Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Reizen met de trein is ideaal om van de omgeving te kunnen genieten. Je hoeft niet zoals bij de auto op de weg te letten, alleen op de natuur. In plaats van tegenliggers en andere verkeersdeelnemers kom je bij een rit in de trein alleen uitgestrekte natuurgebieden tegen. Er is vaak koffie en thee aanwezig en soms zelfs een hele bar en als je moe bent doe je eventjes je ogen dicht. Kortom: de perfecte manier om je te verplaatsen. Ik heb voor jou vijf van de mooiste treinroutes in Europa op een rijtje gezet!

Glacier Express (Zwitserland)

De Glacier Express is een directe trein van Zermatt naar St. Moritz en een beroemde toeristische treinroute. Hij wordt ook aangeduid als de ‘langste express trein ter wereld’: de reis duurt ongeveer 8 uur. De trein doet er lang over maar er is een goede reden voor: de trein gaat door de Alpen door smalle valleien, neemt strakke bochten, gaat door 91 tunnels en over 291 bruggen. Tevens klimt de trein naar de top van de Oberalp pas op 2033 meter. Ook passeert het de UNESCO World Heritage Site van Abula op de Rhätische Bahn tracks. Hier kan men het wereldberoemde Landwasser Viaduct en de spiraaltunnel zien tussen Preda en Bergün. Tot slot gaat de Glacier Express door de diepste vallei in Zwitserland, de Nikolay Valley.
https://www.glacierexpress.ch/en/

Trein
Glacier Express | Foto: HotSpot Media

Bergensbanen (Noorwegen)

De Bergenbanen verbindt Bergen en Oslo met elkaar en rijdt door een van de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen. Het is tevens de hoogstgelegen hoofdspoorlijn in Europa. De Hardangervidda wordt gepasseerd en de trein klimt tot meer dan 1200 meter boven zeeniveau. De trein passeert diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen, grasvlakten en bevroren meren. Het lijkt alsof je van tijd tot tijd in een ander seizoen terecht komt. De spoorlijn heeft een lengte van 493 kilometer, je doet er 6-7 uren over. De trein gaat door 182 tunnels waarvan de langste circa 10.6 kilometer lang is. Deze schitterende reis ga je nooit meer vergeten, dat kan ondergetekende (Mountainreporter Ilse) bevestigen!
www.nsb.no

Trein
Bergensbanen | Foto: http://www.bahnen-im-norden.de/

Semmeringbahn (Oostenrijk)

De Semmeringbahn loopt van Gloggnitz over de Semmeringpas naar Mürzzuschlag en is een van de meest bereden spoorlijnen in Oostenrijk. Het hoort bij de Oostenrijkse Südbahn. Het traject was de eerste bergspoorweg met een normaal spoor in Europa. De lijn is slechts 41 kilometer lang en duurt dan ook maar een uur. De lijn bestaat sinds 1854. Hij is gebouwd door Carl Ritter von Ghega en dusdanig aangelegd dat de natuur en techniek elkaar niet in de weg zitten. De Semmeringbahn is dan ook heel bijzonder, het behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1998 is deze spoorlijn toegestaan op de lijst. Als reden werd onder andere gegeven dat de aanleg van de Semmeringbahn ervoor zorgt dat gebieden met veel natuurschoon makkelijker te bereiken werden.

De Semmeringbahn is 41 kilometer lang en heeft in totaal een stijging van 460 meter. De trein passeert 14 tunnels en 16 viaducten. Hij gaat over 11 kleinere spoorwegbruggen en meer dan 100 stenen bruggen.
http://www.semmeringbahn.at 

Trein
Spot jij het spoor? – Foto: wikipedia

Inlandsbanan (Zweden)

De indrukwekkende Inlandsbanan heeft een traject van 1288 kilometer. Dit Zweedse spoortraject gaat van Zuid- (Kristinehamn) naar Noord Zweden (Gällivare). De trein vertrekt dagelijks van juni tot eind augustus voor toeristen. In de andere periodes is de trein alleen beschikbaar voor gecharterde arrangementen. De trein neemt je mee langs uitgestrekte gletsjers en hoge bergen. Hij begint bij het grootste Zweedse meer Vänern in het zuiden, door het hart van Zweden en eindigt boven de Poolcirkel. De spoorlijn werd gebouwd van 1908 – 1937. Hier waren verschillende redenen voor. De oorspronkelijke hoofdlijn was dicht bij de oostkust aangelegd. Wanneer Zweden uit het oosten zou worden binnengevallen zouden de indringers de hoofdlijn naar het noorden zo snel mogelijk willen afsnijden. Daarom was een tweede reservelijn in het binnenland noodzakelijk. Tegenwoordig is het een populaire lijn onder toeristen uit alle landen.
https://inlandsbanan.se/en

trein
Inlandsbanan | Foto: www.inlandsbanan.se

Badische Schwarzwaldbahn (Duitsland)

Deze schilderachtige treinroute in het zuidwesten van Duitsland loopt door het prachtige Baden-Württemberg. De trein gaat van Offenburg naar Singen, door grasvelden en kleine traditionele dorpjes. De lijn passeert spectaculair landschap en gaat recht door het Zwarte Woud. Het traject is 150 kilometer lang en heeft in totaal een stijging van 650 meter. De trein gaat door 2 viaducten en 39 tunnels. In Duitsland is de Schwarzwaldbahn de enige echte bergbaan die met twee sporen gebouwd is. Ook is het de belangrijkst spoorlijn in het Zwarte Woud. De spoorlijn is tussen 1863 en 1873 gebouwd en er rijden tegenwoordig dubbeldekker treinen waardoor een prachtig uitzicht gegarandeerd is.
https://www.bahn.de/

Trein
Schwarzwaldbahn | Foto: www.bahnbilder.de

Genoeg redenen om een keer de trein te pakken in plaats van de auto, waar wacht je nog op?

Bron: www.interrail.eu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer