Dankzij de lavadas is dit stukje Portugal in de Atlantische Oceaan een wandelparadijs bij uitstek!

Door: Ilse Nijhof

Madeira, een stukje Portugal op de Afrikaanse plaat in de Atlantische Oceaan. Al op tijd ontdekt door de Romeinen maar nooit op waarde geschat. Gelukkig wisten de Portugezen wel raad met het eiland en legden zij de inmiddels beroemde levadas aan. Deze levadas zijn zelfs nu nog van onschatbare waarde voor het eiland. De wandelroutes die langs deze kanalen liggen trekken tot op de dag van vandaag nog vele bezoekers. En dat is niet voor niets, op het bloemeneiland vind je woeste kliffen, zeldzame vogels en bloemen en zelfs het oudste oerbos van Europa.

Een stukje historie

Madeira werd al rond het jaar nul ontdekt door de Romeinen, maar die wisten eigenlijk niet zo goed wat ze ermee moesten. Doordat het eiland met zijn onherbergzame binnenland en woeste kliffen midden in de Atlantische Oceaan ligt was het natuurparadijs niet bruikbaar voor landbouw. Het duurde maar liefst 1400 jaar voordat de Portugezen een bestemming hadden gevonden voor Madeira; de locatie van het eiland was ideaal als tussenstop voor Portugese handelsschepen. Christoffel Columbus maakte van het eiland zelfs zijn woonplaats en bedacht hier zijn ontdekkingsreis waarbij hij in 1492 het Amerikaanse continent ontdekte.

Madeira
Het ruige landschap. Foto Pixabay

Levadas

In de tussentijd waren de boeren druk bezig om landbouwgrond te vormen. Dit was een flinke klus. Het noordelijke deel was namelijk nat en bergachtig, het zuidelijke deel daarentegen kurkdroog. Hierop bedachten zij iets wat de Romeinen nooit voor mogelijk hadden gehouden, irrigatiekanalen. Deze werden van het bergachtige noorden naar het droge zuiden aangelegd. Dankzij deze ‘levadas’ werd Madeira niet alleen zelfvoorzienend, ook ontstond er een uniek landschap op het eiland. Een landschap waar het eiland zelfs nu nog om bekend staat en tegenwoordig vele bezoekers trekt.

Madeira
Foto Pixabay

Wandelen langs de levadas

En er werden niet zomaar een paar levadas aangelegd, er ontstond een netwerk van maar liefst 2000 kilometer aan lavadas. Tegenwoordig vind je langs deze kanalen een heel netwerk van wandelroutes, compleet met exotische bloemen die wij alleen in de grote tuincentra zien. Denk aan slangenkruid, reuzeboterbloemen, geraniums, boomheide en gladiolen. Ze groeien hier gewoon in het wild. Het eiland heeft niet voor niets de naam ‘bloemeneiland’.

Madeira
Foto pixabay

Zeldzame bloemen en vogels

Tijdens de wandelingen kom je door prachtige natuurparken waarbij alleen het gezang van vogels de stilte verstoort. Net zoals zeldzame wilde bloemen vind je hier ook vogels die je nergens anders tegenkomt. De trozacduif (lange-tenen duif) is hier een voorbeeld van. Deze duif woont in het grootste overgebleven gebied van laurierbos ter wereld, Laurisilva. Dit oerwoud bestaat voor ongeveer 90% uit authentiek bos en is van belangrijke ecologische waarde voor het eiland. Het is dan ook niet voor niets opgenomen in het UNESCO werelderfgoed. Dichterbij de natuur kun je nauwelijks komen..

Madeira
Laurisilva. Foto Wikimedia

Voor elk wat wils

Hoe meer je naar het noorden gaat hoe wilder het landschap wordt en hoe moeilijker begaanbaar het terrein. Maar op Madeira vind je wandelroutes geschikt voor iedereen. Zo kan iedereen van de prachtige natuur genieten. Op sommige stukken is het aan te raden met gids te lopen en mocht je even geen zin hebben in wandelen dan biedt de auto uitkomst. Ook vanaf de autoroute is de schitterende natuur goed te zien. Een echte aanrader is de Boca da Encumeada pas. Een bergpas gelegen tussen twee diepe valleien op 1083 meter hoogte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen hierheen te rijden en alsnog de wandelschoenen aan te doen!

Madeira
De ruige kliffen. Foto Pixabay

Reporter Ilse vertrekt aanstaande dinsdag Naar dit schitterende eiland en zal vanuit hier live verslag doen!

Bron: Magazine Transavia
Foto’s: Pixabay en Wikimedia
Hoofdfoto: Porto Moniz, Pixabay


Kijk op visit Madeira voor meer informatie over dit eiland
Lees hier alles over reizen naar Madeira


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer