Mountainbiken in de bergen van Valmorel!

Door Ilse Nijhof

Whoehoee roep ik tijdens mijn afdaling op de knaloranje mountainbike. Mijn vingers stevig om het stuur, mijn lichaam goed ingepakt met stevige bescherming. Na een fikse afdaling kom ik met kramp in mijn handen aan bij het beginpunt van de skilift. Ik wil nog een keer roep ik! Ik heb geluk, we gaan nog een keer omhoog. Wow, wat is dit gaaf zeg. Mountainbiken in de bergen van Valmorel is een dikke vette aanrader!

Beginner

Tijdens het boeken van het mountainbiken kunnen we kiezen uit drie niveaus: beginner, intermédiaire en gevorderd. Op aanraden van de begeleiding kiezen we voor het niveau beginner. ”Beginner? Wij als Nederlanders zitten toch elke dag op de fiets? Ik kan heus wel een beetje fietsen” waren mijn gedachtes. Oh boy, was I wrong. Wat was ik achteraf blij dat ik toch voor de beginnersgroep heb gekozen. Wat is het Nederlandse fietsen toch anders dan het mountainbiken.

Tijdens de beginners les hebben we de basistechnieken geleerd. Op de pedalen staan bij het dalen, de ene voet hoger dan de ander in een bocht, altijd vingers op de rem etc. De tocht ging alleen downhill. Er werd geen lift gepakt, het ging puur om de basistechnieken en het gevoel. De hele tocht werden we begeleid door twee instructeurs. Ik ben meteen verliefd op het mountainbiken en kan niet wachten om een nieuwe cursus te boeken.

Dat gevoel als je op de pedalen staat bij het downhillen is gewoon onbeschrijfelijk!

Mountainbiken
Helemaal ingepakt, helemaal klaar om te mountainbiken.
Mountainbiken
Even een kleine pauze
Mountainbiken
Mountainbike routes genoeg in het skigebied ‘Le Grand Domaine’

Intermédiaire

De tweede keer mogen we met de groep intermédiaire mee. We kennen nu de basistechnieken dus we gaan een stapje verder. Dit keer gaan we dowhillen naar de voet van de cabinelift om vervolgens de lift omhoog te nemen. Ik sta te popelen om op de fiets te springen. Maar eerst, een paar mooie plaatjes.

Valmorel ligt midden in het skigebied Le Grand Domaine met onder andere het bekende dorp St François Longchamp. Wat een prachtige omgeving! Fietsen over keien, water, gras en modder, alles is mogelijk op de mountainbike. We krijgen af en toe nog wat tips en wat informatie over de omgeving van de ervaren instructeurs. Ze leggen het speciaal voor ons in het Engels uit, nadat ze het in het Frans hebben verteld. Ideaal! Helaas vliegt de tijd ook nu weer voorbij en staan we na een paar uur weer bij het startpunt. We gaan na een week bijna weer naar huis maar gaan er alles aan doen om nog een keer de berg op te gaan met de fiets. Helemaal als de instructeurs vertellen dat we op vrijdag echt terug moeten komen, omdat dan alle liften geopend zijn.

Mountainbiken
Wat een mooie omgeving!
Mountainbiken
Ready, set, go!
Mountainbiken
De Mont blanc en de bekende Col de la Madeleine liggen niet ver van Valmorel

Intermédiaire +

Ja hoor, het is gelukt, op vrijdag staan we klaar voor onze derde afdaling. Boven bij de stoeltjeslift besluiten de instructeurs de groep in tweeën te splitsen omdat er te veel deelnemers zijn. De ene groep is intermédiaire, de andere is intermédiaire +. Bescheiden geven wij aan met de eerste groep mee te willen. De instructeur geeft aan dat wij, op basis van wat hij heeft gezien, ook wel met intermédiaire + mee kunnen. Dit kunnen wij natuurlijk niet afslaan en we besluiten ervoor te gaan. Het niveauverschil is meteen te merken. We stoppen minder vaak en waar we anders nog rustig begonnen gaan we nu meteen los.

Scherpe bochten, bruggetjes, steile afdalingen, waterstroompjes en kiezelpaden, niets is te gek. De instructeur vertelt precies waar we op moeten letten voordat we een pad nemen en kent het gebied als zijn broekzak. Bij moeilijke obstakels stopt hij en helpt hij je. Dit neemt niet weg dat er toch een paar deelnemers vallen. Ook dit hoort er bij, de bescherming aan de ellebogen, knieën, schenen, rug en hoofd zorgt ervoor dat iedereen weer verder kan. Helaas komt aan alles een eind, zo ook aan ons verblijf in Club Med en het mountainbiken.

Mountainbiken
Met de fiets in de skiliften.
Mountainbiken
De geweldige bergen
Mountainbiken
Alle bescherming wordt zorgvuldig gewassen voor de volgende ronde

Dit was mijn eerste keer mountainbiken. Zoals je kunt lezen is het een groot succes en heb ik er een hobby bij. Drie keer mountainbiken in zeven dagen, wie had dat van tevoren gedacht?

De wind langs je oren horen suizen met uitzicht op een adembenemende omgeving. Wie wil dat nou niet? Doen dus!

Meer informatie over mijn verblijf in Club Med Valmorel kan je hier vinden

Alle foto’s © Ilse Nijhof

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer