klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Terwijl ik na 10 dagen Bali weer terugkeerde naar Nederland, vertrok mijn dochter Cléo samen met haar vriend Bas de volgende dag per scooter om op Java gunung Ijen te gaan beklimmen. Lees hier wat je absoluut ook eens wilt doen als je Bali of Java bezoekt.

Gunung Ijen, Java

Het blauwe vuur van de Ijen.
Het blauwe vuur van de Ijen. De kleur ontstaat door de gesmolten sulfiet die in de grond zit. Doordat opstijgende lavadampen in contact komen met de lucht, ontvlamt het sulfiet.

De nog actieve vulkaan Ijen ligt op de oostelijke punt van Java. Deze wat minder bekende vulkaan dan de Bromo is echt een aanrader voor de avontuurlijke bezoeker van Java en of Bali. Hier wordt onder zware omstandigheden dagelijks zwavel gemijnd. Ook is hier ’s nachts het ‘Blauwe vuur’ te bewonderen. Ijen is een complex van stratovulkanen. De caldeira van de vulkaan is 20 kilometer breed. De vulkaan is 2250 meter hoog en actief. In 2013 is de Ijen een halfjaar gesloten geweest voor bezoekers wegens de activiteit van de vulkaan. De Ijen heeft een blauw meer met een diameter van een kilometer. Dit meer is een van de zuurste meren op aarde.

Naar Ijen vanaf Bali, Denpasar

Vanaf Denpasar met de scooter naar de vulkaan Ijen is een echte onderneming. Je reist naar de haven van Gilimanuk. Deze mooie scootertrip kost je ongeveer 3,5 uur. Vanuit de haven neem je met je scooter de boot naar Java. De boot vaart 24 uur per dag en vertrekt elke 20 minuten. De overtocht duurt ongeveer een uurtje.

vijfentwintigduizend roepia per scooter met maximaal 4 passagiers 🙂

Aangekomen op Java

Het gasmasker op!
Het gasmasker op!

Aangekomen in de haven van Java is het nog ongeveer een uurtje scooteren naar de voet van de Gunung Ijen. Cléo en Bas vonden onderdak bij de ‘Ijen Miner Family Homestay‘. Vanaf de Homestay vertrek je ’s nachts om één uur met de auto richting het startpunt van de klim. Dit autoritje duurt ongeveer drie kwartier. Dan begint de echte klim. Het eerste gedeelte is behoorlijk stijl omhoog maar vlakt al snel af. Om het blauwe vuur ook echt te zien moet je vervolgens afdalen in de krater. Wat het lastig maakt is dat het natuurlijk donker is.

Voor het afdalen gaan de gasmaskers op!

Het mijnen van de zwavel

Langs de rand van het meer wordt constant zwavel gewonnen en de zwaveldampen stijgen altijd op. De zwavel wordt in een vorm gesmolten en via keramische pijpen naar buiten geleid. Daar stolt het en vormt een gele massa die in stukken wordt gehakt en in rieten manden op de schouder naar beneden worden gedragen. Hoewel het lijkt op geel piepschuim weegt dit gemiddeld 90 kilogram. Het is een wandeling van ongeveer twee en een halfuur. Men loopt gemiddeld 2 keer per dag en krijgt per kilo betaald wat neer komt op vijf euro per vangst. De opbrengst van 1 dag is dus ongeveer tien euro. De andere vulkanen in de caldeira zijn de Merapi (2800 meter) en de Raung (3332 meter).

Cléo met één van de mijnwerkers
Cléo met één van de mijnwerkers

Cléo vertelt: ‘Wij hebben beneden in een hutje bij de miners zitten wachten tot het wat lichter werd. Dan zie je het meer en kan je zien hoe het zwavelproces gaat.
De miners hakken stukken zwavel en laden deze in manden (zoals op de foto) dit is zo’n 90 tot 115 kilo en dit dragen zij in hun eentje op hun schouder naar boven.’

De kosten van deze trip op een rijtje:

Scooterovertocht Bali Java   :   25.000 roepia
Homestay 1 nacht twee pers: 150.000 roepia
Gasmaskers(twee personen): 100.000 roepia
Gids                                     : 250.000 roepia
Autorit naar krater(per auto): 500.000 roepia

Voor ruim één miljoen roepia heb je dus de uitstap van je leven. Om de pijn wat te verzachten de koers van de Indonesische munt is ongeveer per euro 16.072 roepia (IDR) dus voor een kleine vijfenzestig euro ben je in dit geval helemaal klaar. En oh ja de overnachting is inclusief ontbijt.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

4 Reactie op “Nachtelijk avontuur op vulkaan Ijen op Java”

 • J. Limperg
  25 februari 2018 at 12:50

  Bedankt voor het onderhoudende verslag. Respect voor de zwaveldragers. Op die manier wordt je niet oud.
  Kleine correctie: sulfiet is het de naam van het negatieve ion SO3 2-. Wanneer je zwavel (Sulphur) verbrandt, dan krijg je die typische blauwe/paarse gloed. Door de reactie van zwavel met zuurstof krijg je zwaveldioxide. Als dat oplost in water krijg je zwavelzuur. Vandaar dat dat meer in de buurt een van de zuurste meren op aarde is.
  Groet,
  Jurriaan Limperg
  technisch onderwijsassistent natuurkunde/scheikunde

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   25 februari 2018 at 16:19

   Bedankt voor je aanvullingen Jurriaan, dat maakt veel duidelijk!

  • Hans Verweij
   Hans Verweij
   25 februari 2018 at 21:03

   Dankjewel Jurriaan voor je compliment en voor je aanvullende informatie. Mooi dat iemand dan nog zo een aanvulling weet en mij weer wat leert. Thx.

 • Thiery
  24 december 2017 at 08:03

  Wat een prachtige trip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer