Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Zwitserland op de kaart als duurzame bestemming

Een reiservaring van Pauline van der Waal

Dat reizen op de oude manier een beetje passé is, is zo langzamerhand wel bekend. Zo veel en zo vaak mogelijk het viegtuig nemen naar de andere kant van de wereld om weer ‘op te laden’ voor je drukke bestaan thuis was lange tijd de norm. Na een week weer terugvliegen terwijl je mentaal amper ‘geland’ was ook. De laatste jaren is dit voor veel mensen veranderd, en door de coronacrisis lijkt dit in een stroomversnelling te zijn geraakt. We gaan dichter bij huis op vakantie, reizen een tikkie langzamer en bewuster en willen onze vakantie anders beleven.

Alle deelnemers in Basel, voordat we ons opsplitsen om naar verschillende regio's te vertrekken. Foto: Chris König / www.chriskönig.nl
Alle deelnemers aan het project in Basel, voordat we ons opsplitsen om naar verschillende regio’s te vertrekken. Foto: Chris König / www.chriskönig.nl

De vraag die rest, is: is dit een tijdelijke verandering? Of is ons reisgedrag definitief anders geworden? Maar hoe ziet het er dan over tien jaar uit? En ook: is dit echt zo nieuw? Vragen die mij persoonlijk bezighouden. Zeker omdat ik voor Mountainreporters best veel reis. Daarom was ik ook blij verrast toen ik namens Mountainreporters werd uitgenodigd voor het Conscious Travel Project, in opdracht van Zwitserland Toerisme. Als er één land voorop loopt als het gaat om sustainable travel, dan is het namelijk Zwitserland wel.


Reisverslag over Zwitserland lezen? Klik hier!


Over het Conscious Travel Project

Duurzaamheid staat in Zwitserland dus hoog in het vaandel. Maar wanneer je zoals Zwitserland koploper bent, heb je ook last van de remmende voorsprong. Hoe zorg je dat je voorop blijft lopen? En duurzaamheid is één, maar zorgt dat er ook voor dat je meer reizigers trekt? En duurzaamheid en meer toerisme, bijt dat elkaar niet? Om die vragen (en meer!) te beantwoorden, riep Zwitserland Toerisme om versterking. En die kregen ze.

Daarom trokken we met een flinke groep reisprofessionals uit Nederland en België naar Zwitserland, onder leiding van Purpose Lab. Natuurlijk om met eigen ogen te zien hoe mooi Zwitserland is, maar ook met een missie.

Onderweg en ter plaatste wordt er door alle teams hard gewerkt!
Onderweg en ter plaatste wordt er door alle teams hard gewerkt!

Onze missie voor Zwitserland

Voorafgaand aan ons vertrek is er uitgebreid onderzoek gedaan onder Nederlandse en Belgische reizigers in relatie tot Zwitserland. Eén van de uitkomsten was, dat hoe meer mensen weten over duurzaamheid en bewust reizen, hoe meer interesse ze erin krijgen.

Wij kijken daarom -allen vanuit eigen expertisie- welke duurzame opties er al zijn en nog ontwikkeld kunnen worden en hoe deze bij kunnen dragen aan de beleving van reizigers en vakantiegangers.

Foto: Janine Nijlant
Foto: Janine Nijlant

Sustainability versus consious travel

Duurzaamheid gaat verder dan alleen milieu. De inmiddels wat Xenos-bordje-achtig aandoende ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’ is een enorm cliché, maar wel waar.

We worden in dit project ook gedreven door de uitspraak ‘Tourists destroy what they are looking for, by finding it’ door Magnus Enzensberger. Immers, iedereen is op zoek naar een unieke ervaring, onaangetast door het toerisme. We richten ons in het project dan ook op verschillende pijlers, namelijk transport, eten en drinken, accomodatie en activiteiten.

De grote vraag hierbij is hoe reizen met zo min mogelijk impact en juist positieve effecten op mens en milieu mogelijk is en blijft en hoe de vakantie van de reiziger eruit gaat zien.

Welkom in duurzaam Zwitserland
Welkom in duurzaam Zwitserland

Duurzaamheid in Zwitserland komt niet uit de lucht vallen

Waarom nou juist duurzaamheid voor Zwitserland het thema is? Zwitserland behoort wereldwijd tot de Top 10 van meest milieuvriendelijke landen. Wist jij dat? Ik ook niet! Dit komt mede doordat er al in 1876 een wet werd aangenomen waarin staat dat minimaal 30% van het land bebost moet blijven. Dat verklaart de schone lucht.

Zwitserland behoort wereldwijd tot de Top 10 van meest milieuvriendelijke landen

Daarnaast zijn er veel autovrije dorpen en het drinkwater komt uit natuurlijk bronnen en de meren. En dan zijn er natuurlijk de treinen die je overal in Zwitserland brengen. Er wordt in de toeristenbranche doorlopend hard gewerkt aan nieuwe duurzame initiatieven.

Op de e-bike zie je zonder al te veel moeite de hele regio
Op de e-bike zie je zonder al te veel moeite de hele regio

Je kunt het wel horen, maar je moet het meemaken

Net zoals zo vaak kun je nog zoveel horen en lezen over een bepaald onderwerp, pas als je het zelf beleeft gaat het letterlijk leven. Dat is wat we doen tijdens onze reis naar Zwitserland. En dat niet alleen, onderweg werken we samen als één groot team om nieuwe initiatieven te bedenken en bestaande beter uit te dragen.

Want zeker dit laatste heeft op mij indruk gemaakt: veel zaken die op ons een ‘wauw-effect’ hebben, zijn zo ingeburgerd in het Zwitserse leven, dat ze ze letterlijk vergeten te vermelden.

Duurzamer dan wandelen wordt het niet. Welke route wordt het vandaag?
Duurzamer dan wandelen wordt het niet. Welke route wordt het vandaag?

Wordt vervolgd, stay tuned!

Het project en de reis naar Zwitserland was dus niet het einde, maar juist het begin van het traject. De eerste (ecologische ;)) voetstappen zijn immers gezet. Nu is het tijd voor het vervolg. Reken er maar op dat je meer gaat lezen over Zwitserland, duurzaamheid en dit project op Mountainreporters. Hou onze website daarom goed in de gaten.

Meer informatie en partners: Purpose Lab en Zwitserland Toerisme.

Wil je meer weten, of je mening geven over dit project, Zwitserland of duurzaam reizen? Dat hoor ik heel graag! Laat je reactie hieronder achter, of mail me op pauline@snowrepublic.com


Lees hier het reisverslag over Ticino


Foto’s: Pauline van der Waal, tenzij anders vermeld.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer