Madeira, meer dan alleen het bloemeneiland!
Dankzij de lavadas is dit stukje Portugal in de Atlantische Oceaan een wandelparadijs bij uitstek!
Door: Ilse Nijhof
Madeira, een stukje Portugal op de Afrikaanse plaat in de Atlantische Oceaan. Al op tijd ontdekt door de Romeinen maar nooit op waarde geschat. Gelukkig wisten de Portugezen wel raad met het eiland en legden zij de inmiddels beroemde levadas aan. Deze levadas zijn zelfs nu nog van onschatbare waarde voor het eiland. De wandelroutes die langs deze kanalen liggen trekken tot op de dag van vandaag nog vele bezoekers. En dat is niet voor niets, op het bloemeneiland vind je woeste kliffen, zeldzame vogels en bloemen en zelfs het oudste oerbos van Europa.
Een stukje historie
Madeira werd al rond het jaar nul ontdekt door de Romeinen, maar die wisten eigenlijk niet zo goed wat ze ermee moesten. Doordat het eiland met zijn onherbergzame binnenland en woeste kliffen midden in de Atlantische Oceaan ligt was het natuurparadijs niet bruikbaar voor landbouw. Het duurde maar liefst 1400 jaar voordat de Portugezen een bestemming hadden gevonden voor Madeira; de locatie van het eiland was ideaal als tussenstop voor Portugese handelsschepen. Christoffel Columbus maakte van het eiland zelfs zijn woonplaats en bedacht hier zijn ontdekkingsreis waarbij hij in 1492 het Amerikaanse continent ontdekte.
Levadas
In de tussentijd waren de boeren druk bezig om landbouwgrond te vormen. Dit was een flinke klus. Het noordelijke deel was namelijk nat en bergachtig, het zuidelijke deel daarentegen kurkdroog. Hierop bedachten zij iets wat de Romeinen nooit voor mogelijk hadden gehouden, irrigatiekanalen. Deze werden van het bergachtige noorden naar het droge zuiden aangelegd. Dankzij deze ‘levadas’ werd Madeira niet alleen zelfvoorzienend, ook ontstond er een uniek landschap op het eiland. Een landschap waar het eiland zelfs nu nog om bekend staat en tegenwoordig vele bezoekers trekt.
Wandelen langs de levadas
En er werden niet zomaar een paar levadas aangelegd, er ontstond een netwerk van maar liefst 2000 kilometer aan lavadas. Tegenwoordig vind je langs deze kanalen een heel netwerk van wandelroutes, compleet met exotische bloemen die wij alleen in de grote tuincentra zien. Denk aan slangenkruid, reuzeboterbloemen, geraniums, boomheide en gladiolen. Ze groeien hier gewoon in het wild. Het eiland heeft niet voor niets de naam ‘bloemeneiland’.
Zeldzame bloemen en vogels
Tijdens de wandelingen kom je door prachtige natuurparken waarbij alleen het gezang van vogels de stilte verstoort. Net zoals zeldzame wilde bloemen vind je hier ook vogels die je nergens anders tegenkomt. De trozacduif (lange-tenen duif) is hier een voorbeeld van. Deze duif woont in het grootste overgebleven gebied van laurierbos ter wereld, Laurisilva. Dit oerwoud bestaat voor ongeveer 90% uit authentiek bos en is van belangrijke ecologische waarde voor het eiland. Het is dan ook niet voor niets opgenomen in het UNESCO werelderfgoed. Dichterbij de natuur kun je nauwelijks komen..
Voor elk wat wils
Hoe meer je naar het noorden gaat hoe wilder het landschap wordt en hoe moeilijker begaanbaar het terrein. Maar op Madeira vind je wandelroutes geschikt voor iedereen. Zo kan iedereen van de prachtige natuur genieten. Op sommige stukken is het aan te raden met gids te lopen en mocht je even geen zin hebben in wandelen dan biedt de auto uitkomst. Ook vanaf de autoroute is de schitterende natuur goed te zien. Een echte aanrader is de Boca da Encumeada pas. Een bergpas gelegen tussen twee diepe valleien op 1083 meter hoogte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen hierheen te rijden en alsnog de wandelschoenen aan te doen!
Reporter Ilse vertrekt aanstaande dinsdag Naar dit schitterende eiland en zal vanuit hier live verslag doen!
Bron: Magazine Transavia
Foto’s: Pixabay en Wikimedia
Hoofdfoto: Porto Moniz, Pixabay
Kijk op visit Madeira voor meer informatie over dit eiland
Lees hier alles over reizen naar Madeira
Ilse is zowel in de zomer als winter zoveel mogelijk in de bergen. In Nederland is zij werkzaam bij een outdoor winkel in het Noorden van het land en heeft dus veel kennis van materialen.