Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reisverslag Algarve | Een geweldige mix van natuur en Portugese cultuur

Een reisverhaal van Marloes van Pareren |  Fan van Portugal

“Happiness is all around you” en “It’s the most wonderful time of the year”. Het schalt uit de radio’s, staat geprint op reclamefolders en hangt in bushokjes. De kerst komt eraan en of we het nou willen of niet, het is de gezelligste tijd van het jaar. Ik moet bekennen: ook ik verheug me ieder jaar weer op het gezellige samenzijn, de geur van kachels als je buiten op straat loopt en de lampjes die huizen en bomen versieren.

En toch…Als ik voor de zoveelste keer tot op mijn ondergoed nat geregend ben en de kou zich in mijn botten genesteld heeft; dan toch verheug ik mij weer op warmere temperaturen. Dagen waarop je niet tein minuten bezig bent je aan te kleden voor je naar buiten kunt maar waarop je gewoon lekker in een dun jasje de deur uitstapt voor een wandeling.

Algarve
Even de kou ontsnappen en wandelen in niet meer dan een dun jasje. Foto: Marloes van Pareren

Voor Mountainreporters mocht ik in november een midweek naar de Algarve op uitnodiging van Visit Algarve en Visit Portugal. Zon, zee, strand en bergen. En dat alles bij een comfortabele 18 graden Celsius. In mijn vorige reportage gaf ik je al een voorproefje van wat je kunt verwachten in de Algarve in de winter. Deze keer geef ik je de beste insider tips en laat ik je de plekken zien die je echt niet mag missen.

De beste outdoortips

Natuurlijk begin ik met de beste outdoortips. Als lezer van Mountainreporters is een vakantie niet compleet zonder een mooie hike, een mountainbiketocht of trailrun. Dit geldt ook voor mij! In de winter ligt de temperatuur in de Algarve rond de 18 graden Celsius, de perfecte temperatuur om in beweging te zijn.

De kust

Algarve
Langs de kust vindt je veel goed onderhouden wandelpaden. Foto: Marloes van Pareren

Denk je aan de Algarve, dan denk je aan de zee. Grillige rotsen, hoge kliffen, witte zandstranden en de mooiste uitzichten. Het lichtgekleurde zandsteen licht fel op in de zon en geeft de kustlijn een oranje gloed. Het zachte steen is aan de waterlijn uitgesleten door het water waardoor er grotten, bogen en andere bizarre rotsformaties zijn ontstaan.

Algarve
Foto: Marloes van Pareren

The seven hanging valleys walk

Een van de mooiste wandelingen is The seven hanging valleys walk. Je kunt deze wandeling beginnen in Praia da Marinha en eindigen op het strand Praia da Benagil. Je passeert onderweg de mooiste rotsformaties en stranden. Aan het eind van de wandeling passeer je de bekende grot van Benagil. Vanaf Praia da Benagil kun je hier met een boot, kano of SUP nog een extra tour naartoe maken. Dit is echt een aanrader om in de wintermaanden te doen. In de zomer komen de toeristen in drommen op deze grotten af, maar in de wintermaanden heb je grote kans de grot voor jezelf te hebben!

Algarve
De grotten van Benagil zijn een echte toeristentrekker in de zomer. Maar in de winter heb je een grote kans dat je de grot voor jezelf hebt! Foto: Pixabay

Je kunt deze wandeling zelf wandelen, maar als je meer over de omgeving wil weten of een uitgebreidere tour wil maken dan kun je ook overwegen een gids mee te nemen. Ik kan je hiervoor Diana Nunes van PT4U aanraden. Zij kan je alles over de natuur vertellen, maar ze weet ook de beste restaurantjes voor een welverdiende lunch na de wandeling te vinden!

Algarve
The Seven Hanging Valleys Walk met Diana Nunes van PT4U. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Bizarre rotsformaties en witte stranden.
Algarve
Praia da Benagil. Foto: Marloes van Pareren

Tips

Natuurlijk is deze wandeling slechts één van de vele wandelingen die je kunt maken langs de kust. En weet je wat zo fijn is? De Portugezen hebben het ons heel makkelijk gemaakt. De routes staan niet alleen perfect met bordjes aangegeven, ze hebben er ook meerdere brochures en websites aan gewijd om ons zo snel mogelijk op pad te krijgen.

Kijk maar eens op de website van Portugese Trails of blader rustig door deze Nederlandstalige brochure van Visit Algarve voor inspiratie. Liever op de fiets de kust af? Dan is er deze Nederlandstalige brochure die je daarin verder kan helpen.

Algarve
Seven Hanging Valleys Walk. Foto: Marloes van Pareren
Senhora da Rocha, nog zo’n plek die je gezien moet hebben. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Detail Senhore da Rocha. Foto: Marloes van Pareren

Ponte da Piedade

Nog een plek die je echt niet mag missen voor een wandeling is Ponte da Piedade. Ook hier kom je weer de meest bijzondere rotsformaties tegen. Dit is een perfecte pitstop voor je begint aan een heerlijke lunch in het nabijgelegen Lagos, hierover later meer.

Algarve
Ponte da Piedade. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Ponte da Piedade. Foto: Marloes van Pareren

Strand

Natuurlijk heb je nog veel meer spectaculaire wandelingen over kliffen. Maar je vindt ook grote stukken verlaten strand in de winter. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends voor het ontbijt een frisse strandwandeling te maken, niets extreems, gewoon slenteren door het mulle zand met niets anders dan het ruisen van de golven en krijsen van wat meeuwen.

Algarve
Niets is fijner dan een strandwandeling voor het ontbijt in de ochtend. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Nou vooruit, soms vindt je nog iemand op het strand… Foto: Marloes van Pareren

De bergen

Wist je dat je ook prachtige bergtochten kunt maken in de Algarve? Serra de Monchique is een gebied dat maar bij weinig toeristen bekend is. Deze bergketen ligt in het westelijke deel van de Algarve, ongeveer 20 km in de kust. Het hoogste punt van de ketting is de piek van Fóia, op 902 m. In dit gebied vindt je vele kilometers aan wandelpaden en altijd met de meest prachtige uitzichten! Op de website Portugese Trails  vindt je verscheidene dag- en meerdaagse wandelingen.

Algarve
Het uitzicht vanaf de bergen richting de oceaan is adembenemend. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Om boven op de berg te komen, rijdt (of fiets, of wandel) je over kronkelige, smalle wegen tussen oude vijgen, olijf en kurkbomen door. Foto: Marloes van Pareren

Als je nog meer over deze regio te weten wil komen, kun je ook een tour boeken bij Geographic Algarve. De Belgische Kim neemt je dan behalve de berg op ook mee naar kleine lokalen boeren en producenten van wijn, olijfolie en likeur. En natuurlijk mag je overal proeven!

Algarve
Een foto op de top hoort er natuurlijk bij! Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Uitzicht over de stad Monchique in het avondlicht. Foto: Marloes van Pareren

Omgeven door cultuur

Dorpen en steden

Witte kerkjes, kleurige tegeltjes en smalle straatjes waar het ruikt naar verse koffie en brood. Je hebt de Algarve niet gezien zonder een duik te hebben genomen in de lokale cultuur. Wat mij persoonlijk vooral opviel was de ontspannenheid van de lokale bevolking. Ze drinken wat in kleine koffiebarretjes, eten een taartje bij de bakker, keuvelen met elkaar op de markt en zitten op een bankje buiten in het zonnetje. Niemand lijkt hier haast te hebben en iedereen geniet van het moment.

Algarve
Niemand heeft haast in de Algarve. Het beste is je hieraan aan te passen! Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Slenter door de smalle straatjes, drink een espresso en eet een lokaal gebakje (Hier zie je Folhade de Loulé, zie tips voor meer info waar je dit kunt eten). Geniet! Foto: Marloes van Pareren

Lagos

Natuurlijk vindt je vele prachtige dorpjes in de Algarve. Maar ik zal er twee voor je uitlichten die mij persoonlijk erg aanspraken. De eerste is het stadje Lagos. Zoals ik al eerder aangaf is dit de perfecte uitvalsbasis na een wandeling over The Seven Hanging Valleys en Ponta da Piedade.

Algarve
Foto: Marloes van Pareren

Lagos is een prachtige oude stad gelegen aan het water. Je vindt hier alles wat Portugese steden zo bijzonder maakt. Je kunt hier uren door de smalle klinkersstraatjes slenteren (let ook op de bijzondere patronen die in de straatstenen gelegd zijn!) langs witte kerkjes, kleine winkeltjes waar lokale kunstenaars hun waar uitstallen en de beste restaurants.

Algarve
Igreja da Santa Maria in Lagos. Foto: Marloes van Pareren

Tegeltjes

Wandel je door de straten, dan zal het je niet ontgaan dat je op straat, op gebouwen en eigenlijk overal waar nog een kaal plekje was, kunstig gedecoreerde tegeltjes vindt. Soms met enkel een patroon, soms met hele schilderingen erop.

Algarve
Tegeltjes, tegeltjes, tegeltjes. De Portugezen zijn er dol op! Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Zelfs de gehele zijwand van deze kerk bestaat uit prachtig beschilderde tegeltjes. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Niet alleen tegeltjes, ook kunstig beschilderde bordjes versieren kom je overal tegen. Foto: Marloes van Pareren

Loulé

Nog een stad die zeker een bezoekje waard is is Loulé. Loulé is niet in de eerste plaats een toeristische trekpleister, het is de plek waar Portugezen naartoe komen om hun dagelijkse boodschappen te doen en om het beste uit de Portugese keuken te proeven. Je vindt hier een grote open markt en vele delicatessenwinkels. Je kunt hier niet vertrekken zonder een flesje echte Piri Piri en een prachtig gedecoreerd blikje vis. Ik kan je aanraden hier een tour met António Guerreiro van Eating Algarve Tours te boeken. António neemt je mee naar de markt, laat je de heerlijkste lokale delicatessen proeven en verteld je alles over de lokale keuken.

Algarve
Proef de heerlijkste gerechten. Linksonder Torta de Laranja, zie tips voor meer info. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Bezoek de markthal in Loulé. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Op de markt vindt je van alles. Vis, kruiden, port, brood en natuurlijk originele Portugese Piri Piri! Je kijkt je ogen uit! Foto: Marloes van Pareren

Heb je zoveel gegeten dat je echt even in beweging moet komen? Dan is Loulé ook weer de perfecte plek om lekker rond te slenteren. Smalle straatjes en oude gebouwen wisselen elkaar af en na iedere hoek vindt je weer iets nieuws.

Algarve
Even bijkomen op één van de vele pleintjes in Loulé. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Het gemeentemuseum van Loulé. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren

De beste adresjes in Lagos en Loulé

 • Lunchen in Lagos? Dat doe je bij Restaurant Don Sebastião. Vergeet hier niet te vragen of je een kijkje mag nemen in de fantastische wijnkelder!
 • Espresso en de lokale zoete specialiteit Folhado de Loulé proberen? Dat kan bij Café Calcinha in Loulé.
 • Nog niet alle lekkers kunnen vinden op de markt? Naast de markt zit de delicatessenwinkel Mercearia e Garrafeira. Echt een aanrader!
 • Nog meer zin in zoetigheden? Breng dan een bezoekje aan het sfeervolle Med Cozinha en probeer hier de Torta de Laranja: sinaasappelcake om je vingers bij af te likken.

AlgarveHet platteland

Overal waar je langskomt ruikt het naar kurk, olijf en sinaasappelen. Zodra je de dorpen verlaat passeer je boomgaarden vol glanzend oranje sinaasappelen of dikke gele citroenen, eeuwenoude olijfbomen waar je in Nederland een fortuin voor moet neertellen om er eentje in je tuin te krijgen groeien hier gewoon langs de kant van de weg en her en der staan kleine fabrieken waar kurk uit kurkbomen tot allerlei consumentenwaar wordt gemaakt.

Algarve
Olijfbomen groeien hier gewoon langs de kant van de weg. Of zoals hier, bij een wijngaard, gewoon als afrastering tussen de wijnranken. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Zelfs in de winter hangen er nog glanzend oranje sinaasappelen aan de bomen! Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren

Wijnproeverij

Iets minder veel voorkomend, maar zeker niet te missen zijn de wijnboeren. De Algarve als wijnregio is nog relatief onbekend in de wereld van de wijn en daarom vindt je hier met name kleine wijnproducenten. Maar de kwaliteit is er daarom zeker niet minder om! Ik als wijnliefhebber moest daarom ook een bezoek brengen aan één van de kleinere wijnhuizen. Het werd Quinto do Frances, echt een aanrader! En ach, als ik niet met het vliegtuig was geweest, waren er wel een aantal dozen mee naar huis gegaan!

Algarve
Quinta do Frances is een kleine wijnproducent waar je behalve proeven ook een rondleiding kunt krijgen. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Waarna je onder het genot van een wijntje kunt genieten van het prachtige uitzicht over de wijngaarden. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
De wijngaarden in najaarskleuren. Foto: Marloes van Pareren
Algarve
Foto: Marloes van Pareren

Olijfolie

Behalve dat ze er prachtig uitzien, zorgen de olijfbomen in de Algarve ook voor de lekkerste olijfolie. Wist je dat je olijfolie op dezelfde manier moet proeven als wijn? Ruiken, draaien, nog een keer ruiken, proeven. Olijfolie is hier niet zomaar iets wat je in de pan of op je salade gooit, olijfolie is hier het groene goud.

Overnachten

En? Heb je je ticket al geboekt? Om je vakantie compleet te maken volgen hier nog wat websites waar je de leukste en mooiste plekken om te overnachten kunt vinden:

 • Wil je een fietstocht maken? Dan kun je bij bikehotels hotels vinden speciaal voor fieters.
 • Overnachten in cultureel erfgoed? Dan kan via deze website.
 • Liever in een landhuis slapen? Kijk dan eens op Solares de Portugal.

Ben je dus ook even helemaal klaar met de winterse kou en nattigheid. Wil je een paar dagen de zon op je gezicht voelen, lekker wandelen en genieten van culinaire hoogstandjes? Dan kan ik je een wintervakantie in de Algarve zeker aanraden! Genieten, daar draait het om in de Algarve!


Lees hier alle artikelen en verhalen over Portugal


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Reisverslag Algarve | Een geweldige mix van natuur en Portugese cultuur”

 • Guido Andries
  12 mei 2020 at 20:44

  Marloes, heb jij ook NEDERLANDSE en BELGISCHE WIJNBOEREN in Portugal ontmoet ?
  Wil je mij aub eventueel hun coördinaten mailen ?
  Waarvoor hartelijk dank,
  Guido

  • Marloes van Pareren
   Marloes van Pareren
   13 mei 2020 at 09:25

   Hoi Guido,

   Nee, helaas niet. Je zou eventueel contact kunnen opnemen met Geographic Algarve. Zij hebben ons toentertijd meegenomen naar wijnboeren, ze zijn zelf Belgisch, waarschijnlijk kennen zij wel wat Nederlandse of Belgische wijnboeren. Anders kan Visit Portugal je waarschijnlijk ook wel helpen. Succes!

   Groeten Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer