Bescherming kan langer of korter zijn dan eerder aangegeven

Door: Pauline van der Waal

Daar zat ik dan, met m’n goeie gedrag. Over een week of zes vertrek ik naar Tanzania, en volgens de website van de KLM Travel Clinic moet je dan inentingen hebben voor BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond; standaard in het vaccinatieprogramma sinds 1965), DTP (Difterie, Tetanus, Polio; in Nederland worden kinderen standaard ingeënt, maar bescherming verloopt na 10 jaar), Gele Koorts en Hepatitis A.
Volgens mijn inentingenboekje waren de laatste twee bij mij verlopen. Ter plekke bleek dit toch een beetje anders te zitten.

Het bekende gele boekje. Foto: Pauline van der Waal
Het bekende gele boekje. Foto: Pauline van der Waal

Geldigheid Gele koorts in veel gevallen levenslang

Gele koorts is een griepachtige ziekte die in de meeste gevallen vooral vervelend is. Echter in zo’n 10% van de gevallen kan de ziekte levensgevaarlijke vormen aannemen.
Een vaccinatie tegen Gele koorts wordt dan ook aangeraden als je een land bezoekt waar de ziekte voorkomt. Je kunt zelfs problemen aan de grens krijgen wanneer je vanuit een Gelekoortsland een ander land wilt bezoeken en niet kunt aantonen dat je bent ingeënt. Neem je inentingenboekje dus ook altijd mee op reis.

Volgens de stempel die in mijn vaccinatieboekje staat, biedt de inenting voor Gele Koorts 10 jaar bescherming. Blijkbaar is dat ergens een keer veranderd, alleen had ik die memo even gemist. Wanneer je op het moment van inenten gewoon gezond was en er geen bijzonderheden waren tijdens of na het vaccineren, is de inenting de rest van je leven geldig. Inmiddels heb ik er dus een stempeltje bijgekregen bij Duration of Protection: life of person vaccinated. Hoera!

Even langs de Travel Clinic voordat je de giraffes in Tanzania bezoekt. Foto: Pixabay
Even langs de Travel Clinic voordat je de giraffes in Tanzania bezoekt. Foto: Pixabay

Geldigheid Hepatitis A 30 tot 40 jaar

Hepatitis A is een besmettelijke vorm van leverontsteking. In de meeste gevallen genees je van de ziekte, maar je kunt er weken of zelfs maanden goed ziek van zijn. De vaccinatie wordt dan ook aanbevolen, al is ‘ie niet verplicht.

Ik heb een serie van twee vaccinaties gekregen in 2004 en volgens de bijgevoegde stempel zou me dat 15 jaar moeten beschermen tegen Hepatitis. Tijdens het spreekuur blijkt echter dat deze periode is bijgesteld naar 30 tot 40 jaar. Dit geldt ook -zoals in mijn geval- voor vaccinaties uit het verleden, al raad ik aan na te vragen bij een arts of dat ook voor jou het geval is. Misschien heb je een andere inenting gekregen, of al veel eerder dan 15 jaar geleden. Nu vind ik zelf ’30 tot 40 jaar’ een wat ruim begrip, maar ik mag in ieder geval uitgaan van een minimale bescherming van 30 jaar.

Het wordt er in ieder geval niet overzichtelijker op... Foto: Pauline van der Waal
Het wordt er in ieder geval niet overzichtelijker op… Foto: Pauline van der Waal

Geldigheid DTP 10 jaar

Overigens wordt niet van alle vaccinaties de looptijd steeds langer. Soms is ook het tegenovergestelde het geval. Zo kreeg ik in 2002 een DTP-prik, die toen een geldigheid had van 15 jaar. Bij een later bezoekje aan de Travel Clinic waarbij de arts in mijn boekje keek, was de geldigheid bijgesteld naar 10 jaar. Dat is dus korter dan op het moment dat de vaccinatie werd gezet.

Check voordat je de afspraak maakt

Op deze website staan de geldigheidsduur van elke vaccinatie overzichtelijk op een rij. Wel een disclaimer: dat zijn dus de periodes die op dit moment gelden. Voor hetzelfde geld worden deze binnenkort weer veranderd. Ik raad je dus zeker aan eerst even telefonisch contact op te nemen om na te vragen welke situatie voor jou geldt. In mijn geval scheelde het in ieder geval flink wat geld. 😉

Foto: Pixabay

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer