Machu Picchu in Peru wil eerste CO2-neutrale toeristische attractie ter wereld worden
Geweldig initiatief om het erfgoed voor de volgende generaties te bewaren
Door: Pauline van der Waal
De oude Incastad Machu Picchu is sowieso één van de plekken op de wereld die je gezien moet hebben. Eeuwenlang begraven onder de Peruaanse grond en weer ontdekt in 1911. Of nou ja, dat is onze Westerse interpretatie natuurlijk, want de ruïnes waren al goed bekend onder de lokale bevolking. Nu kijkt Machu Picchu even niet meer naar het verleden, maar juist naar de toekomst. Machu Picchu wil namelijk de eerste CO2-neutrale toeristische attractie ter wereld worden en zet daar nu de eerste (flinke) stappen voor.
Machu Picchu weer open vanaf 1 november 2020
Vanwege de wereldwijde coronacrisis sloot ook Machu Picchu in maart 2020 haar deuren. Op 1 november gaan die weer open, al mag er maar 30% van het oude bezoekersaantal naar binnen, oftewel 675 mensen per dag.. Het was altijd al lastig om een ticket te bemachtigen door de overweldigende belangstelling. Dat wordt nu misschien nog wel moeilijker, al wordt er nu natuurlijk nog niet veel gereist.
Kort geleden werden de poorten trouwens ook al voor een dagje geopend. Voor een Japanse jongen die vanwege corona al zeven maanden vast zat aan de voet van het wereldwonder.
Initiatief komt niet uit de lucht vallen
Peru in het algemeen en de omgeving van Machu Picchu heeft zich de afgelopen jaren al flink ingespannen om de ‘carbon footprint’ te gaan verlagen. Zo staat er in Peru de enige verwerkingsinstallatie voor organisch afval van Latijns-Amerika. Deze staat bekend onder de naam pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar). Ook is er een fabriek die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die worden verzameld uit het afval van huizen en restaurants in de omgeving.
Ook is er een project dat zorgt voor het planten van een miljoen bomen rond de Incastad, met als doel de klimaatverandering terug te dringen.
Op weg naar certificering
Het is de eerste stap dat de CO2-voetafdruk verkleint om zo de uitstoot met 45% te verminderen tot 2030. Het volgende doel is CO2-neutraliteit in 2050.
Machu Picchu verweft hiermee de certificereing tot Green Initiative-bedrijf.
Hiermee wordt Peru gepositioneerd als een milieuvriendelijke en duurzame bestemming. Ook krijgt Peru hiermee een voorbeeldfunctie, die andere landen en wereldwonderen aanmoedigt om de trend te volgen.
Lees hier alle artikelen over Machu Picchu op Mountainreporters
Hoofdfoto: Prom Perú
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.