillende gebergtes. De route die wij doen is veelzijdig. Er zitten een aantal beklimmingen, smalle bospaadjes en steile afdalingen in, waarin je een afdaling maakt van 800 naar 300 meter. Tussendoor drinken we wat in het mooi gelegen gasthof en Pension Bergmannsklause dat midden in de natuur ligt. We eindigen onze tocht bij het Outdoor Inn Sporthotel zonder de trein terug te nemen.

Genieten van ons uitzichtpunt Grober Tierberg
Genieten van ons uitzichtpunt Grober Tierberg (805m)
Onderweg
Onderweg

De route die wij gedaan hebben is uitermate geschikt voor beginners maar ook gevorderden kunnen hier hun eigen uitdaging vinden. Af en toe is het even doorbijten, maar het is zeker de moeite waard. Je vind er mooie routes over afwisselende ondergronden in een rustig natuurgebied van het Nationaal Park Thüringer Wald.

MEER INFO OVER FIETSEN IN THÜRINGEN VIND JE HIER

Mountainbike Thuringer Wald
Mountainbike Thuringer Wald

“De Rennsteig is en waar paradijs voor mountainbikers”

Overnachten

Wij verbleven in het Outdoor Inn Sporthotel Steinach. Dit was is een fijn hotel met een sportieve uitstraling. Outdoor staat hierbij voor de activiteiten, en inn staat voor een hotel waar je kunt slapen. Het hotel is de perfecte uitvalbasis voor een sportieve vakantie met activiteiten om de hoek.

Outdoor Inn Sporthotel Steinach
Outdoor Inn Sporthotel Steinach

Meer info: vakantie-thuringen.nl | thueringen-alpin.de | visit-thuringia.com | vakantiethuringen.nl


Lees hier alle reisverhalen van onze reisschrijvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.