Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Dankzij de lavadas is dit stukje Portugal in de Atlantische Oceaan een wandelparadijs bij uitstek!

Door: Ilse Nijhof

Madeira, een stukje Portugal op de Afrikaanse plaat in de Atlantische Oceaan. Al op tijd ontdekt door de Romeinen maar nooit op waarde geschat. Gelukkig wisten de Portugezen wel raad met het eiland en legden zij de inmiddels beroemde levadas aan. Deze levadas zijn zelfs nu nog van onschatbare waarde voor het eiland. De wandelroutes die langs deze kanalen liggen trekken tot op de dag van vandaag nog vele bezoekers. En dat is niet voor niets, op het bloemeneiland vind je woeste kliffen, zeldzame vogels en bloemen en zelfs het oudste oerbos van Europa.

Een stukje historie

Madeira werd al rond het jaar nul ontdekt door de Romeinen, maar die wisten eigenlijk niet zo goed wat ze ermee moesten. Doordat het eiland met zijn onherbergzame binnenland en woeste kliffen midden in de Atlantische Oceaan ligt was het natuurparadijs niet bruikbaar voor landbouw. Het duurde maar liefst 1400 jaar voordat de Portugezen een bestemming hadden gevonden voor Madeira; de locatie van het eiland was ideaal als tussenstop voor Portugese handelsschepen. Christoffel Columbus maakte van het eiland zelfs zijn woonplaats en bedacht hier zijn ontdekkingsreis waarbij hij in 1492 het Amerikaanse continent ontdekte.

Madeira
Het ruige landschap. Foto Pixabay

Levadas

In de tussentijd waren de boeren druk bezig om landbouwgrond te vormen. Dit was een flinke klus. Het noordelijke deel was namelijk nat en bergachtig, het zuidelijke deel daarentegen kurkdroog. Hierop bedachten zij iets wat de Romeinen nooit voor mogelijk hadden gehouden, irrigatiekanalen. Deze werden van het bergachtige noorden naar het droge zuiden aangelegd. Dankzij deze ‘levadas’ werd Madeira niet alleen zelfvoorzienend, ook ontstond er een uniek landschap op het eiland. Een landschap waar het eiland zelfs nu nog om bekend staat en tegenwoordig vele bezoekers trekt.

Madeira
Foto Pixabay

Wandelen langs de levadas

En er werden niet zomaar een paar levadas aangelegd, er ontstond een netwerk van maar liefst 2000 kilometer aan lavadas. Tegenwoordig vind je langs deze kanalen een heel netwerk van wandelroutes, compleet met exotische bloemen die wij alleen in de grote tuincentra zien. Denk aan slangenkruid, reuzeboterbloemen, geraniums, boomheide en gladiolen. Ze groeien hier gewoon in het wild. Het eiland heeft niet voor niets de naam ‘bloemeneiland’.

Madeira
Foto pixabay

Zeldzame bloemen en vogels

Tijdens de wandelingen kom je door prachtige natuurparken waarbij alleen het gezang van vogels de stilte verstoort. Net zoals zeldzame wilde bloemen vind je hier ook vogels die je nergens anders tegenkomt. De trozacduif (lange-tenen duif) is hier een voorbeeld van. Deze duif woont in het grootste overgebleven gebied van laurierbos ter wereld, Laurisilva. Dit oerwoud bestaat voor ongeveer 90% uit authentiek bos en is van belangrijke ecologische waarde voor het eiland. Het is dan ook niet voor niets opgenomen in het UNESCO werelderfgoed. Dichterbij de natuur kun je nauwelijks komen..

Madeira
Laurisilva. Foto Wikimedia

Voor elk wat wils

Hoe meer je naar het noorden gaat hoe wilder het landschap wordt en hoe moeilijker begaanbaar het terrein. Maar op Madeira vind je wandelroutes geschikt voor iedereen. Zo kan iedereen van de prachtige natuur genieten. Op sommige stukken is het aan te raden met gids te lopen en mocht je even geen zin hebben in wandelen dan biedt de auto uitkomst. Ook vanaf de autoroute is de schitterende natuur goed te zien. Een echte aanrader is de Boca da Encumeada pas. Een bergpas gelegen tussen twee diepe valleien op 1083 meter hoogte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen hierheen te rijden en alsnog de wandelschoenen aan te doen!

Madeira
De ruige kliffen. Foto Pixabay

Reporter Ilse vertrekt aanstaande dinsdag Naar dit schitterende eiland en zal vanuit hier live verslag doen!

Bron: Magazine Transavia
Foto’s: Pixabay en Wikimedia
Hoofdfoto: Porto Moniz, Pixabay


Kijk op visit Madeira voor meer informatie over dit eiland
Lees hier alles over reizen naar Madeira


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer