Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Mountainbiken en wandelen in het Duitse Winterberg?

Door Matthijs van der Pol

Winterberg is onder de Nederlanders behoorlijk bekend, aangezien het een ideale mogelijkheid is voor een korte wintersportvakantie op een relatief korte reistijd vanuit Nederland. Maar valt er in deze Duitse regio (Sauerland) ook buiten het wintersportseizoen nog wat te beleven voor de actieve vakantieganger die graag in de bergen en heuvels komt? Reporters Matthijs en Sietske gingen het vijf dagen meemaken.

Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg

Sauerland en Winterberg

Winterberg, het dak van Sauerland, ligt in de regio Sauerland en staat met name bekend om dichtbij te kunnen skiën en snowboarden. Voor de meeste Hollanders is het zo’n drie uur rijden. Er zijn 34 skipistes en over het algemeen kan je er zo’n drie maanden per jaar genieten van de sneeuw. Voor een (lang) weekend is dat prima toch?

Behalve in de winter, is het zeker ook een interessante vakantiebestemming voor de andere seizoenen. Je kunt er namelijk onder andere wandelen, mountainbiken, downhillen, fietsen en bobsleeën. In het bekendste en meest populaire plaatsje Winterberg is het met name goed vertoeven met vele restaurants, terrasjes en vele georganiseerde activiteiten.

Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg

Downhillen

Wat ik niet gedaan heb (en ook niet wist dat het er überhaupt was), was downhillen. Blijkbaar is dit een interessant gebied, want er waren vele downhillers. Er is een heel bikepark voor de gedurfde fietser. Klik HIER voor meer informatie en net zo leuk is om ook deze korte video te bekijken:

Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Het kinderparcours voor downhillers

Mountainbiken

Afhankelijk van het type mountainbiker die je bent, is het afhankelijk of ik je Winterberg wel of niet kan adviseren.

  • Als je op zoekt bent naar niet al te zware, technische routes op allerlei verschillende afstanden, dan kan ik je Sauerland zeker aanraden. Van korte afstanden tot en met hele dagtochten, het is beschikbaar. Ik denk alle leeftijden (ook kinderen) hier leuk kunnen fietsen.
  • Ben je op zoek naar technische afdalingen? Dan zijn er vier korte routes beschikbaar. Ze zijn erg leuk om te doen, maar in een halve dag ben je er wel doorheen.
Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
De blauwe route
  • Zoek je lange single-track routes? Dan is Winterberg, voor zover wij hebben kunnen ontdekken, een minder geschikt gebied.

Wat ik zeker wil vermelden is dat ik zelden zulke goed aangegeven routes heb gezien. Mocht je jezelf niet online willen of kunnen verdiepen, dan kun je gewoon naar de parkeerplaats gaan aan het einde van het dorp, waar ook het bikepark voor de downhillers is. Daar staat een groot bord met alle routes die langs Winterberg gaan met elke een eigen nummer. Vanaf daar is het makkelijk om de route fietsen. Behalve de routes die langs Winterberg gaan, zijn er in de rest van de regio Sauerland nog vele mogelijkheden. Hiervoor adviseer ik je om jezelf online te verdiepen.

Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Het bord met de mtb routes op de parkeerplaats van Winterberg

Je fiets veel door de natuur over een soort dirt roads en wisselt dit af met stukken over de weg.

Een dirt road

Wij hebben vier dagen op de mtb gezeten en deden elke dag een andere route. Op de eerste dag kwamen we in de middag aan en konden we rond 15.15 uur starten. We kozen ervoor om een niet al te lange route te doen. Het werd route nummer 8 (Zitronenfalter – Tour Durch das Orketal). Er stond 2,5 uur voor, maar wij waren al binnen anderhalf uur terug. Dit hadden we overigens elke dag. Ze geven de tijden ruim aan. Natuurlijk is je tijd van vele factoren afhankelijk, maar ik wil er vooral mee zeggen dat alle tijden (makkelijk) haalbaar zijn. Het voordeel was dat we hierdoor nog een biertje konden drinken op het zonnige, gezellige terras.

Het was overigens een makkelijk route met lange afdalingen over dirt roads die niet lastig waren. Aan het einde zit een wat zwaardere klim.

Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg

Dag twee kozen we voor een langere route. Ondanks deze route wat langer is, vonden we ook deze route niet zwaar qua afstand, hoogtemeters en/of techniek.

  • Route nummer 18: Rund um den Kuhlenberg
  • Afstand: 37 kilometer
  • Hoogtemeters: 700
  • bike-arena.de/Nr.18
Mountainbiken in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Er lag gewoon nog sneeuw op sommige stukken van de piste

Op dag drie hebben we genoten van een soortgelijke route op dag twee.

Op dag vier zochten we een meer technische uitdaging. Dit is beschikbaar in Winterberg, maar het is naar onze mening niet goed online te vinden. Negeer de website waar de routes L1, L2 en dergelijke op staan, want die lijken – voor zover wij hebben gemerkt – niet te bestaan. Wat is er dan wel? Er zijn twee blauwe, een rode en een zwarte route. Ze starten allemaal vanaf dezelfde parkeerplaats. Op de grote borden valt niet te vinden, maar je moet de kleine bordjes volgen waar een paar letters op staan. De naam van de rode route is bijvoorbeeld PP. Het zijn korte routes, zo deden wij ze allemaal in een halve dag. Ze zijn allemaal leuk om te doen en behoorlijk technisch. Geniet ervan!

Wil je meer informatie en/of alle routes bekijken? Klik dan HIER. Persoonlijk vond ik DEZE WEBSITE prettiger om mezelf te oriënteren. Je kunt hier namelijk allerlei criteria selecteren (afstanden, tijdsduur hoogtemeters en dergelijke).

Wandelen

Op dag vijf zijn we gaan wandelen. Online is er veel informatie te vinden, maar wij zijn wederom naar de parkeerplaats van Winterberg gegaan en vanuit daar zijn we gewoon lekker gaan wandelen. Het was, net zoals de vorige dagen, wederom heerlijk weer.

Meer informatie? Klik dan HIER.

Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg
Wandelen in het Duitse gebied Sauerland: Winterberg

Lees hier meer over outdoor in Duitsland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer