Maak een tocht langs Reblochonkaasboerderijen in de Savoie

Wandelen langs Reblochonkaasboerderijen
Een reisverhaal van Pauline van der Waal
In de zomer van 2018 was ik in La Clusaz, een dorp in de Franse Haute-Savoie. Zoals in veel bergstreken wordt er in de regio veel kaas gemaakt, waarvan de Reblochonkaas hier de belangrijkste is. Naast dat het natuurlijk gewoon heerlijk is om een kaasplankje te bestellen, kun je ook wandeling langs de kaasboerderijen maken en een bezoekje brengen aan een heus Reblochonmuseum.
Reblochon: rauwmelkse kaas met een lange traditie
De Reblochonkaas bestond al in de dertiende eeuw. Daar is ook de naam van de kaas van afkomstig. Traditioneel moest een boer uit de Alpen een groot gedeelte van zijn melk afstaan aan de eigenaar van het weiland. De slimme boeren molken de koeien dan gewoon niet volledig, stonden hun deel af, en als de controleurs verdwenen waren molken ze de koeien nogmaals. Dan wordt ook ineens de naam duidelijk. Reblochon betekent ‘opnieuw melken’.

Reblochon fermier en Reblochon fruitier
Opvallend aan een stuk Reblochonkaas is de zichtbare groene of rode stip in het midden van de kaas. Een groene stip staat voor ‘fermier’ en dat betekent dat de kaas op de boerderij zelf is gemaakt, met alleen de lokale melk. Een rode stip betekent ‘fruitier’ en dat is dat de kaas in het gehele gebied waar de kaas gemaakt wordt afkomstig kan zijn, en ook van verschillende boerderijen gemengde melk kan bevatten.
Koeien in de wei
Naast het feit dat de kaas dus op een bepaalde plek gemaakt moet worden, is er nog een belangrijk aspect. De melk voor de kaas mag maar van drie koeienrassen afkomstig zijn. Dit zijn de Abondance, Montbéliarde en Tarentaise. Helaas, geen Reblochon uit Hollandse zwartbonte koeien dus.
Wandelen in de alpenweides boven La Clusaz
In het gebied direct om La Clusaz zijn er veertien boerderijen die Reblochon produceren. Je kunt ze vrijwel allemaal zonder afspraak bezoeken om te zien hoe de kaas wordt gemaakt, te proeven, en natuurlijk een kaasje te kopen om mee te nemen. Onderweg loop je, hoe kan het ook anders, tussen de weides vol met koeien.
Lunch bij Chalet de Paccaly
Waarschijnlijk heb je onderweg al zoveel kaas gegeten dat je vol zit, maar het is het waard om toch wat ruimte over te laten voor een lunch bij het schattige Chalet de Paccaly.
’s Ochtends in alle vroegte gaan de eigenaren namelijk de alpenweide op om verse eetbare bloemen te plukken, die gebruikt worden in de salade
Sowieso een prima plek voor een pauze en een drankje, maar je kaasplankje wordt opgemaakt zoals de foto hieronder. ’s Ochtends in alle vroegte gaan de eigenaren namelijk de alpenweide op om verse eetbare bloemen te plukken, die gebruikt worden in de salade!
Heb je wel genoeg kaas gezien? Je kunt ook een plankje bestellen met diverse soorten worst.
Museum Le Hameau des Alpes
Heb je er nog steeds geen genoeg van, of is het een dagje wat minder mooi weer? Breng dan een bezoekje aan Le Hameau des Alpes. In dit kleine museum is een verdieping ingericht voor de Reblochonkaas en het traditionele leven in de bergen, maar er is ook een andere verdieping die ontwikkeling van het skitoerisme in de regio laat zien.
We kunnen dus wel concluderen dat de Reblochon in La Clusaz meer is dan gewoon een stukje kaas. De inwoners zijn er zelfs zo trots op dat er jaarlijks een compleet festival wordt georganiseerd ter ere van deze heerlijke kaas!
Alle informatie die er over Reblochon te vinden is staat zo ongeveer hier. Meer informatie over de boerderijen die in de buurt van La Clusaz liggen vind je op de site van La Clusaz.
Lees hier meer over bijzondere reizen naar Frankrijk
Pauline reist en schrijft sinds 2013 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.