Met de auto op reis? Denk aan de milieusticker!

Door de Mountainreporters redactie

De vakanties zijn in volle gang en dat geeft weer de nodige drukte op de snelwegen richting het zonnige zuiden. En ook de bijzondere rondreizen naar het oosten en noorden van Europa zijn enorm in opkomst. Maar hoe zit het ook alweer met die milieustickers en tolpoortjes?

Umwelt Zone ( foto: ANWB)

De milieusticker voor Duitsland

Duitsland spant de kroon, hier hebben al 58 steden een ‘Umwelt Zone’. Hier kun je echt niet meer terecht met je dieselauto uit 2005 of ouder. Rijd je een schonere auto, dan ben je welkom maar dan wel met een milieusticker op je voorruit. Geen sticker? Dan kun je een boete verwachten van 80 euro.

Hoe zit het in Frankrijk?

In Frankrijk kun je vaste en tijdelijke milieuzones tegen komen wanneer er op dat moment een slechte luchtkwaliteit is. Dit kan gebeuren in de regio de Drôme, dit kan zomaar een grote milieuzone worden waarbij het verboden gebied is voor de meest vervuilende auto’s. Knap lastig wanneer je juist onderweg bent naar het zuiden via de Route de Soleil oftewel de A7..

Wat ook ieder jaar een ‘dingetje’ kan zijn, de Franse péage tolpoortjes. Lange files zijn ons niet vreemd. Je kunt hiervoor een tolbadge aanschaffen en hiermee race je net zoals de Fransen zelf de wachtende rij auto’s voorbij.

Let op in Frankrijk, daar hebben ze sinds vorige week de snelheid verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur op de buitenwegen

Wat hoort er allemaal in je kofferbak te zitten?

Ook hier zijn allemaal eisen aan verbonden en ook nog per land verschillend. Stop in ieder geval veiligheidsvestjes, gevarendriehoeken ( twee wanneer je ook nog een caravan of vouwwagen achter je aan sleept), verbanddoos, alcoholtesten en reservelampjes. Volgens Markus van Tol van de ANWB is een rommeltje binnen de Europese grenzen. “Neem alles maar mee, dan weet je zeker dat je goed zit.” (kijk voor meer informatie op www.anwb.nl)

Niet te hard het gaspedaal in trappen…

Let op in Frankrijk, daar hebben ze sinds vorige week de snelheid verlaagd van negentig naar tachtig kilometer per uur op de buitenwegen. Op de snelwegen mag je nog steeds 130 kilometer per uur maar houd je daar ook goed aan want je wordt al geflitst wanneer je twee kilometer te hard rijdt. In Duitsland wordt nog steeds veel aan de weg getimmerd dus let goed op de maximumsnelheid die dan voor dat stuk snelweg geldt. Tegenwoordig krijg je ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau achter je aan wanneer je je boete niet betaald hebt. Dat was een paar jaar geleden wel anders..

Bron: ANWB en AD.nl


Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reporters


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Met de auto op reis? Denk aan de milieusticker!”

  • Julien Naudts
    13 augustus 2019 at 10:37

    Hoe kan men in een moderne auto ( vb Volvo V/S 60 ) een licht vervangen ? De hele unit zit ingebouwd in de wagen. Verplicht aanwezig zijn van reservelamp is uit den boze … er moet toch ( behalve voor enkele handige Harry’s ) gespecialiseerde hulp ingeroepen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer