Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Bescherming kan langer of korter zijn dan eerder aangegeven

Door: Pauline van der Waal

Daar zat ik dan, met m’n goeie gedrag. Over een week of zes vertrek ik naar Tanzania, en volgens de website van de KLM Travel Clinic moet je dan inentingen hebben voor BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond; standaard in het vaccinatieprogramma sinds 1965), DTP (Difterie, Tetanus, Polio; in Nederland worden kinderen standaard ingeënt, maar bescherming verloopt na 10 jaar), Gele Koorts en Hepatitis A.
Volgens mijn inentingenboekje waren de laatste twee bij mij verlopen. Ter plekke bleek dit toch een beetje anders te zitten.

Het bekende gele boekje. Foto: Pauline van der Waal
Het bekende gele boekje. Foto: Pauline van der Waal

Geldigheid Gele koorts in veel gevallen levenslang

Gele koorts is een griepachtige ziekte die in de meeste gevallen vooral vervelend is. Echter in zo’n 10% van de gevallen kan de ziekte levensgevaarlijke vormen aannemen.
Een vaccinatie tegen Gele koorts wordt dan ook aangeraden als je een land bezoekt waar de ziekte voorkomt. Je kunt zelfs problemen aan de grens krijgen wanneer je vanuit een Gelekoortsland een ander land wilt bezoeken en niet kunt aantonen dat je bent ingeënt. Neem je inentingenboekje dus ook altijd mee op reis.

Volgens de stempel die in mijn vaccinatieboekje staat, biedt de inenting voor Gele Koorts 10 jaar bescherming. Blijkbaar is dat ergens een keer veranderd, alleen had ik die memo even gemist. Wanneer je op het moment van inenten gewoon gezond was en er geen bijzonderheden waren tijdens of na het vaccineren, is de inenting de rest van je leven geldig. Inmiddels heb ik er dus een stempeltje bijgekregen bij Duration of Protection: life of person vaccinated. Hoera!

Even langs de Travel Clinic voordat je de giraffes in Tanzania bezoekt. Foto: Pixabay
Even langs de Travel Clinic voordat je de giraffes in Tanzania bezoekt. Foto: Pixabay

Geldigheid Hepatitis A 30 tot 40 jaar

Hepatitis A is een besmettelijke vorm van leverontsteking. In de meeste gevallen genees je van de ziekte, maar je kunt er weken of zelfs maanden goed ziek van zijn. De vaccinatie wordt dan ook aanbevolen, al is ‘ie niet verplicht.

Ik heb een serie van twee vaccinaties gekregen in 2004 en volgens de bijgevoegde stempel zou me dat 15 jaar moeten beschermen tegen Hepatitis. Tijdens het spreekuur blijkt echter dat deze periode is bijgesteld naar 30 tot 40 jaar. Dit geldt ook -zoals in mijn geval- voor vaccinaties uit het verleden, al raad ik aan na te vragen bij een arts of dat ook voor jou het geval is. Misschien heb je een andere inenting gekregen, of al veel eerder dan 15 jaar geleden. Nu vind ik zelf ’30 tot 40 jaar’ een wat ruim begrip, maar ik mag in ieder geval uitgaan van een minimale bescherming van 30 jaar.

Het wordt er in ieder geval niet overzichtelijker op... Foto: Pauline van der Waal
Het wordt er in ieder geval niet overzichtelijker op… Foto: Pauline van der Waal

Geldigheid DTP 10 jaar

Overigens wordt niet van alle vaccinaties de looptijd steeds langer. Soms is ook het tegenovergestelde het geval. Zo kreeg ik in 2002 een DTP-prik, die toen een geldigheid had van 15 jaar. Bij een later bezoekje aan de Travel Clinic waarbij de arts in mijn boekje keek, was de geldigheid bijgesteld naar 10 jaar. Dat is dus korter dan op het moment dat de vaccinatie werd gezet.

Check voordat je de afspraak maakt

Op deze website staan de geldigheidsduur van elke vaccinatie overzichtelijk op een rij. Wel een disclaimer: dat zijn dus de periodes die op dit moment gelden. Voor hetzelfde geld worden deze binnenkort weer veranderd. Ik raad je dus zeker aan eerst even telefonisch contact op te nemen om na te vragen welke situatie voor jou geldt. In mijn geval scheelde het in ieder geval flink wat geld. 😉

Foto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer