Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Nationaal park Aigüestortes met z’n 270 meren

Door Sandra Moor

In het Spaanse Catalonië (Catalunya) ligt een prachtig berglandschap: Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, met hoge bergtoppen en pieken tot boven de 3000 meter. In dit schitterende natuurgebied ligt een stukje onbekend Spanje met watervallen, bossen en vooral uniek: de aanwezigheid van meer dan 270 meren.

aiguestortes meer
Aiguestortes , met z’n bijna 270 meren door het hele gebied.

meer dan 270 meren en bergtoppen tot wel 3000 meter

De naam van dit park is een hele mond vol: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici . Dit nationaal park is een van de nationale parken in de Spaanse Pyreneeën en het enige nationaal park van de autonome regio Catalonië. Het volledige oppervlak van het park is bijna 14.000 hectare en is een fantastisch gebied voor wandelingen, hikes en meerdaagse huttentochten.

Hier ligt ligt Aigüestortes. Bron: Google Maps

Ravijnen, rivieren en hoge bergpieken

De naam Aigües Tortes betekent kronkelende wateren: een zeer verdiende titel, want deze regio is een en al water in de vorm van meren. Hier vind je het typische landschap van een berggebied: ravijnen, rivieren, hoge bergpieken, rotsachtige wanden en meer dan 270 bergmeertjes en meren. Zoveel water en meertjes verwacht je eigenlijk niet in het Spaanse achterland en juist dat maakt dit nationaal park zo uniek. De Spaanse vertaling voor meertje is estany. Dat zal je daar enorm veel tegenkomen als je een kaart gebruikt.

tijdens het hiken kan je unieke dieren zien als de lammergier en de gems

De omgeving is heel geschikt voor tours en excursies in de natuur, op eigen houtje of met een gids. Aigüestortes is een bosrijke omgeving met paden die door bossen en weilanden gaan. Het is de perfecte plek om te gaan hiken. Kenmerkend zijn de schitterende steile rotsen van Els Encantats met de riviertjes die vanuit deze hoge bergen naar beneden kronkelen door het landschap. Door het bijzondere landschap van rotsen, rivieren en graslanden is het de plek waar je unieke dieren kunt zien als de gems en de lammergier.

het meer
Aigestortes de St. Maurici, zicht over het prachtige meer

Met het kabelbaantje omhoog

Telèferic de Sallente – ook wel de Teleferic de Vall Fosca genoemd – gaat vanuit het Vall de Fosca naar 2150 meter hoogte. Daar vandaan loop je in ongeveer een uur naar de berghut Refugi de la Colomina op 2420 meter.

Bereikbaarheid van het park

De meest gebruikte entree tot het hart van het park van Aigüestortes en het meer van Sant Maurici National Park zijn via de twee toegangspoorten: de dorpjes Espot (Pallars Sobirà) en Boí (Alta Ribagorça). In deze twee dorpen zijn bezoekerscentra waar je informatie kunt verkrijgen, wandelingen kunt boeken en de transport kunt regelen voor na je wandelingen.

maak gebruik van mooie routes langs bemande berghutten, bergtaxi’s en kabelbaan

meren , spanje,
Loop langs de vele meren in dit gebied.

Toegang tot het park via Espot en Boi

Vanaf de dorpjes Espot en Boi kan je meer dan twintig gemarkeerde trails en paden volgen. Vanaf deze plaatsen rijden ook zogenaamde bergtaxi’s naar de verschillende berghutten (refugi’s). Het park heeft een groot aanbod van bemande berghutten waardoor je heel goed van de ene naar de andere hut kunt wandelen en meerdaagse tochten kunt ondernemen. Ga je liever na je wandeling direct weer naar je accommodatie, dan kan het taxisysteem uitkomst bieden. Vanaf Espot rijden bergtaxi’s naar de Refugi d’Amitges (2360 m) en de Refugi J.M. Blanc (2320 m). Vanuit het Vall de Boí kan je je naar de Planell d’Aigüestortes laten brengen, op 1820 meter. Van hieruit kan de Refugi d’Estany Llong in een uur te voet bereikt worden.

Espot: Een klein dorpje met toerisme in de vorm van hotels, campings en wat winkeltjes. Het meest bekende bergmeer van het park, Estany de sant Maurici, is vanuit dit dorp heel dichtbij. Vanuit dit dorp maak je diverse wandelingen zoals Portarro d’Espot Estany de Ratera en Refugi d’Amitges (zie hierboven).

els encantats
Els Encantats; de hoge pieken van de 3000 meter hoge bergen

Vall de Boï: Hier kan je in de omgeving prachtige tochten maken zoals de wandeling naar berghut Refugi Ventosa i Calvell. Vanaf deze hut kijk je op de toppen van het Besiberri gebergte, waardoor slapen hier een van de mooiste uitzichten biedt van het hele park.


Tip voor gezinnen: als je een wandeling zoekt die redelijk makkelijk is loop je naar Estany llong. Goed haalbaar voor alle niveaus onder wandelaars.


Huttentocht van negen hutten

Hou je van huttentochten, dan is de Carros de Foc een aanrader. Deze tocht gaat langs negen hutten die bemand zijn. Voor meer informatie ga je naar www.carrosdefoc.com

carros de foc huttentocht
Een van de hutten langs de Carros de Foc

Beste periode om Aigüestortes te bezoeken

Vanwege het weer is het vanaf half juni tot eind september heel goed wandelen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde delen tot zelfs half juli nog besneeuwd kunnen zijn. Dit zijn met name de hoge delen tot 3000 meter. De lagere gebieden van 2000 meter zijn vanaf mei tot en met oktober begaanbaar.

Voor meer info over Spanje en deze regio bezoek je www.spain.info


Alle artikelen over reizen naar Spanje lees je hier.


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in