Mountainbiken met uitzicht op Livigno!

Een reisverhaal van Karin Nijhof | Fan van Livigno

Livigno is een waar paradijs voor outdoorliefhebbers. De Alpen lenen zich uitstekend voor  het maken van prachtige hiketochten. Bekijk hiervoor mijn laatste twee artikelen. Naast hiken kun je in de bergen van Livigno geweldig Mountainbiken. De slogan “Feel the Alps” ervaar je letterlijk overal. Ook het “(stuw)meer van Livigno” wordt omgeven door de Alpen. Naast Suppen zijn er nog andere leuke watersportactiviteiten die je er kunt doen.

Even buiten het centrum van Livigno kun je klimmen en klauteren in de hoge bomen van het Larix Park. Neem de tijd en ontdek Livigno, wandelend, fietsend, klimmend en vanaf het water!

Neem de tijd en ontdek Livigno, wandelend, fietsend, klimmend en vanaf het water

Prachtige uitzichten, Downhillen, Livigno
Prachtige uitzichten, “Downhillen”, Livigno, fotocredits Karin Nijhof, fotocredits Karin Nijhof

Biken

Wielrenners afkomstig uit verschillende landen komen vaak trainen in Livigno. Livigno wordt ook wel “Klein Tibet” genoemd. Dit komt onder andere door de geïsoleerde ligging, de hoogte van het dorp (1800 meter) en tot slotte de koude temperaturen in de wintermaanden. Voor veel wielrenners heeft het de ideale ligging om op grote hoogte te oefenen. Livigno zelf is vaak het start of eindpunt van de route.

 Ook met een E-bike kun je de prachtige routes verkennen. Hierover schreef collega-reporter Pauline een artikel.

Voor mij stond wat anders op het programma, namelijk het “downhillen”. Hoewel ik in eerste instantie blij was met het idee dat ik maar weinig hoefde te klimmen, ervoer ik dat downhillen iets minder relaxt was dan dat ik dacht. Ik concludeerde die dag dat downhillen rete veel inspanning en energie kost. Hoewel ik natuurlijk als echte Nederlander elke dag op mijn fiets zit, merkte ik tijdens de eerste afdaling weinig van mijn “fietscarrière”. Downhillen is andere koek en dat heb ik geweten! Een klein noemenswaardig contrast met de experts van onze groep is dat die groep met een helikopter en mountainbike op een berg werden gedropt. Dit toont aan dat er genoeg uitdaging voor iedereen is.

Mountainreporter Karin, Livigno
Mountainreporter Karin, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
De instructeur laat wat kunstjes zien
De instructeur laat wat kunstjes zien, fotocredits Karin Nijhof

De start van het downhillen

Het grote voordeel van downhillen is dat je met een gondel naar boven wordt gebracht. Je fiets wordt aan de gondel gehangen. Ik vind het een handige uitvinding dat vast al jarenlang bestaat. Ondertussen laten we het dorp Livigno achter ons en hebben we vanuit de gondel prachtige uitzichten. We maken al heel wat hoogtemeters. Halverwege stappen we over op een stoeltjeslift die ons met onze mountainbike verder naar boven brengt. Ik geniet van de natuur om mij heen. Het geluid van de (ski)liften doet mij denken aan mijn wintersportavonturen. Ook dan moet het hier geweldig zijn. Nog steeds worden we omgeven door de imposante ruwe Alpen. Mountainreporter of niet, ik kan mij niemand voorstellen die dit beeld niet op zijn of haar netvlies wil zien.

“Nog steeds worden we omgeven door de imposante ruwe Alpen”

Uitzicht vanuit de gondel op Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Met je mountainbike in de stoeltjeslift, Livigno
Met je mountainbike in de gondel, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Handig systeem, Livigno
Handig systeem, Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Tutti Frutti Epic MTB Tour

De stoeltjeslift brengt ons naar de top van de berg. Voor ons is deze plek het startpunt van de dag. In de verte zien we nog een lift die hoger de berg op gaat. We maken wat foto’s van de omgeving voordat we enthousiast aan ons downhill-avontuur beginnen. Het parcours dat we die dag hebben afgelegd is onderdeel van de bekende Tutti Frutti Epic MTB Tour. De totale afstand van Tutti Frutti Epic MTB Tour is 45 kilometer en bevat nieuwe(Carosello 3000) maar ook oude historische trails die allen met elkaar verbonden zijn. De trails zijn zeer divers met verschillende moeilijkheidsgraden. Het is mogelijk om de tour in één dag doen. Het parcours betreft 3500 hoogtemeters. Gelukkig hoef je zelf maar 85 meter “uphill”. De liften brengen je namelijk naar de beginpunt(en) van deze tour.

Wij hebben niet de hele tour afgelegd maar wel een klein onderdeel daar van. Voor ons lag de blauwe afdaling, een parcours met veel bochten, smalle paden, bumbs en andere obstakels. Mijn volledige concentratie lag bij het parcours dat af en toe een steil stukje “downhill” had. Verder bestond het parcours uit ongelofelijk veel losse stenen dat het voor mij allemaal net iets spannender maakte. Ik kon alleen maar denken aan hetgeen wat mijn instructeur had benoemd. “Zo min mogelijk met je voorrem remmen!” De kans op het maken van een salto wordt dan aanzienlijk kleiner. Het downhillen gaf mij veel adrenaline. Al staande op de pedalen legde ik het parcours af. Mijn aandacht was gericht op het pad dat voor mij lag. Ik vergat ondertussen van de omgeving te genieten. Gelukkig kregen we een herkansing en deden we nog een keer dezelfde afdaling. Een klein deel van de groep zocht meer uitdaging en vond deze in de rode “piste”.

Een blauwe afdaling mountainbiken, Livigno
Een blauwe afdaling mountainbiken, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Genietmomentjes vanuit de lift, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Wegwijsbordjes in Livigno
Wegwijs bordjes in Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Mountainbiken met een gids

Enthousiast geworden over het mountainbiken? Wil je liever mountainbiken met een instructeur om de juiste technieken te leren? Voor meer informatie ga je naar de website! Voor zowel beginners als gevorderden is deze optie beschikbaar. Ontdek de trails van de Carosello 3000 Daarnaast kun je ook freeriden en downhillen in het bikepark Mottolino. Test je skills op één van de dertien trails of maak een zachte landing in het jumpgebied op het airkussen.

Een stukje parcours, Livigno
Een stukje parcours, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Genieten van de prachtige omgeving in Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Tips

  • Verblijf je in een bike-hotel of bike-vakantiewoning? Dan krijg je en gratis bike-pas. Normaal gesproken kost een bike-pas voor een hele dag met toegang tot alle liften 38 euro voor volwassenen. Boek voor deze actie in de periode van 9-23 juni of 15 tot 30 september.
  • Download de My3000 app. Hier kun je alle actuele informatie vinden. In noodgevallen kun je via deze app het reddingsteam je coördinaten sturen.

Ga watersporten op het Lago di Livigno

Het stuwmeer van “Livigno” heeft een bijzondere ligging tussen de Italiaanse en Zwitserse Alpen. Wat het speciaal maakt is dat Italiaanse roeiers toestemming moeten vragen aan de Zwitserse of ze mogen roeien. Ergens halverwege het meer is een scheidingslijn tussen deze twee landen zichtbaar. Het is verboden te zwemmen in het (kunstmatige) stuwmeer. Wel zijn er een aantal watersportactiviteiten mogelijk. Je kunt er gaan suppen, kajakken, kanoën en waterfietsen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch een nat pak haalt. De temperatuur van het meer zorgt dat je snel weer op het droge staat want koud is het water zeker. In het meer ligt een drijvend vlot met enkele relaxstoelen om te chillen. Balancerend op een supboard ben ik mijn eerste sup-uitdaging aan gegaan. Ik genoot van de omgeving en het helder blauwe water. Livigno, ook vanaf het water ben je mooi!

Mountainreporter Karin op haar Supboard, Livigno
Mountainreporter Karin op haar Supboard, Livigno, fotocredits Remke Nehrstede
Kajakken op het meer van Livigno, fotocredits Karin Nijhof

Ga klimmen in het Larix Park

Een bijzonder leuke activiteit voor jong en oud is het klimpark net buiten het centrum van Livigno in het Lariksbos. Er zijn uitdagende parcoursen uitgezet tussen de Lariksbomen op grote hoogte. In totaal beschikt het klimpark over zeven verschillende routes die allen met een kleur worden aangegeven. Het hoogste parcours is op zeventien meter boven de grond. Voordat je echt mag klimmen krijg je instructies en is er een oefenparcours. Als je eenmaal het “zelf zekeren” onder de knie hebt dan mag je het parcours op. Elke route heeft verschillende obstakels zoals wiebelende houten bruggen, dikke touwen en zipline gedeeltes die van platform naar platform gaan. Het klimmen en tokkelen is intensief maar vooral heel leuk.

De allerkleinsten (vanaf twee jaar) kunnen zich hier al goed vermaken. Er zijn leuke obstakels voor deze doelgroep bedacht. Dat het klimpark geschikt is voor iedereen wordt meteen duidelijk. Verschillende moeilijkheidsgraden zorgen voor voldoende uitdaging. Een ieder kan op zijn of haar eigen niveau klimmen. Het parcours bevat zelfs een “Quickjump” (vrije val) en een plek waar je een panoramisch uitzicht hebt! Het vraagt af en toe om een beetje lef, maar het is absoluut de moeite waard.

Klimmen in het Larix Park, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Klimmen in het Larix Park, Livigno, fotocredits Karin Nijhof
Klimmen in het Larix Park, Livigno
Klimmen in het Larix Park, Livigno, ook voor de allerkleinsten, op de foto een slee op een kabel, fotocredits Karin Nijhof

Enthousiast geworden over Livigno? Ga dan naar www.livigno.eu, www.mottolino.com en

www.carosello3000.com


Lees meer artikelen over Livigno:

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer