Mountainbikeroutes worden voorzien van kleurcodes om ongelukken tegen te gaan
Net als skipistes worden mountainbikeroutes ingedeeld in kleuren
Door: Ilse Nijhof | Bron: NOS | Hoofdfoto: pixabay
K
leurcodes op de mountainbikeroutes om de moeilijkheidsgraad aan te geven, net als kleurcodes op skipistes. Velen hebben zich al afgevraagd waarom deze niet werden ingevoerd langs de vele mountainbikepaden. Dat gaat nu dan toch echt gebeuren. De wielersportbond NTFU hoopt binnen twee jaar het systeem door het hele land te hebben doorgevoerd.
Veel meer ongelukken
Helaas is de invoering niet zonder oorzaak. Er gebeuren namelijk steeds meer ongelukken waar mountainbikers bij betrokken zijn. In een rapport van het kenniscentrum letselpreventie van VeiligheidNL is te zien dat het aantal mountainbikeblessures in 2020 is toegenomen met 68 procent ten opzichte van 2019.
Dit kan komen doordat mountainbiken als één van de weinige sporten nog beoefend kon worden tijdens de lockdowns. Echter is in tegenstelling tot het hoge percentage geblesseerde mountainbikers het percentage wielrenners die zich meldden op de spoedeisende hulp ‘maar’ met zestien procent gestegen ten opzichte van 2019. Er is dus meer aan de hand bij het mountainbiken.
Kleurensysteem moet routes veiliger maken
Het is zoeken naar een verklaring, de precieze oorzaak is nog niet onderzocht. Het kan komen doordat er meer beginners zijn, of door drukte op de routes. Met het invoeren van het kleurensysteem zouden de routes veiliger moeten worden. Groen is voor beginners, zwart voor gevorderden.
In Nederland zijn er weinig routes die de kleurcode zwart krijgen, toch vlakt dat het belang van het kleurensysteem niet uit. Nu is het namelijk soms het geval dat een ‘blauwe’ route wordt gesplitst en overgaat in zwarte en rode paden. De route wordt dus ineens onverwachts een stuk moeilijker en kan tot onvoorziene situaties leiden.
Systeem wordt niet verplicht
Het systeem wordt niet verplicht, daarom kan het zo zijn dat de ene route wel een kleur krijgt en de ander niet. Het is afhankelijk van de eigenaar van het terrein of elke route een kleur krijgt. Mountainbikeroutes zijn soms eigendom van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten maar kunnen ook particulier eigendom zijn.
Daarnaast speelt de betrokken mountainbikevereniging die het onderhoud en de aanleg op zich neemt ook mee. Om gebruik te maken van het systeem kan er een aanvraag gedaan worden bij de wielersportbond, dan zal een inspecteur de routes beoordelen.
Mountainbiker blijft verantwoordelijk
De verwachting is dat met de invoering van het systeem het aantal ongelukken zal afnemen. Toch blijft de mountainbiker zelf verantwoordelijk voor het inschatten van de vaardigheden passend bij de routes. Overschatting blijft dus altijd op de loer liggen.
Lees meer over mountainbiken op de FIETSPAGINA
Ilse is zowel in de zomer als winter zoveel mogelijk in de bergen. In Nederland is zij werkzaam bij een outdoor winkel in het Noorden van het land en heeft dus veel kennis van materialen.