Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Wandelen langs Reblochonkaasboerderijen

Een reisverhaal van Pauline van der Waal

In de zomer van 2018 was ik in La Clusaz, een dorp in de Franse Haute-Savoie. Zoals in veel bergstreken wordt er in de regio veel kaas gemaakt, waarvan de Reblochonkaas hier de belangrijkste is. Naast dat het natuurlijk gewoon heerlijk is om een kaasplankje te bestellen, kun je ook wandeling langs de kaasboerderijen maken en een bezoekje brengen aan een heus Reblochonmuseum.

Reblochon: rauwmelkse kaas met een lange traditie

De Reblochonkaas bestond al in de dertiende eeuw. Daar is ook de naam van de kaas van afkomstig. Traditioneel moest een boer uit de Alpen een groot gedeelte van zijn melk afstaan aan de eigenaar van het weiland. De slimme boeren molken de koeien dan gewoon niet volledig, stonden hun deel af, en als de controleurs verdwenen waren molken ze de koeien nogmaals. Dan wordt ook ineens de naam duidelijk. Reblochon betekent ‘opnieuw melken’.

De Reblochon fermier met de groene stip wordt op de boerderij in de bergen gemaakt en niet vermengd met andere melk
De Reblochon fermier met de groene stip wordt op de boerderij in de bergen gemaakt en niet vermengd met andere melk. Foto: La Clusaz

Reblochon fermier en Reblochon fruitier

Opvallend aan een stuk Reblochonkaas is de zichtbare groene of rode stip in het midden van de kaas. Een groene stip staat voor ‘fermier’ en dat betekent dat de kaas op de boerderij zelf is gemaakt, met alleen de lokale melk. Een rode stip betekent ‘fruitier’ en dat is dat de kaas in het gehele gebied waar de kaas gemaakt wordt afkomstig kan zijn, en ook van verschillende boerderijen gemengde melk kan bevatten.

reblochon fermier
De boerderijen waar de kaas gemaakt wordt zijn herkenbaar aan deze bordjes langs de route

Koeien in de wei

Naast het feit dat de kaas dus op een bepaalde plek gemaakt moet worden, is er nog een belangrijk aspect. De melk voor de kaas mag maar van drie koeienrassen afkomstig zijn. Dit zijn de Abondance, Montbéliarde en Tarentaise. Helaas, geen Reblochon uit Hollandse zwartbonte koeien dus.

Een koe van één van de drie koeienrassen waarvan de melk wordt gebruikt voor de Reblochon
Een koe van één van de drie koeienrassen waarvan de melk wordt gebruikt voor de Reblochon

Wandelen in de alpenweides boven La Clusaz

In het gebied direct om La Clusaz zijn er veertien boerderijen die Reblochon produceren. Je kunt ze vrijwel allemaal zonder afspraak bezoeken om te zien hoe de kaas wordt gemaakt, te proeven, en natuurlijk een kaasje te kopen om mee te nemen. Onderweg loop je, hoe kan het ook anders, tussen de weides vol met koeien.

Heerlijke wandeltocht van een Reblochonboerderij naar Chalet de Paccaly
Heerlijke wandeltocht van een Reblochonboerderij naar Chalet de Paccaly

Lunch bij Chalet de Paccaly

Waarschijnlijk heb je onderweg al zoveel kaas gegeten dat je vol zit, maar het is het waard om toch wat ruimte over te laten voor een lunch bij het schattige Chalet de Paccaly.

’s Ochtends in alle vroegte gaan de eigenaren namelijk de alpenweide op om verse eetbare bloemen te plukken, die gebruikt worden in de salade

Sowieso een prima plek voor een pauze en een drankje, maar je kaasplankje wordt opgemaakt zoals de foto hieronder. ’s Ochtends in alle vroegte gaan de eigenaren namelijk de alpenweide op om verse eetbare bloemen te plukken, die gebruikt worden in de salade!
Heb je wel genoeg kaas gezien? Je kunt ook een plankje bestellen met diverse soorten worst.

Bij Chalet de Paccaly krijg je niet alleen de heerlijkste kazen (waaronder natuurlijk Reblochon), maar wordt je salade opgemaakt met versgeplukte bloemen
Bij Chalet de Paccaly krijg je niet alleen de heerlijkste kazen (waaronder natuurlijk Reblochon), maar wordt je salade opgemaakt met versgeplukte bloemen

Museum Le Hameau des Alpes

Heb je er nog steeds geen genoeg van, of is het een dagje wat minder mooi weer? Breng dan een bezoekje aan Le Hameau des Alpes. In dit kleine museum is een verdieping ingericht voor de Reblochonkaas en het traditionele leven in de bergen, maar er is ook een andere verdieping die ontwikkeling van het skitoerisme in de regio laat zien.

We kunnen dus wel concluderen dat de Reblochon in La Clusaz meer is dan gewoon een stukje kaas. De inwoners zijn er zelfs zo trots op dat er jaarlijks een compleet festival wordt georganiseerd ter ere van deze heerlijke kaas!

Reblochon is meer dan kaas alleen...
Reblochon is meer dan kaas alleen…

Alle informatie die er over Reblochon te vinden is staat zo ongeveer hier. Meer informatie over de boerderijen die in de buurt van La Clusaz liggen vind je op de site van La Clusaz.


Lees hier meer over bijzondere reizen naar Frankrijk


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer