Advertentie
Roandreizen van Pharos Reizen

Ik ben kapot! En niet omdat ik fysiek gesloopt ben van de fietstocht, niet omdat ik te weinig geslapen heb en niet omdat ik slecht geslapen heb. Ik ben helemaal op omdat ik een overkill aan impressies te verwerken heb. Tijdens mijn reis in Noorwegen heb ik zoveel moois gezien dat het echt even gaat duren voordat ik er het allemaal kan verwerken. Hopelijk helpt het schrijven van dit verslag en ben jij als lezer een soort van psycholoog voor me 😉 En doordat ik veel mensen heb gesproken, heb ik ook zoveel informatie en verhalen mogen aanhoren. Het is gewoon niet mogelijk om dit allemaal te delen.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Prachtig uitzicht met water en sneeuw in de bergen

Enthousiasme

Om niet teveel in herhaling te vallen, zal ik tevens enkele verwijzingen maken naar artikelen die ik al eerder geplaatst heb tijdens mijn avontuur. Ik was zo enthousiast, dat ik het niet kon laten om al het een en ander te publiceren. Zo schrijf ik HIER over hoe mooi autorijden in Noorwegen is en mijn eerste fietsdag langs de Fjorden. Verder heb ik de Stelvio van Noorwegen gefietst waar je HIER over kan lezen. En op Facebook en Instagram staan tevens diverse foto’s en filmpjes van het fietsen. Ook mijn collega reporters hebben diverse inspirerende artikelen geschreven over Noorwegen die je allemaal op Mountainreporters kan teruglezen.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Reporter Matthijs op de fiets

Voor iedereen

Iedereen zoekt wat anders in een vakantie. Het gaat hierbij niet om goed of slecht, meer of minder. Elk mens heeft gewoon zijn eigen vakantiewensen en ik heb het gevoel dat iedereen in Noorwegen kan vinden wat hij of haar zoekt. Ik heb een klein gedeelte van Noorwegen mogen zien (de Fjorden), maar er schijnt nog veel meer te zijn. Denk hierbij aan groene heuvellandschappen in het Zuiden tot en met robuuste bergen in het Noorden. Ik ga 100% nog vaker naar Noorwegen toe!

Het is een land dat enorme luxe kan bieden, maar je mag er ook wildkamperen. Ook binnen het gebied waar ik geweest ben, kan je vele kanten op. Ik zal mezelf hierbij richten op het fietsen, want dit is ik voornamelijk heb mogen doen. Het is mogelijk om vlak te fietsen langs de prachtige fjorden én het het is mogelijk om dit te combineren met pittige bergbeklimmingen die je door het ijs brengen. Bij Stalheim is bijvoorbeeld een enorm steile klim (link: visitnorway.nl/lstalheimskleiva). De afstand is slechts 1.700 meter, wel kent het gemiddelde 20% stijgingspercentage. Tijdens de klim zie je twee krachtige watervallen en de beloning op de top is een prachtig hotel met een rijke historie en een geweldig uitzicht over Unesco werelderfgoed.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Fjorden Noorwegen fietsen – Mountainreporters

Zelf op pad of een groepsreis?

Voor de meeste reizigers denk ik dat een groepsreis de beste manier is om een fietsvakantie / fietstour door Noorwegen te doen. Enerzijds omdat het niet duurder hoeft te zijn, want ze kopen de overnachtingen slim in bij mooie locaties. Daarnaast hoef je zelf niks te regelen, want regelen ze goede fietsen (ik mocht op een SCOTT) en krijg je professionele begeleiding met focus op jouw veiligheid. Doordat ze perfect Engels spreken, is de communicatie ook ideaal. Wat mij opviel is dat ze tevens erg goed zijn in het managen van verwachtingen. Je weet contine precies waar je aan toe bent. Maar het grootste voordeel is, denk ik, dat je op deze manier de mooiste stukken kan fietsen. Zo heb ik een paar keer een stuk per busje gedaan wat minder ideaal was om te fietsen doordat er meer verkeer was. In Noorwegen is verkeersdrukte overigens nog steeds rustig ten opzichte van wat wij in Nederland gewend zijn. Maar dit zijn ook de stukken die niet het hoogtepunt van je reis zullen zijn. Zij zorgen ervoor dat je juist de mooiste stukken kunt fietsen. Kijk eens op de site van bikethefjords.com. Dit is echt een interessante optie (naar mijn mening).

Echter is het zeker mogelijk om zelfstandig te fietsen door Noorwegen. De logische gevolgen zijn dat je onder andere je eigen bagage mee zal moeten nemen en zelf je route moet samenstellen en navigeren.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Gaularfjellet – De klim die me deed denken aan de Stelvio in Italië

Het land

Mijn indruk over Noorwegen is enorm positief. Ik vond de mensen zeer vriendelijk, rustig en beleefd. Ze spreken perfect Engels en zijn enorm actief en sportief. Noren zijn liefhebbers van de natuur en dat merk je onder andere doordat ze veel activiteiten / evenementen organiseren in de natuur. Hier word ik blij van!

De infrastructuur is anders dan wij gewend zijn. Er zijn weinig wegen en ik heb geen snelweg gezien. Je kunt jezelf hierdoor minder efficiënt verplaatsen, maar de routes zijn prachtig! Continue zie je bergen, veel groen, weinig huizen (met allen een andere architectuur), sneeuw en overal water. Fjorden, meren, rivieren, watervallen… Om het compleet te maken zijn er ook nog vele tunnels. Geweldig! Als vakantieganger wil je natuurlijk niet anders. Doordat het rustig op de wegen is, heb je geen ellende omtrent files.

Over de huizen gesproken: Er zijn maar weinig huizen en degene die er zijn, zien er allemaal anders uit. Doordat ze voornamelijk van hout zijn, gaan ze minder lang mee dan onze huizen en ontstaat er een enorme diversiteit. Daarnaast staan ze op de meest prachtige locaties. Ik had elke keer het idee dat er weer een huis stond wat daar speciaal geplaatst was voor een filmscène.

Wat ik bijzonder vond, is dat veel mensen een huisje in de bergen hebben. Ik vroeg mezelf af of dit bijna een grondrecht was in Noorwegen. Ze gaven aan dat ze die voor de weekenden hebben waar ze rust vinden. Ik kan mezelf hier moeilijk in inleven, want waar ze doordeweeks wonen vond ik al prachtig en rustig. Het laatste wat ik nog over het land wil vertellen is dat het in de zomer slechts een paar uur donker is en de winter slechts een paar uur licht.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Smeltende sneeuw tijdens de fietstocht

Kayakken

Als afwisseling voor het vele fietsen, heb ik ook mogen kayakken over de Sognefjorden. Het was een heerlijk ontspannen tochtje met een prachtig uitzicht. Meer informatie: visitnorway.com/kayaking-balestrand

Andere sporten

Er zijn legio mogelijkheden om te sporten. Zelf heb ik op mijn bucketlist staan naar Noorwegen terug te gaan om wandelen / hiken. De routes staan met een T aangegeven en er zijn vele mogelijkheden. Het lijkt me ook een ervaring om te raften op de wilde rivieren. In de winter kun je uiteraard skiën. Doordat de Noren van uitdagingen houden is alpineskiën en toerskiën zeker mogelijk. Genoeg redenen voor mij om vaker Noorwegen te bezoeken.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
Jolstravatn – Een van de vele prachtige Fjorden

De stad Bergen

Bergen is omgeven door zeven bergen wat voor ons de stadsnaam erg toepasselijk maakt. Overigens betekent het totaal wat anders. Zelf ben ik niet echt van de citytrips, maar hier kan ik mezelf wel even vermaken. Dit komt doordat je er heerlijk kunt hiken. In Noorwegen respecteren ze de natuur, dus de wandelingen van berg naar berg kun je maken over natuurlijke wandelpaden. De routes staan goed aangeven.

De stad zelf leeft overigens. Het is er echt gezellig! Ze organiseren ook veel activiteiten: muziekfestivals, trailruns, marathon enzovoorts.

Eten

Het eten in Noorwegen is voornamelijk vers, lokaal en biologisch. Dit vind ik geweldig. Uiteraard heb ik veel (te) vaak zalm gegeten, maar ik vind het nu eenmaal enorm lekker. Ook bijzonder: Ik heb hert op in een restaurant die geschoten was door de buurvrouw. Het ontbijt was voornamelijk een buffet met (te) veel keuzemogelijkheden.

Fjorden Noorwegen fietsen - Mountainreporters
De fietsroute langs de Fjorden met een terugreis per boot

Store Ringheim Hotell

Van alle overnachtingen was Store Ringheim Hotell mijn favoriet. De eigenaren waren enorm vriendelijk, hun eten was geweldig en elke hotelkamer en ruimte was uniek met een eigen verhaal. Denk hierbij aan een slaapkamer die van zijn oma geweest is en het restaurant dat de oude koeienstal was. Zie de website voor de foto’s. Ik kan het moeilijk omschrijven. Munt kwam uit de eigen tuin en de wijnen waren geweldig!

Hotel Stalheim

Een locatie die veel indruk op mij heeft gemaakt, is hotel Stalheim. De manager van het hotel werkt er al sinds 1982 en is een geweldige spreker. Hij vertelde interessante verhalen over de historie van het hotel. Ze hebben ook een museum en op de website staat veel informatie. De lunch was een lopend buffet en de keuze was enorm! Ik heb mezelf helemaal volgegeten aan de vele soorten vis en groenten.

Kviknes Hotel

Een andere bijzondere ervaring was mijn overnachting in hotel Kviknes. Het hotel is gelegen aan de Sognefjorden en heeft ook een rijke historie. De eigenaar is alweer de 4e generatie en ook deze indrukwekkende man kon heerlijk oreren. Onder genot van een welkomsdrankje heb ik genoten van zijn verhalen. Indrukwekkend vond ik het verhaal over de Eerste Wereldoorlog en dat een belangrijk persoon uit Oostenrijk (sorry, ik weet de naam niet meer) in hun hotel was toen het ultimatum werd gesteld. Ook hangen er zeer waardevolle schilderijen. Wat zeker noemenswaardig is, is het buffet. Het schijnt behoorlijk beroemd te zijn. Ik snap wel waarom, want ze hadden echt zoveel keuzes. Ik heb zeker zes soorten zalm kunnen proeven!

Flatheim Farm

De meest schattige overnachting was bij Flatheim Farm. In de middle of nowhere stonden drie kleine huisjes naast een rivier die gerund worden door een vriendelijk gezin (man, vrouw en de twee zoons). De kamers waren prachtig en allen uniek en ze hadden 30 schapen. De lammetjes waren net geboren, dus op het moment dat ik er was hadden ze er 90. Dit kon je ‘s nachts merken 😉 Elke kamer was anders en uniek op zijn eigen manier. Je kunt er niet dineren, maar 10 minuten verder is gelukkig een leuk restaurant (waar ik de hert heb gegeten).

Apps

Het moderne Noorwegen heeft de volgende apps die nuttig zijn om te downloaden:

visitnorway.nl/apps

Social Media

Twitter / Facebook / Instagram: @fjordnorway

Relevante websites

visitnorway.nl/regio-west/

visitnorway.nl

fjordnorway.com

bikethefjords.com

Relevante artikelen

Dromen komen uit in Fjord Noorwegen

Advertentie
kKlik hier voor alle natuurreizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in