Montenegro: bezoek Kotor en nationaal park Lovcen

Door de Mountainreporters redactie

Heb jij Montenegro al voorbij zien komen als bestemming? We laten je graag de mooiste plekjes zien en dit keer zet ik de baai van Kotor met nationaal park Lovcen in de spotlights. In 2016 nog door Lonely planet nog verkozen tot Best Travel City, de stad Kotor. Een prachtige stad aan de unieke Boka baai waar je nog echt een oude sfeer kunt vinden, vooral in de prachtige Old Town met mooie kerkjes en pleintjes.

Kotor baai, lovcen
De baai en fjorden rondom Kotor
Kotor
Sprookjesachtig mooi is de fjord van Kotor. Foto: Faruk Kaymak

Bijzonder feitje is dat deze stad sinds de middeleeuwen een kolonie van Venetië was wat je terug kan zien in de bouwstijl. Kotor zit tegenwoordig in een aantal routes van Cruiserederijen en niet voor niets: het is er schitterend! De baai is de enige fjord die in mediterraan gebied te vinden is. Hij ligt ingeklemd tussen hoge bergen en prachtige natuur.

old town, oude stad van Kotor
Kotor, Old town met de Italiaanse invloeden

Kotor is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Montenegro en kan jaarlijks op zo’n 300.000 toeristen rekenen.

Je kan heerlijk dwalen door de oude binnenstad, met restaurantjes en terrasjes, gezellige pleinen, straatjes, winkeltjes en een aantal mooie bezienswaardigheden.

Liefhebbers van oudheden en cultuur kunnen hier terug in de tijd gaan met bezoekjes aan de Kathedraal van de Heilige Tryphon en de orthodoxe kerken van St.Lucas (Sveti Luka), beiden uit de twaalfde eeuw en St.Nicolaas (Sveti Nikola) uit de twintigste eeuw. Ook vindt je er nog een prachtige oude klokkentoren uit de achtste eeuw.

De ladder van Kotor (ladder van Cattaro)

Hou je van een flinke zware hike? dan moet je de ladder van Kotor absoluut doen. Dit 940 meter lange voetpad loopt van Kotor naar de hoge bergtop. Dit pad was vroeger een pad voor ezels en paarden, met maar liefst zeventig haarspeldbochten om de steile bergwanden te bedwingen.

de ladder van kotor
Fotocredits: montenegro-for.me de ladder van Montenegro: een wandelpad met haarspeldbochten

Ben je niet heel geoefend is het wellicht een goede optie om van boven naar beneden te gaan. Je kunt je voorstellen hoe het uitzicht over de baai en fjorden van Kotor is vanaf dit pad. Op de bergtop is de oude San Giovanni vesting te bezichtigen, met een spectaculair uitzicht over de baai.

Kotor
Hier ligt Kotor. Bron: Google Maps (click afbeelding voor meer details)

Lovcen nationaal park

Een van de mooiste wegen van Montenegro (eigenlijk van heel Europa!) is de Lovcen Road. Een prachtige weg vol haarspeldbochten die je per auto moet doen. De weg slingert helemaal de bergen in en het uitzicht wordt bij iedere bocht beter. Dit nationaal park ligt net achter Kotor of eigenlijk ligt het boven Kotor.

Bovenaan de weg ligt het Njegos Mausoleum in het nationaal park Lovcen. Na een flinke  trap omhoog (460 treden!) kom je op een fantastisch uitzichtpunt, met op heldere dagen een zicht over het hele Lovcen park.

Je kunt hier wolven, beren en wilde zwijnen tegenkomen, dus neem vooral je camera mee als je hier gaat hiken

Het Lovcen is een prachtig natuurpark met honderden bomen, planten en bijzondere dieren. Je kunt hier wolven, beren en wilde zwijnen tegenkomen, dus neem vooral je verrekijker en camera mee als je hier gaat hiken. Een goed startpunt is recreatiespot “Ivanova Korita”. In de winter vindt je hier een mini-skipiste van 350 meter. Dit plekje ligt ongeveer 35 kilometer van Kotor en een prima startplek om te gaan hiken en wandelen.

Heb je na je hike nog zin om nog verder te toeren? Dan ga je naar cultureel- en historisch centrum Cetinje of naar een van de traditionele hamrokerijen in Njegusi.

Geniet ook van de prachtige dronebeelden van Kotor


Informatie over Montenegro en Kotor vind je op www.montenegro.travel en www.tokotor.me


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.