Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Mountainreporter Ilse is vijf dagen in Schladming-Dachstein. De eerste dag was fantastisch met veel mountainbiken en een bezoek aan de Dachsteingletsjer. Dit kun je hier lezen. Nu is dag twee aangebroken. Het belooft een spannende dag te worden want er staat iets nieuws op het programma voor mij: via ferrata, oftewel klettersteigen! Ik heb als mountainreporter al vele (actieve) activiteiten mogen doen maar gek genoeg ben ik deze nog niet eerder tegengekomen!

Via ferrata

Klettersteigen wordt ook wel via ferrata genoemd. Dit is Italiaans voor ijzeren weg. Deze methode werd oorspronkelijk gebruikt door het Italiaanse leger en werd ingezet wanneer ze over moeilijk begaanbare bergen moesten. Hierbij ketenden ze zich vast aan ijzeren treden, haken en staalkabels. Jaren later is dit een zeer geliefde sport geworden onder bergbeklimmers. Het is dus een soort combinatie van bergwandelen en sportklimmen. Klettersteigen is zeer inspannend, vooral als je niet gewend bent langere tijd aan de armen te hangen. Zorg er dan ook voor dat je fit bent!

Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Klimmen in Schladming-Dachstein

De regio Schladming-Dachstein staat bekend om zijn prachtige tochten tussen de groene alpenweiden en het imposante landschap. Een waar klimparadijs waar indrukwekkende kliffen, overhangende rotsen en adembenemende uitzichten dagelijkse kost zijn. Er zijn talloze variaties voor alle niveaus. Zo vind je 19 prachtige via ferrata’s en klimtochten aan de zuidkant van de hoogste berg in Steiermarken, de Dachstein en Ramsau. Maar ook voor kinderen is er genoeg te beklimmen zoals de “Kali”, “Kalo” en “Kala”. De “Superferrata” is de langste via ferrata van de Alpen, geschikt voor iedereen. Dit is slechts een greep uit alle via ferrata’s.

De regio behoort tot de top van de klimgebieden in Oostenrijk.

Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Klimgordel aan en gaan

We meeten onze ervaren mountain gids Walter bij de parkeerplaats Ramsauer Mühle in Ramsau. Bij hem zijn we in goede handen want hij vertelt ons dat hij al zo’n 50 jaar aan klettersteigen doet. Dat is nog eens een veilig idee! We worden voorzien van een helm, handschoenen en natuurlijk de klimgordel waarna we richting het parcours lopen. In de hele regio zijn er zo’n 1000 parcoursen te doen op verschillende moeilijkheidsgraden van A t/m E. Aangezien het voor ons de eerste keer is beginnen wij met een basis parcours die gemarkeerd is met moeilijkheidsgraad A/B.

Ik heb ze hieronder even uitgelicht (bron).

  • A: Eenvoudig/licht. Bijvoorbeeld niet-verticale of verticale korte ladders, relingen en ijzeren voetsteunen.
  • B: Matig moeilijk. Hier vind je onder andere steiler rotsterrein, deels kleine treetjes in luchtig terrein en loodrechte langere ladders.
  • C: Moeilijk. Steil tot zeer steil rotsterrein, grotendeels kleine treetjes in luchtig terrein. Licht overhangende ladders. Beugels en voetsteunen zitten verder uit elkaar.
  • D: Zeer moeilijk. Loodrechte, vaak overhangende rotswand. Beugels en pinnen zitten vaak ver uit elkaar. Meestal zeer luchtig en slechts met staalkabel gezekerd. Grote armkracht, een goede klimtechniek en een uitstekende conditie zijn vereist.
  • E: Extreem moeilijk. Overwegend overhangende rotswanden. Stelt extreem hoge eisen aan kracht, klimtechniek, handigheid, durf en moraal. Voorbehouden aan ervaren klettersteig professionals. Optimale fysieke conditie vereist.
Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Kalo

Na een korte uitleg is het zover! We klikken onze karabijnhaken aan de staaldraden en zetten de eerste stappen op het ‘Kalo’ parcours. In het begin zitten we nog redelijk dicht bij de grond maar al snel bevinden we ons op een redelijke afstand. Dan wordt het echt spannend en beginnen de eerste zweetdruppels hun weg naar beneden te vinden. Wij vinden onze weg naar boven langs de stukjes rots die uitsteken en enorme staalankers die in de rots zijn geboord. Zo, hoe gaaf is dit zeg! Al snel komen we op een punt waar we door kunnen gaan op A/B of verder kunnen gaan naar C/D. Ik besluit dat mijn tijdelijke motto ‘living on the edge’ wordt en ga daarom voor C/D. We merken meteen dat dit wel even andere koek is. Het is zo stijl waardoor we af en toe het idee hebben dat we naar achteren hangen. Ook het vinden van een goede plek voor de voeten wordt een stukje lastiger. Maar tegelijkertijd geeft dat zo’n kick!

Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Verliefd en bang

Na het eerste klimgedeelte moeten we een klein stukje wandelen waarna we een soort van korte zipline tegenkomen. De gids bevestigt alles en zorgt ervoor dat we veilig naar de andere kant kunnen roetsjen. Ook dit is wel even spannend boven de afgrond maar wel een snelle manier om aan de andere kant te komen. Hierna volgt al snel het tweede klimgedeelte waar we opnieuw voor C/D kiezen, ook hier is het mogelijk om A/B te doen. We vinden opnieuw onze weg naar boven en kijken af en toe even naar beneden om te zien waar we vandaan komen, wat zijn we al hoog! Ik vraag mij ondertussen af waarom ik dit niet vaker heb gedaan. Ik ben helemaal verliefd op het klettersteigen maar ik ben ook een beetje bang.

Bang dat het verslavend gaat worden! 

Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Niet de laatste keer

Dan volgt er opnieuw een wandelstukje waarna helaas de laatste klim boven ons opduikt. Ook dit is een behoorlijk steile klim maar we merken dat we in die korte tijd al ietsje beter zijn geworden. Vooral het tactisch neerzetten van de voeten gaat ons al een stukje beter af. Klettersteigen doe je namelijk niet alleen met je armen, maar voornamelijk met je benen. Daar moet je de kracht vandaan halen om omhoog te gaan. Met een diepe zucht klim ik het einde tegemoet. Wat jammer dat het voorbij is, maar wat gaaf om dit te doen! Wat een ervaring en wat een spanning. Dit mag dan wel mijn eerste keer zijn geweest maar ik weet nu al dat dit niet de laatste is! 

Via ferrata
Eigen foto Ilse Nijhof

Deze reis wordt mogelijk gemaakt door Schladming-Dachstein. Meer informatie vind je dan ook op deze site! Wil je ook met Walter klimmen? Dat kan! Je boekt hem of één van de andere ervaren gidsen via www.bergfuehrer-dachstein.at


Lees ook
Wat een ge-wel-dige eerste dag in Schladming-Dachstein
Schladming-Dachstein, een paradijs voor sport- en natuurliefhebbers!
Schladming-Dachstein, dat wil je deze zomer nog zijn!
Heerlijke skidagen in Schladming-Dachstein
Een dagje naar de Dachstein gletsjer vanuit Schladming!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer