Outdoorfotografie | Mijn camera paklijst voor natuurfoto's
Mijn camera paklijst
Door Frederik van Beukering
TTijdens een hike kom je op de mooiste plekken en maak je de beste ervaringen mee. Ervaringen die je niet snel zal vergeten en lang in je herinnering blijven hangen. Maar liever nog deel je al deze momenten met de thuisblijvers als je weer terug bent van je reis of wandeltocht. Het vastleggen van alles wat je meemaakt doe je met goede elektronica en een kit waarmee je alle kanten op kunt. Voor mij zijn er 6 essentiële artikelen die je zeker bij je moet hebben.
1. Een goede camera
Met je mobiele telefoon kan je tegenwoordig erg mooie foto’s maken, maar als het er echt op aankomt ga ik toch liever voor een goede camera. Ookal is het maar omdat je je telefoon nog in vele andere situaties nodig hebt. Camera’s zijn er natuurlijk in vele varianten en in allerlei prijsklasses. Bepaal daarom eerst je budget voordat je een camera gaat aanschaffen. Vervolgens bepaal je wat je met de camera van plan bent.
Wil je alleen maar selfies maken tijdens je wandelingen, ga je voor de wijdse landschapsfotografie, of ben je meer van de macro shots van bloemen? Allemaal dingen die van invloed zijn op de keuze voor een camera die bij jou past. Want hierdoor is een camera met een vaste lens voor de ene wandelaar voldoende waarbij de ander er beter eentje aanschaft waarbij de lenzen verwisselbaar zijn.
Mijn keuze is gevallen op een camera waarbij ik een aantal lenzen mee kan nemen en mij zo de ruimte geeft om allerlei verschillende perspectieven te kiezen; de Fujifilm XT-3. Mijn enthousiasme werd voor deze camera getriggert door zijn ‘oldskool’ uitstraling. Dit terwijl de camera is voorzien van al de modernste capaciteiten.
Tijdens mijn onderzoek naar de beste camera viel mij ook op de veel fotografen deze camera aanprezen vanwege de kwaliteit van de kleuren van Fujifilm. Iets waar het merk erg om bekend staat. En tenslotte presteert deze camera erg goed onder lage lichtomstandigheden, erg prettig voor natuurfotografen, want extra licht meenemen tijdens een wandeltocht is toch wel een onbegonnen zaak ;).
2. Een breed perspectief
Kies je voor een camera waarvan je de lens kan verwisselen? Dan is de volgende vraag welke lenzen je gaat meenemen. Er bestaan over het algemeen twee soorten lenzen: prime lenzen en zoom lenzen. Bij een prime lens staat de brandpuntafstand vast, wat betekent dat je er niet mee kan in- of uitzoomen. Je zal jezelf dus moeten verplaatsen om je compositie te veranderen. Zo kan het zijn dat die vogel net wegvliegt omdat je dat perfecte plaatje wilt maken. Zonde!
Maar een vast brandpunt zorgt er dan wel weer voor dat je een betere kwaliteit materiaal hebt omdat er in de lens minder bewegende delen zitten. Met een zoom lens kan je zoals de naam al doet vermoedde wel in- en uitzoomen. Erg prettig, want nu kan je gewoon inzoomen om dat vette shot van een hert te maken. Je kan je compositie dus aanpassen zonder dat je zelf van je plek hoeft te komen.
Ik heb gekozen voor twee zoom lenzen die me een zo breed mogelijke range geven. Ik neem een lens mee die ik gebruik voor landschapsfotografie, waarmee ik een wijds beeld kan maken en lekker veel in m’n beeld heb. Hiervoor gebruik ik de Fujifilm XF 10-24mm F/4.0. Met deze lens krijg ik veel in beeld wat een groot voordeel is wanneer je een geheel landschap wil fotograferen of de grootsheid van het landschap om jezelf of andere personen heen wilt laten zien.
Maar er zijn ook momenten waarop ik in wil zoomen. Wanneer er een mooi bloem aan de rand ven het pad staat of ik een wild dier in de verte op zie doemen. Voor deze situaties neem ik de Fujifilm XF 50-140mm F/2.8 mee.
3. Wel of geen drone?
Een perspectief is mooi natuurlijk, maar wat als je kon vliegen en vanuit de lucht je foto’s kon maken? Dat levert nog meer unieke beelden op, zeker in uitgestrekte landschappen waarin je als hiker komt. Maar ga ik daarvoor een drone meenemen? Dit zou namelijk wel een fantastische uitkomst bieden. Echter, je moet ook rekening houden met het gewicht in je rugzak en de plek die zo’n apparaat inneemt. Want er zijn wel belangrijkere dingen om mee te nemen op avontuur.
Toch heb ik ervoor gekozen om een drone aan mijn mediakit toe te voegen, maar dan wel de kleinste. Namelijk de DJI Mavic mini. Deze drone past met zijn formaat van 14 x 8 x 6 cm gemak in m’n jas- of broekzak en is daarom ideaal om mee te nemen tijdens een trektocht. Daarnaast hoef je het voor zijn gewicht ook niet te laten, want hij weegt slechts 249 gram. Dit is natuurlijk een heel specifiek gewicht, dat komt omdat je vanaf 250 gram zal moeten voldoen aan strengere richtlijnen, daar kom je met deze drone dus ook nog eens onderuit!
Wel heb ik gekozen voor de zogenaamd ‘fly more combo’, waarin je meerdere reserve onderdelen en zeer belangrijk drie accu’s en een acculader aantreft. Ga je een drone gebruiken tijdens je hikes dan is dit zeer aan te raden. Zo hoef je minder op te laden en meer filmen of foto’s maken zonder je druk te maken over lege accu’s.
4. Het statief
Bij het maken van veel van je foto’s en video’s houd je de camera zelf in de hand. Maar soms ben je toch op zoek naar een stabieler shot. Wanneer je een video wilt maken waar je zelf op staat bijvoorbeeld. Of een foto met een lange sluitertijd waarin je mooie beweging in het beeld vast kan leggen. Op die momenten heb je een statief nodig. Maar ook hierbij geldt weer dat een statief een enorme impact heeft op het gewicht en de ruimte in je backpack. Overweeg daarom goed of je het statief ook echt vaak nodig hebt en gaat gebruiken. Het is namelijk zonde om dood gewicht mee te sleuren over de bergen terwijl het je niets oplevert.
Ga je een statief wel degelijk gebruiken? Dan zijn het gewicht en de omvang toch wel echt de belangrijkste eigenschappen waarop je een goed statief uitzoekt. Althans voor mij waren dit de eigenschappen waarop het statief erg goed moest scoren. Daarom heb ik gekozen voor de Peak Design travel tripod, een ultra smal, lichtgewicht statief.
De Peak Design is bijna de helft kleiner dan andere reis statieven en past zelfs in een bidonhouder of dus met gemak in het zijvak van je tas. Dit komt door het bijzondere design waarbij de poten zo zijn ontworpen dat de loze ruimte overal is weggevallen. Daarnaast weegt dit statief slechts 1,5 kilogram wat ook niet erg zwaar is. Je hebt zelfs een carbon variant die slechts 1,3 kilogram weegt en je backpack dus nog wat lichter maakt.
5. Extra energie
Natuurlijk kan je zelf tijdens een lange wandeltocht genoeg extra energie gebruiken, daarom neem je voldoende water en snacks voor onderweg mee. Maar ook voor je apparatuur is extra energie geen overbodig luxe. Het zou zonde zijn wanneer je bovenop de top van een berg geen foto van het schitterende uitzicht kan maken omdat je batterij net leeg is. Daarom neem ik altijd extra accu’s mee voor mijn camera en andere apparaten.
Maar hiernaast is het ook ideaal als je ongebruikte accu’s op kan laden tijdens je hike. Of ze op z’n minst kan opladen na je tocht, ook wanneer er niet voldoende stroom op je overnachtingsplek aanwezig is. Daarom heb ik altijd een powerbank bij me waarmee ik tussentijds al m’n apparatuur weer op kan laden. Ik heb gekozen voor een powerbank die zichzelf dan ook nog eens tijdens mijn wandeling van stroom kan voorzien, van de zon notabene. De Xtorm solar charger is namelijk een powerbank met een ingebouwd zonnepaneeltje waarmee hij zichzelf kan opladen terwijl ik een wandeling maak in de stralende zon. Een win-win situatie dus!
6. Berg alles goed op!
Je hebt al je apparatuur compleet en kan op pad. Maar al deze dure spullen ga je uiteraard niet zo los in je backpack meenemen. Je wil ze netjes en veilig opbergen en er tijdens je wandeltocht snel bij kunnen. Daarom maak ik gebruik van de F-stop ICU medium slope. ICU in deze naam staat voor ‘Internal Camera Unit’, deze tassen zijn namelijk speciaal gemaakt om te gebruiken als inleg voor je backpack of rugtas. Ze zijn samengesteld met uitneembare verdelers waarmee je zelf hokjes in de tas kan maken en dus je ideale indeling kan maken. Hierdoor heb je ruimte voor alle bovenstaande genoemde spullen maar kan je hem ook deels voor cameraspullen en deels voor overige privé accessoires gebruiken.
Ik gebruik de F-stop inlegtas in combinatie met mijn Quechua MH500 van Decathlon. Dit is een backpack met een inhoud van 40liter en een rits aan de bovenzijde van de tas. Hierdoor is er naast mijn mediakit voldoende ruimte voor kleding, water, snacks en andere hike accessoires. Door de rits aan de bovenzijde kan ik de tas eenvoudig op zijn rug leggen en snel bij al mijn cameraspullen tijdens een wandeltocht. Dit is ideaal voor al die keren dat ik mijn drone wil gaan gebruiken of van lens wil wisselen. Ik hoef dan niet heel mijn tas overhoop te halen om een lens te vinden en ben sneller weer onderweg.
Heb je vragen over mijn of je eigen media setup voor onderweg, laat dan even een vraag achter in de opmerkingen hieronder.
Als actief buitenmens loop ik graag zo nu en dan even weg. Naar buiten, de natuur in. Voor een moment alleen en één met de natuur voor de rust en ruimte of een sportieve uitdaging. Het hele jaar door trek ik daarvoor mijn wandelschoenen aan of stap ik op mijn racefiets. Zo kan ik de mooiste plekken ontdekken en deze door middel van mijn foto’s en teksten met je delen.