klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Madeira is een waar wandelparadijs!

Een reisverhaal van Ilse Nijhof

Madeira is mede dankzij de levadas die vroeger zijn aangelegd door de Portugezen een wandelparadijs bij uitstek. Tegenwoordig vind je langs deze irrigatiekanalen bijna 3000 kilometer aan wandelroutes. De wandelingen zijn verschillend van lengte en hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Zo is er voor iedereen wat wils. Reporter Ilse was een paar dagen op Madeira en ondernam een relatief makkelijke wandeling: Levada Do Rei.

Donkere wolken en regen

De dag begint druilerig en ik start dan ook met het aantrekken van de regenjas die de gids aan mij heeft gegeven. Mijn eigen was ik vergeten en lag nog fijn in de hotelkamer, handig!  Ik hoop stiekem dat ik de jas snel weer kan uittrekken en dat het weer zal opklaren. Aan de plassen te zien heeft het hard geregend. Meteen bij vertrek vallen me de groene kleuren op, we lijken wel een tropisch regenwoud binnen te wandelen. Het wandelpad begint met een trap bij de waterzuiveringsinstallatie in Quebradas in São Jorge. Omdat we niet zoveel tijd hebben gooit de gids er een stevige pas in. Ik dacht toch dat ik een redelijke conditie had maar het beklimmen van traptreden in dit tempo is zo makkelijk nog niet. Gelukkig zien we al snel een klein waterstroompje met een smal paadje ernaast. Dit moet onze wandelroute zijn!

Levada
We beginnen met de regenjassen aan. Foto Ilse Nijhof

Volg de levada

De wandeling heeft een lengte van 5.1 kilometer tot het eindpunt. Wij hebben een gids mee maar dit is niet noodzakelijk. De levada wijst namelijk de weg, je hoeft deze alleen maar te volgen. De wandeling stopt vanzelf bij het eindpunt en dan hoef je je alleen maar om te keren. De terugweg gaat over precies hetzelfde pad. Het is dus bijna onmogelijk om te verdwalen. Wat je wel moet doen is af en toe op je passen letten want het wandelpaadje is nauw en een hek voor de afgrond is er eigenlijk niet.

Levada
De levada wijst de weg. Foto Ilse Nijhof

Dode forel

Het eerste gedeelte gaat door een bebost gebied. Je vindt hier onder andere enorme varens en verschillende mossen. Al snel komen we bij een open stuk waarbij we even goed om ons heen kunnen kijken. En dat is zeker de moeite waard. Het uitzicht over de vallei en de landbouwgronden van São Jorge en Santana is werkelijk waar beeldschoon. We kijken onze ogen uit en ik hoor de fototoestellen klikken. Verderop voert de levada ons door een bijzonder bos. Dit bos is namelijk nagenoeg onaangeraakt en bestaat al honderden jaren. Je vindt hier een rijke biodiversiteit met onder andere laurier- en mahonie bomen en her en der zelfs een eucalyptusboom. Gek genoeg zien we naast een vinkje weinig andere vogels of insecten. Wat we wel zien is een dode forel. Een forel? We kijken onze gids verwonderd aan. Hij legt uit dat de levadas af en toe overstromen en dat de vis daardoor op het wandelpad is geëindigd. Die had ik niet zien aankomen.

Alsnog nat

Ietsje verder moet ik de inmiddels opgeruimde regenjas weer tevoorschijn halen want er komt een waterval op ons pad. Dankzij het smalle paadje is het onmogelijk er omheen te lopen, dus moeten we er maar doorheen! Gelukkig zijn wij niet bang voor een beetje water en al bukkend passeren we de waterval. Even verderop kunnen wij opnieuw bukken want dankzij de vegetatie is er een tunnel gevormd. Daarna zien we het eindpunt en de bron van de levada: de Ribeiro Bonito waterval.

Na het nemen van de nodige plaatjes is het tijd om over hetzelfde pad terug te lopen en te gaan lunchen. De totale wandeling heeft ons in totaal ongeveer drie uur gekost. Als je niet zoveel tijd hebt maar wel de schoonheid van de natuur wilt zien kun je ook alleen het eerste gedeelte lopen!

TIP: De Walk Me app is jouw gps systeem. Hier vind je meer dan 50 routes en nuttige informatie over de levada wandelingen!
De routes zijn ook offline beschikbaar!


Deze reis is georganiseerd door het Madeira Promotie Bureau
Op Visit Madeira vind je alle informatie over dit prachtige eiland!
Ook op onze website vind je meer artikelen!


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer