Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De beste reistips voor een actieve vakantie op Corsica, de Golf van Ajaccio

Een reisverhaal van Ton Peters

In mijn vorige verslag over Corsica nam ik jullie mee naar het Bavella massief, we bezochten prachtige baaien en het bizar mooie Bonifacio. In dit verslag vertoeven we in de Golf van Ajaccio en maken we een wandeling in het achterland. Veel bezoekers aan Corsica starten hun reis in Ajaccio, in het zuidwesten van het eiland. Hier komen de veerboten aan en landen de vliegtuigen op het nabij gelegen vliegveld.

Vanuit Ajaccio kun je dan binnen een halve dag aan de andere kant van het eiland komen. Wij doen dat niet want de regio Ajaccio en zijn achterland heeft heel veel te bieden.

Plage Porticcio
Het strand van Porticcio

Omdat het hier in de zomerdag eigenlijk altijd mooi en warm weer is beginnen we met een paar dagen acclimatiseren aan één van de prachtige stranden. Als uitvalsbasis kiezen we Porticcio. Porticcio is een toeristische badplaats. De watersporter kan hier zijn hartje ophalen met surfen, zwemmen en duiken. Als stadje stelt het niks voor maar een verzameling terrasjes en wat winkeltjes maken het toch levendig.

Plage de Capitello
Plage de Capitello bij Porticcio

Wij verbleven op camping U Prunelli met een mooie zwembad en restaurant. Een handige site voor het zoeken naar een camping is www.campingincorsica.info.

Genuese torens

genuese toren isobella
Tour Génoise de l’Isobella à Pietrosella

Als we vanuit Porticcio verder zuidelijk rijden passeren we meer mooie stranden bij Punta di Sette Nave en Isolella. Hier staat een Genuese toren. Deze torens zie je rondom het hele eiland staan. Deze werden gebruikt om in een korte tijd het hele eiland te waarschuwen voor gevaren vanaf zee door simpelweg een vuur te ontsteken. Als men vanuit een andere toren het vuur zag, werd ook hier het vuur aangestoken en zo verder.

Punta di Sette Nave
Punta di Sette Nave

Plage d’Argent

Het mooiste strand in de Golf is Plage d’Argent. Dit strand ligt tien kilometer zuidelijk van Porticcio. Het water is azuurblauw en het strand is spierwit. Wat meteen ook opvalt is dat er geen boulevard is en ook geen aaneenschakeling van eettentjes, nee alleen aangrenzende natuur. De koeien lopen over het strand en bezetten de badpost. Parkeren doen we gewoon aan de straatkant. Welkom op Corsica!

spierwit strand golf ajaccio
Plage d’Argent
Plage d'Argent Corse
Plage d’Argent
plage d'argent
De badpost is bezet

Punta’s en Capu’s

Eén van de mooiste plekken op het Corsica vind ik de Punta’s en Capu’s ofwel de schiereilanden en kapen die in de zee weglopen. Vaak met machtige, indrukwekkende en vreemde rotspartijen waar de golven op beuken. Soms ook met verrassende zwem- en snorkelplekken maar altijd met geweldige natuur en prachtige vergezichten.

Capu di Muru
Capu di Muru

De Golf van Ajaccio wordt in het zuiden begrensd door de prachtige Capu di Muru. Ga hier naar toe voor een tien kilometer lange wandeling, beklim de toren en laat je verrassen door de vele kleine afgelegen kapelletjes. De grootste, de Chapelle A Madonuccia, staat vol met beelden, wensen en herinneringen. Het is ook een plek waar overleden mensen worden herdacht.

Chapelle A Madonuccia
Chapelle A Madonuccia
Tour de Capu di Muru
Altijd mooie vergezichten: Capu Muru en de Genuese Toren.

Aan de noordzijde wordt de golf begrensd door de Punte de la Parate en Sanguinaires Archipel. De Punta is populair en goed te bereiken met de auto. Punte de Parata bestaat uit twee schiereilanden met een Genuese toren. Beide punten zijn rondom te bewandelen en te beklimmen, erg mooi bij zonsondergang. Wij bezochten Parata bij een wilde zee en de immense golven waren indrukwekkend.

Punte de Parata
Punte de Parata

Vanuit Punte de Parata zie je de Îles des Sanguinaires liggen. De eilanden zijn met de boot te bereiken vanuit Ajaccio en Porticcio. Wij bezochten deze en klommen naar de vuurtoren die er staat waarna we een duik in de zee namen.

Îles des Sanguinaires
Îles des Sanguinaires

En dan nu de bergen in.

Nadat we genoeg strand gezien hebben wordt het tijd het achterland te bezoeken. Via de Gorge van de Prunelli rijden we door oneindige bossen en passeren af en toe een klein dorpje. We komen uit bij col de Mercuju 715+ waar we uitzicht hebben op de stuwdam van Lac de Tolla. Hier kun je een klettersteig doen.

Lac de Tolla
Lac de Tolla

Rijden we weer verder, dan komen we die andere inwoners van Corsica tegen, loslopende varkens. Ze liggen gewoon op de weg te slapen. Ook een kudde geiten of los lopende koeien op de weg is heel normaal.

Varkens op de weg

Val d’Ese en hiken naar de pozzi’s

Via Bastelica gaan we nog hogerop de bergen in naar het skistation Val d’ Ese. Val d’Ese is één van de schaarse plekken op Corsica waar je in de winter kunt skiën. Jawel, er zijn pistes die lopen van ca. 1650+ naar 1900+. Nu ligt er geen sneeuw dus wij gaan wandelen. Wij starten hier een 12 km lange wandeling naar de Pozzi’s.

Pozzi’s is een merkwaardige gevormd watersysteem met ronde poelen en kleine stroompjes die je hier in het hooggebergte vindt.

panorama val d'ese
Uitzichten vanaf de bergkam

De route gaat omhoog, over een bergkam met geweldig uitzicht waarna we afdalen naar de pozzi’s. Hier haken we even aan bij de beroemde GR20.

De pozzi’s gezien vanaf de berghelling
De pozzi's Corsica
De pozzi’s

Het temperatuurverschil met de kust is zeker vijftien graden. Wolken drijven langzaam tegen de berghellingen aan. Via een oeroud beukenbos en een ontmoeting met loslopende varkens lopen we terug naar ons vertrekpunt.

varkens corsica
En weer komen we varkens tegen.

Watervallen en bergpassen

Col de Scalella
De pasroute naar Col de Scalella 1193+

Een ander mooi uitstapje vanuit de Golf van Ajaccio is een tocht door het dal van Gravone; de hoofdweg naar Corte. In dit dal kun je allerlei outdoor dingen doen zoals canyoning en klimmen. Ook kun je de prachtige Col de Scalella oprijden met mooie uitzichten. Aan de voet van de Col de Scalella passeren we de Bruidsluierwaterval ofwel de Le Voile de la Mariée. Dit is de hoogste waterval van Corsica en ook de meest toegankelijke met 10 minuutjes lopen.

Le Voile de la Mariée
De Bruidsluierwaterval

Volgen we de weg verder omhoog richting Corte dan komen uiteindelijk uit op de Col de Vizzavona 1163+. De Col markeert de grens tussen de departementen Haute Corse en Corse du Sud.

Focce di Vizzavona
Col de Vizzavona 1163+

Hier kruist de GR20 de weg en is er een drinkgelegenheid. Je kunt er een leuke korte wandeling maken naar de Cascade des Anglais of een pittige beklimming naar de Monte d’Oro 2389+ of de Punta di l’Oriente 2112+. Wij liepen alleen naar de waterval. Je start vanaf de parkeerplaats boven op de pas en klimt eerst naar een oude ruïne. Hier draai je omheen en volgt het pad links het dal in. Via steenvelden met mooi uitzicht op het Forêt de Vizzavona en weinig hoogteverschil kom je vanzelf bij de Cascade des Anglais uit. De waterval zelf stelt niet veel voor maar het gebied is wel leuk om te zwemmen in de frisse poelen.

Foret
Forêt de Vizzavona

Ajaccio

Mountainreporter of niet, we bezoeken na al het natuurgeweld toch ook nog even Ajaccio. Hier slenteren we door de oude straatjes langs winkeltjes, een haven en een fort. Een aanrader is om in het centrum even de oude bibliotheek binnen te lopen. Houd je van museums dan kun je het geboortehuis van Napoleon bezoeken. Natuurlijk mag een terrasbezoek niet ontbreken.

Place Foch - Ajaccio
Place Foch – Ajaccio
bibliotheek ajaccio
Oude bibliotheek in de Rue Cardinal Fesch
Citadelle d'Ajaccio
Citadelle d’Ajaccio

Ook een bezoek aan het westelijk gelegen oude kerkhof is erg indrukwekkend, een dodenstad vol met kapellen, of eigenlijk kleine paleizen. Een waar openluchtmuseum.

Kerkhof Ajaccio
Kerkhof Ajaccio
Kerkhof ajaccio
De kleine paleizen op het kerkhof van Ajaccio

Zo kan kan ik alleen over deze regio nog veel meer vertellen over wat we allemaal bezocht en gedaan hebben. Wil je nog veel meer weten over Corsica, lees dan andere artikelen over Corsica of check mijn uitgebreide persoonlijke blog met veel praktische tips op travelton.nl.


DIT ZIJN DE TOP 100 REISVERHALEN VAN MOUNTAINREPORTERS


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer