Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Madeira is een waar wandelparadijs!

Een reisverhaal van Ilse Nijhof

Madeira is mede dankzij de levadas die vroeger zijn aangelegd door de Portugezen een wandelparadijs bij uitstek. Tegenwoordig vind je langs deze irrigatiekanalen bijna 3000 kilometer aan wandelroutes. De wandelingen zijn verschillend van lengte en hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Zo is er voor iedereen wat wils. Reporter Ilse was een paar dagen op Madeira en ondernam een relatief makkelijke wandeling: Levada Do Rei.

Donkere wolken en regen

De dag begint druilerig en ik start dan ook met het aantrekken van de regenjas die de gids aan mij heeft gegeven. Mijn eigen was ik vergeten en lag nog fijn in de hotelkamer, handig!  Ik hoop stiekem dat ik de jas snel weer kan uittrekken en dat het weer zal opklaren. Aan de plassen te zien heeft het hard geregend. Meteen bij vertrek vallen me de groene kleuren op, we lijken wel een tropisch regenwoud binnen te wandelen. Het wandelpad begint met een trap bij de waterzuiveringsinstallatie in Quebradas in São Jorge. Omdat we niet zoveel tijd hebben gooit de gids er een stevige pas in. Ik dacht toch dat ik een redelijke conditie had maar het beklimmen van traptreden in dit tempo is zo makkelijk nog niet. Gelukkig zien we al snel een klein waterstroompje met een smal paadje ernaast. Dit moet onze wandelroute zijn!

Levada
We beginnen met de regenjassen aan. Foto Ilse Nijhof

Volg de levada

De wandeling heeft een lengte van 5.1 kilometer tot het eindpunt. Wij hebben een gids mee maar dit is niet noodzakelijk. De levada wijst namelijk de weg, je hoeft deze alleen maar te volgen. De wandeling stopt vanzelf bij het eindpunt en dan hoef je je alleen maar om te keren. De terugweg gaat over precies hetzelfde pad. Het is dus bijna onmogelijk om te verdwalen. Wat je wel moet doen is af en toe op je passen letten want het wandelpaadje is nauw en een hek voor de afgrond is er eigenlijk niet.

Levada
De levada wijst de weg. Foto Ilse Nijhof

Dode forel

Het eerste gedeelte gaat door een bebost gebied. Je vindt hier onder andere enorme varens en verschillende mossen. Al snel komen we bij een open stuk waarbij we even goed om ons heen kunnen kijken. En dat is zeker de moeite waard. Het uitzicht over de vallei en de landbouwgronden van São Jorge en Santana is werkelijk waar beeldschoon. We kijken onze ogen uit en ik hoor de fototoestellen klikken. Verderop voert de levada ons door een bijzonder bos. Dit bos is namelijk nagenoeg onaangeraakt en bestaat al honderden jaren. Je vindt hier een rijke biodiversiteit met onder andere laurier- en mahonie bomen en her en der zelfs een eucalyptusboom. Gek genoeg zien we naast een vinkje weinig andere vogels of insecten. Wat we wel zien is een dode forel. Een forel? We kijken onze gids verwonderd aan. Hij legt uit dat de levadas af en toe overstromen en dat de vis daardoor op het wandelpad is geëindigd. Die had ik niet zien aankomen.

Alsnog nat

Ietsje verder moet ik de inmiddels opgeruimde regenjas weer tevoorschijn halen want er komt een waterval op ons pad. Dankzij het smalle paadje is het onmogelijk er omheen te lopen, dus moeten we er maar doorheen! Gelukkig zijn wij niet bang voor een beetje water en al bukkend passeren we de waterval. Even verderop kunnen wij opnieuw bukken want dankzij de vegetatie is er een tunnel gevormd. Daarna zien we het eindpunt en de bron van de levada: de Ribeiro Bonito waterval.

Na het nemen van de nodige plaatjes is het tijd om over hetzelfde pad terug te lopen en te gaan lunchen. De totale wandeling heeft ons in totaal ongeveer drie uur gekost. Als je niet zoveel tijd hebt maar wel de schoonheid van de natuur wilt zien kun je ook alleen het eerste gedeelte lopen!

TIP: De Walk Me app is jouw gps systeem. Hier vind je meer dan 50 routes en nuttige informatie over de levada wandelingen!
De routes zijn ook offline beschikbaar!


Deze reis is georganiseerd door het Madeira Promotie Bureau
Op Visit Madeira vind je alle informatie over dit prachtige eiland!
Ook op onze website vind je meer artikelen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer