Verslag: beklimming naar de angstaanjagende Burgloch-grot van Hintisberg
Hintisberg in Berner Oberland
Een verhaal van Daphne Berg
Met een spectaculair uitzicht op de noordwand van de Eiger, Mönch en Jungfrau, is de naar het zuiden gerichte Hintisberg, met zijn vierkante randen en talrijke daken, bekend bij de lokale klimmers. Veel multipitch-routes gaan omhoog, naar de topgraat van 2240 meter boven zeeniveau. Wat veel klimmers waarschijnlijk wel weten, maar nooit hebben bezocht, is de Burgloch-grot, in de Hintisberg-wand.
De grot ziet er een beetje angstaanjagend uit, met Zelfs een paar kraaienlijkjes op de grond
De Burgloch-grot
De toegang tot de grot is dezelfde als die van de klimroutes, ongeveer 45 min tot een uur wandelen vanaf de parkeerplaats.
We vonden de ladder die naar de grot leidde twijfelachtig en onstabiel. Daarom besloten we de acht meter omhoog te klimmen op de muur links van de grot. Dit wordt gevolgd door een paar vaste ijzeren kabels met bouten. Het is een makkelijke klim, waar we geen klimschoenen nodig hadden. Na deze acht meter is er een traverse naar de eerste bout met een vaste kabel, waar setjes kunnen worden geplaatst.
Eenmaal in de grot zijn er meerdere plaatsen voor een zekering, zodat de andere persoon na kan komen. De grot ziet er een beetje angstaanjagend uit, met veel alpenkraaienveren en uitwerpselen. Zelfs een paar kraaienlijkjes op de grond. In een hoek, iets verderop in de grot, rechts, is een ‘Gipfelbuch’ te vinden in een oude ijzeren kist.
Bezoekers van de grot, leggen hun gegevens vast, om aan te tonen dat ze er zijn geweest. Het boek toonde aan dat niet veel mensen de grot bezochten, of in ieder geval het boek niet vonden. De laatste mensen die erin schreven, waren er in 2015. Dat is nu toch al drie jaar geleden.
We vonden de ladder die naar de grot leidde twijfelachtig en onstabiel
De duisternis in
Om de grot te verkennen, lieten we de rugzakken in de voorkant van de grot achter ons en gebruikten we onze hoofdlampen om in het donker te klauteren. We ontdekten dat er twee wegen zijn die naar de grot leiden. De eerste gaat helemaal omhoog en klimt soms over grote, modderige rotsblokken. Deze weg eindigde na ongeveer 150 meter. Halverwege is er een grote pilaar, die we links moesten passeren, dit is de weg die eindigt na 150 meter. Als je er beter oplet, wat wij hebben ontdekt op onze weg terug, rechts van de pilaar, is ook een andere weg, die naar beneden gaat. Deze weg is veel langer, en een beetje smaller, steeds naar beneden leidend. Sommige passages zijn vrij steil en de ruimtes beginnen kleiner en kleiner te worden.
Uiteindelijk hebben we onze speleologie-ervaring niet meer vertrouwd om verder te gaan, hoewel er duidelijk een weg verder was. Dus liepen we terug, over de rotsen en door het donker. Eenmaal terug aan het begin van de grot waren er goede plekken om een eenvoudige abseil te maken. En een paar minuten later waren we terug in de zon en het vredige berggebied met koeien en alpenkraaien. Aan de voet van de grote rotswand van Hintisberg.
Het toetje
Voor een spectaculair einde van ons avontuur was er een steile weg naar de linkerkant, de noordkant van de wand. Aan het einde van de muur waren er touwen gefixeerd om over het gras en de rotsen omhoog te gaan en te eindigen bij een bergkam. Deze steile bergkam biedt een spectaculair uitzicht op het gebied, aan beide zijden van de berg. Met het beste uitzicht naar het zuiden van de drie beroemde noordgevel van de Eiger, Mönch en Jungfrau van Berner Oberland.
Tijdens onze hele reis, op een juli-maandag, hebben we geen enkele wandelaar of klimmer gezien
Onze weg naar beneden duurde ongeveer 45 minuten en we vormde ons pad over het steile gras en puin terwijl we verder gingen. Tijdens onze hele reis, op een juli-maandag, hebben we geen enkele wandelaar of klimmer gezien. Het was als of dit blootgestelde en stille alpiene gebied, een geheim was dat alleen met ons werd gedeeld voor deze dag.
Meer avonturen van Daphne in het Engels, vind je op haar eigen blog!
Lees hier alle reisverhalen van onze reporters
Mijn grootste passies zijn klimmen en de bergen. Daarom woon ik nu in Zwitserland, waar elk weekend en vrije dag een avontuur is. Naast het klimmen ben ik graag met mijn camper en mijn hond op zoek naar avontuur, en ik houd ook van hiken, mountainbiken en paragliden!