Klimlegende Norman Dyhrenfurth overleden
De Zwitsers-Amerikaanse alpinist en filmmaker Norman Dyhrenfurth (99) is in een ziekenhuis in Salzburg overleden. Dyhrenfurth was begin jaren 60 initiatiefnemer van een Amerikaanse klimexpeditie naar de Mount Everest. Die expeditie wordt gezien als het begin van de moderne Amerikaanse bergsport.
19 klimmers en negenhonderd dragers
Onder leiding van Dyhrenfurth vertrokken in 1963 negentien klimmers en negenhonderd dragers naar de Everest om de berg van twee kanten te beklimmen.
Jim Whittaker was het eerste lid en de eerste Amerikaan die zo voet op de top wist te zetten. Hij en een sherpa kwamen via de zuidkant, net als de man die de Everest tien jaar eerder als eerste had bedwongen: de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary. Vier andere leden van Dyhrenfurth expeditie haalden eveneens de top, waarvan twee via de gevaarlijke westkant.
Bekijk hier het vierluik over de Everest beklimming in 1963
Kennedy, Eastwood en Connery
Na terugkeer in de VS werden de klimmers door president Kennedy in het Witte Huis ontvangen. Een coverstory in het populaire tijdschrift Life en de film Americans on Everest inspireerden veel Amerikanen om ook de bergen in te trekken. Dyhrenfurth had daarvoor al naam gemaakt in de Amerikaanse filmwereld, onder meer als cameraman.
Later was hij technisch adviseur bij twee speelfilms over de bergsport: The Eiger Sanction (1975) met Clint Eastwood en Five Days One Summer (1982) met Sean Connery.
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.