La Clusaz, typisch Frans dorp met genoeg vermaak voor het hele gezin
Gezellige plaats in de Haute-Savoie
Door: Pauline van der Waal
Op vakantie naar een authentiek Frans dorp, waar je in no-time in vrije natuur wandelt en waar ook nog eens veel te beleven is? La Clusaz ticks all the boxes. Ik bezocht dit vriendelijke dorp op een half uurtje rijden van Annecy aan het einde van de zomer en had er een heerlijke tijd. En dat laatste kwam niet alleen door de Reblochonkaas waar deze regio bekend van is…
La Clusaz, plaats met terrasjes op het kerkplein
Het dorp La Clusaz heeft zo’n 2000 inwoners en natuurlijk genoeg hotels en restaurants. Door de bouwstijl is het Franse karakter behouden gebleven en speelt het grootste gedeelte van het leven zich rond de kerk af. Door de winkeltjes, restaurants en terrasjes heerst er een levendige sfeer.
Er zitten overigens ook genoeg terrassen aan de voet van de piste die in de winter in het dorp uitkomt. In de zomer kijk je vanaf daar op de rodelbaan, het luchtkussen waarop regelmatig iemand met een opblaasband landt -daarover later meer- en natuurlijk de omliggende bergen.
Bekend van de Reblochon
Reblochon, de kaas die al in de dertiende eeuw werd gemaakt en wat letterlijk ‘opnieuw melken’ betekent. In die tijd moesten boeren namelijk een gedeelte van hun melk afstaan aan de eigenaar van het land waarop ze hun koeien hielden. Ze molken de koeien dan gewoon slechts voor de helft, stonden hun aandeel af, en zodra de verpachter zijn hielen had gelicht werden de koeien nogmaals gemolken. Nog steeds is deze kaas erg belangrijk voor deze regio.
Jaarlijks festival om de Reblochon te vieren
De Fransen zijn zelfs zó dol op hun Reblochonkaas, dat ze er eenmaal per jaar een heel festival aan wijden, het Fête de Reblochon. En aangezien ik ook wel van een Frans kaasje hou, hebben we er natuurlijk voor gezorgd dat onze trip naar La Clusaz samenvalt met het tweedaagse feest. Er is muziek, er zijn optochten, er is wijn en er is vooral veel kaas. Bovendien is niet alleen het dorp, maar ook de omliggende vallei uitgelopen om met elkaar te feesten.
Wandelen tussen de koeien
Maar we zijn hier niet alleen voor het dorp en om kaas te eten, we willen ook iets van de omgeving zien. Je kunt natuurlijk vanuit het dorp vertrekken, maar het is slimmer om de auto te pakken richting het Lac des Confins. Als je daar een stukje voorbij rijdt, kom je vanzelf bij een parkeerplaats waarvandaan diverse routes starten.
Wij wandelen een lekker stuk en lunchen uiteindelijk bij Chalet de Paccaly. Overal om je heen zie je koeien en nog eens koeien. Je kunt trouwens een wandeling maken van kaasboerderij naar kaasboerderij, om de calorieën nog een beetje de baas te blijven.
Ziplinen of naar beneden via de rodelbaan
Wanneer je toch al in de buurt bent van het Lac des Confins, kun je net zo goed even gaan ziplinen. Er zijn twee enorme kabels gespannen over beide meren die je van bovenaf ziet. Ook geschikt (en erg geliefd) voor kinderen. Gaat deze enorme zipline je te ver? Je kunt als je wilt eerst even oefenen in het dorp, met een wat korter exemplaar.
Vanuit het dorp vertrekt de korte gondel La Patinoire. Voor nog meer actie neem je vanaf beneden een rodel mee en pakt bovenaan de rodelbaan, waarbij je kunt kiezen tussen een beginners- en een meer uitdagende variant.
Met de gondel omhoog voor het beste uitzicht
Tijd voor een ander uitje? Je kunt vanuit het dorp de Beauregardgondel omhoog nemen, waarbij je -niet geheel verrassend- op het plateau van Beauregard uitkomt. Je kunt hier koffiedrinken of lunchen op het terras, maar natuurlijk kun je ook aan deze zijde van de berg een wandeling maken. Op 1690 meter heb je in ieder geval een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving.
Op een opblaasband naar beneden
Wanneer we vanwege het mooie weer maar eens een koffietje gaan drinken in de zon op het terras, hebben we maar even rust. Onze aandacht wordt namelijk al snel getrokken door een groot opblaaskussen vlak voor het terras, en we zien mensen op een opblaasband naar beneden suizen. Geschikt voor kleine én grote kinderen zo blijkt, dus dat willen we ook!
Je kunt een filmpje laten maken, dat je daarna per mail toegestuurd krijgt. Dit is mijn prachtige resultaat met een heerlijk potje rap op de achtergrond als bonus.
Slecht weer? Op naar het lokale museum!
Tref je het niet met het weer? Geen nood, ook dan kun je je vermaken in La Clusaz. Op de dag dat bij ons de regen met bakken uit de hemel komt gaan we naar Le Hameau des Alpes, een klein museum in een traditioneel huis.
De begane grond is -hoe kan het ook anders- geheel gewijd aan de Reblochonkaas. Dat is op zich best interessant, maar nóg leuker vond ik de eerste verdieping. Daar is een tentoonstelling over de ontwikkeling van La Clusaz als wintersportgebied sinds 1907, met meer dan honderd jaar aan foto’s, filmpjes en wintersportattributen.
Ik maakte daar ook kennis met het fenomeen Défi Foly. Ik zeg verder niks, maar ik zou het filmpje onderaan het artikel dat ik erover schreef toch even bekijken…
Markt op het dorpsplein
Zet maar in je agenda, want elke maandag vaste prik: markt op het plein bij de kerk. Het hele jaar, zomer en winter. Vanzelfsprekend zijn hier de lokale producten te koop, zoals worst, jam, fruit en niet te vergeten allerlei soorten kaas. Een must om te zien en natuurlijk een aanrader om wat lekkere dingen voor thuis te kopen.
Vandaag eten we… sushi!
Hoe dol ik ook op kaas en vers Frans stokbrood ben, soms is iets compleet anders ook wel weer eens verfrissend. We worden getipt dat we voor echt iets anders naar Sushi Fumi moeten, en hieronder zie je waarom. De heren van dit vorige winter geopende piepkleine restaurantje nemen ‘fusion’ nogal letterlijk. Zo is er natuurlijk sushi met zalm en avocado, maar ook gemaakt van lokale vissoorten en… kaas! We eten door tot we bijna ontploffen.
Zwemmen met uitzicht
Een ander uitstapje is de Aquatic Area des Aravis. Klinkt heel chic, maar is eigenlijk gewoon het openbare zwembad van La Clusaz. Hoewel het bad zelf niet zo heel veel voorstelt is het toch leuk om een bezoekje te brengen. Het uitzicht op de omringende bergen vanuit het zwembad is namelijk fantastisch. Voor de toegangsprijs van €6,30 hoef je het in ieder geval niet te laten.
Tip voor lekkerbekken
’s Avonds eten we bij restaurant La Ferme, in de winter aan de piste gelegen. We bestellen de brasérade/reblochon braisé, wat een fantastische combinatie is voor vlees- én kaasliefhebbers.
We krijgen een mini-barbecue op onze tafel, waarbij er bovenop plaats is voor het vlees en onderop een pannetje met Reblochon wordt geplaatst. Zo kunnen de vleesliefhebbers hun eigen vlees bereiden en hebben de kaasaddicts een alternatieve raclette met gesmolten kaas. Voor iedereen die van beide houdt is dit natuurlijk helemaal de hemel op aarde.
Combineer met Annecy
Staat La Clusaz in de zomer op het programma, dan is het een aanrader om je trip te combineren met een bezoekje aan Annecy. Met haar prachtige meer is Annecy natuurlijk een ultieme mooi-weer-bestemming. In ongeveer een half uurtje met de auto ben je er.
Ben je het zonnen, zwemmen of waterskiën zat, bezoek dan de stad Annecy zelf om de dag heerlijk af te sluiten.
Hoe kom je er?
De luchthaven van Genève is slechts een uurtje rijden, dus met het vliegtuig ben je er echt zo. Als je dan op het vliegveld een auto huurt kun je lekker gaan en staan waar je wilt, en La Clusaz combineren met zoals gezegd Annecy of Genève zelf.
Ga je liever met de auto? La Clusaz ligt op ongeveer 1000km van Utrecht. Met de trein kan ook. De TGV stopt in Annecy.
La Clusaz in de winter
La Clusaz ligt in het skigebied Domaine des Aravis en bestaat uit zo’n 125 kilometer piste en 84 liften. Ook dan springt dit authentieke dorp er bovenuit, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld speciaal voor wintersport aangelegde plaatsen als La Plagne, dat ik ook in de zomer heb bezocht. Collegareporter maakte deze video over winters La Clusaz en het naastgelegen Le Grand Bornand.
Interesse gewekt? Voor meer informatie en boekingen ga je naar de website van La Clusaz.
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.