Must do op Bali: Gunung Batur bij zonsopgang

Een reisverhaal van Pauline van der Waal

Naar Bali om te surfen of om je onder te dompelen in yoga? Kan, maar eigenlijk kan het beklimmen van de vulkaan Gunung Batur ook niet op je lijstje ontbreken. Gunung oftewel Mount Batur is een 1717 meter hoge, nog steeds actieve vulkaan. Het uitzicht is adembenemend en vooral de zonsopgang vanaf de top trekt honderden sportieve toeristen die maar wat graag in alle vroegte twee uur naar boven klimmen.

Zonsopgang bekijken? Vroeg uit de veren!

De zon komt gedurende het hele jaar zo rond kwart over 6 op, dus rond die tijd moet je dan ook op de top staan. En aangezien je naast de klim van zo’n twee uur in de meeste gevallen nog een flink stuk moet rijden vanuit je hotel om de voet van de vulkaan te bereiken, betekent dat een kort nachtje.

Je hoeft niet veel moeite te doen om een toertje te regelen

Pick-ups kunnen vanuit vrijwel elke plaats op Bali worden georganiseerd, maar vanuit Ubud is het slimst, omdat vanuit daar de reistijd het kortst is (ongeveer vijf kwartier). Je hoeft niet veel moeite te doen om je toertje te regelen: tien tegen een dat ze het in je hostel of hotel voor je kunnen boeken.

Zonsopkomst boven de wolken. Foto: Pauline van der Waal
Zonsopkomst boven de wolken. Foto: Pauline van der Waal

Eerst een lekker ontbijtje

Om ervoor te zorgen dat je de top haalt, zit in je trek vrijwel altijd het ontbijt inbegrepen. In ons geval werden we voorzien van een flinke stapel bananenpannenkoeken en een sloot koffie. Daar moesten we het wel op redden! De groep was nog wat stilletjes, maar daar zou snel verandering in komen.

En dan: klimmen maar

De supersnelle klimgroep

Zo rond 4 uur in de ochtend is het dan zover. De klim begint! Na eerst wat slingerpaadjes om op te warmen, wordt de route steeds steiler. Oh ja, heb vooral niet de illusie dat het een rustieke en eenzame tocht wordt… Niet alleen bij jou staan deze beklimming op je lijstje, maar zo ongeveer bij elke reiziger die Bali aandoet.

Dat betekent dat je voor je een slinger van lampjes de berg op ziet gaan en dat je in ons geval regelmatig even moet pauzeren. Wij hadden namelijk een gemiddeld vrij snelle groep, waardoor we al snel op de hielen van onze voorgangers zaten. Inhalen gaat alleen niet lukken op de smalle paadjes…

Op de top

Zonnebril voor het onuitgeslapen hoofd…

En dan is het zover: de top is in zicht! De horizon begint al roze te kleuren dus het hoogtepunt laat niet lang meer op zich wachten. Terwijl je uitrust van de klim en wacht tot de schemer steeds meer oplost, word je voorzien van een kop thee en wat te eten.

Zodra het licht wordt kan het grote fotograferen beginnen.

De weg terug

Tsja, je bent naar boven gekomen, dus je moet toch ook weer naar beneden… Nu de zon op is begint de temperatuur ook aardig op te lopen. We lopen helemaal rond de krater, waardoor extra goed zichtbaar is dat Mount Batur helemaal geen mountain is, maar een vulkaan.

onderweg worden we achterna gezeten door brutale aapjes

We maken een aantal tussenstops op plekken die in het donker voor ons verborgen zijn gebleven en worden onderweg achterna gezeten door brutale aapjes. Zoals op veel plekken in Azië weten de apen dondersgoed dat ze eten kunnen krijgen van die gekke toeristen, en zullen dus ook alles uit de kast halen om dit te pakken te krijgen. Wees gewaarschuwd…
Eenmaal onderaan staat de auto alweer te wachten en maken we nog een tussenstop bij een koffieplantage waar we een straffe bak koffie drinken. Daarna lekker terug naar je hotel voor een duik in het zwembad!

Afdaling in het zonnetje. Foto: Pauline van der Waal
Afdaling in het zonnetje. Foto: Pauline van der Waal

Enthousiast geworden?

Doen dan! Je kunt de trek zoals gezegd heel gemakkelijk ter plekke in je ho(s)tel boeken, dat is vaak ook nog eens een stuk goedkoper dan vooraf of online. Je hoeft niet extreem sportief te zijn, een goede basisconditie is voldoende. In de meeste gevallen wordt er voor een zak- of hoofdlamp gezorgd, check dus even van te voren of het nodig is er zelf eentje mee te nemen.

Je hoeft niet extreem sportief te zijn, een goede basisconditie is voldoende

Neem wel een trui of jas mee. In het donker en op de top kan het best fris zijn, zeker als je stil zit te wachten tot de zon opkomt.

Oh ja, tot slot nog even specifiek voor de dames: op Bali is het voor menstruerende vrouwen officieel niet toegestaan om Gunung Batur te beklimmen, net zoals je dan niet welkom bent in tempels op het eiland. Het is natuurlijk aan jou wat je met deze informatie doet, maar dan weet je het in ieder geval van te voren.Lees hier meer artikelen over Bali


Hoofdfoto: Pauline van der Waal

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer