REISVERSLAG | Nazomeren of overwinteren op Gran Canaria
Nazomeren of overwinteren op Gran Canaria
Een reisverslag van Pauline van der Waal
Bij Gran Canaria denken veel mensen vooral aan overwinteren voor senioren. Maar wist je dat je er ook heel goed terecht kunt om te hiken? En dat overwinteren komt natuurlijk wel érgens vandaan. Gedurende het hele jaar is het op het eiland gemiddeld een comfortabele 22 graden.
In plaats van een hele winter kun je dus ook heerlijk nazomeren in de herfst, of in het voorjaar alvast een voorproefje nemen op de zomer. Ik bezocht Gran Canaria in november 2017 voor een heerlijk gevarieerd programma en om de saaiste maand van het jaar te ontvluchten.
Over Gran Canaria
Gran Canaria is zo ongeveer het middelpunt van de Canarische Eilanden, en ligt zo’n 150 kilometer van de Afrikaanse westkust. Het eiland is 50 kilometer in doorsnede, maar toch heeft het noorden een heel ander klimaat dan het zuiden. Het zuidwesten is bijvoorbeeld droog en heeft de meeste zon, waardoor de meeste resorts daar gevestigd zijn. In het noorden valt meer regen en dat zie je meteen doordat er veel meer groeit en bloeit. In de bergen kan het wat frisser zijn, en op de top van de Pico de las Nieves (1949 meter) kan zelfs sneeuw liggen.
Wanneer we landen op het vliegveld rijden we via de snelweg, die langs de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria loopt, naar ons hotel. De eerste indruk is zeker niet die van een slaperig eiland! We wurmen ons op een vierbaansweg door de avondspits en verbazen ons over vele huizen, flats en industrieterreinen. Rustiek is anders! Onze chauffeur vertelt ons dat Las Palmas qua grootte de negende stad van Spanje is. Die hadden we even niet zien aankomen…
Bananen en tomaten
Op Gran Canaria worden enorm veel bananen verbouwd en regelmatig rij je tussen de bananenplantages zo ver het oog reikt. We rijden verder richting het noorden, en zodra we van de snelweg af gaan is het direct één en al rust. Ook tomaten doen het hier lekker, zowel in de buitenlucht als ook in kassen.
Er staat een typisch Spaans gerecht op het menu, wat zeker zo dicht aan de kust perfect past: paella!
Na wat zoeken in het donker komen we aan bij ons hotel en kunnen direct aanschuiven voor het avondeten. Er staat een typisch Spaans gerecht op het menu, wat zeker zo dicht aan de kust perfect past: paella! Dat is nog eens lekker op je bestemming aankomen.
Hiken vanuit Firgas
De volgende ochtend staat voor ons een hike door de Azuaje-vallei op het programma. We beginnen onze wandeling in het dorpje Firgas, waar we van onze gids Rafa eerst nog een lesje Islas Canarias krijgen. Of er nou zeven of acht eilanden zijn, zijn zelfs de Canarische Eilanden zelf nog niet over uit, maar feit is wel dat de eilanden allemaal erg verschillend zijn. Op ontdekking dan maar!
Bovenaan is het super droog en groeien er vooral cactussen, maar zodra we beginnen te dalen verandert de vegetatie
Na eerst van het heerlijk rustige leven in het dorpje genoten te hebben (bewoners en toeristen drinken een kopje koffie, keuvelen eens wat, en zijn vooral erg relaxed), zijn we wel toe aan wat meer actie. Gelukkig start direct buiten het dorp ons pad. De eerste helft van de hike is alleen maar naar beneden, omdat we daadwerkelijk de vallei in zullen lopen. Bovenaan is het super droog en groeien er vooral cactussen, maar zodra we beginnen te dalen verandert de vegetatie. Het wordt groener en groener…
Een verlaten hotel
Onder in de vallei aangekomen stuiten we op een verlaten hotel. Dit hotel werd gebouwd in 1868, bij een waterbron die door zijn mineralen werd gezien als kuuroord. Omringd door al het groen dat eromheen groeit moet dat een schitterende plek zijn geweest. Helaas werd het hotel gesloten tijdens de Spaanse burgeroorlog, en nooit heropend of afgebroken.
Omringd door al het groen dat eromheen groeit moet dat een schitterende plek zijn geweest
Door het dal stroomt ook een riviertje en je waant je ineens in een tropisch regenwoud. Heel anders dan de droogte in het begin! Helaas betekent naar beneden wandelen in de meeste gevallen ook weer omhoog klimmen, dus daar beginnen we snel mee.
Wanneer we boven aan zijn gekomen, lopen we het laatste stuk niet via de weg, maar via de irrigatiekanalen die nog steeds in gebruik zijn. Door schotten te plaatsen in de kanalen kan het water een bepaalde richting op worden gestuurd.
Papas con mojo
Zo zijn er meer afgelegen plantages die bijvoorbeeld maar één keer in de twee weken een ochtend van 9 tot 11 uur water toebedeeld krijgen! Als we tenslotte terug zijn in Firgas proeven we de specialiteit van het eiland ‘papas con mojo’. Dit zijn in de schil gekookte kleine aardappeltjes met een rode pittige saus. Lekker!
Uitgehiked? Dan is er nog veel meer te doen!
Gran Canaria is hard op weg om een echte buitensportbestemming te worden. Naast hiken wordt mountainbiken een steeds grotere sport en natuurlijk ontbreken ook watersporten als kitesurfen en golfsurfen niet.
Volgens de overlevering verscheen hier in 1481 Maria op een tak van een pijnboom
Een dagje niet sportief? Er zijn genoeg plekken op het eiland die een bezoekje waard zijn. Zo gingen wij naar Arucas en Teror. Arucas is te herkennen aan de enorme kerk die je al van heinde en verre ziet staan. Oh, en aan de beroemde rumfabriek ‘Arehucas’. Ook Teror timmert religieus lekker aan de weg.
Bedevaart
Volgens de overlevering verscheen hier in 1481 Maria op een tak van een pijnboom, waardoor de inwoners van het eiland elk jaar op 8 september het Fiesta de la Virgen del Pino vieren. Hierbij gaan ze op bedevaart en lopen ze vanaf hun woonplaats naar het Mariabeeld in de kerk van Teror. Buiten de kerk is vooral de traditionele bouwstijl met gekleurde huizen met balkonnetjes een aandachtstrekker.
We eindigen de dag op Bodega los Berrazales, een boerderij waar sinaasappels, papaja en avocado’s groeien. Daarnaast verbouwen ze druiven, waarvan vanzelfsprekend wijn wordt gemaakt. Deze beschutte plek in het noorden van Gran Canaria is ook de enige plek in Europa waar koffie wordt verbouwd. Vanzelfsprekend wordt de rondleiding afgesloten met een wijnproeverij en een kopje koffie.
Deze beschutte plek in het noorden van Gran Canaria is ook de enige plek in Europa waar koffie wordt verbouwd
Verblijf in een resort of liever een rustieke finca?
Resorts om een weekje heerlijk te ontspannen zijn er zoals gezegd genoeg op het eiland. Wij verbleven echter in Finca Los Longueras in Agaete. We hebben natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar er wordt gezegd dat dit de beste plek is om te overnachten. Slechts enkele kamers, gerestaureerd in oude stijl en heerlijk rustig. Het gebouw wordt ook wel La Casa Roja (het rode huis) genoemd en het is wel duidelijk waarom. Het hotel ligt op een schitterende plek, maar wel afgelegen. Een huurauto is daarom een must!
Gran Canaria in twee minuten
Meer zien van onze trip naar Gran Canaria? Ik maakte onderstaande video, waarin je onder meer onze hike in Firgas ziet. Kijk en geniet mee!
Er zijn meer Canarische Eilanden…
Je kunt je goed vermaken op Gran Canaria, maar je kunt er ook voor kiezen je tripje te combineren met één of meerdere van de andere eilanden. Vanuit Agaete vertrekt bijvoorbeeld de ferry naar Tenerife. Zes keer per dag vaart de boot in anderhalf uur naar de overkant. Overigens kun je ook vliegen.
In slechts twintig minuten brengt een propellervliegtuigje van de lokale vliegmaatschappij Binter je naar Tenerife. Ze vliegen overigens ook naar alle andere eilanden. Wij combineerden Gran Canaria daarom met La Palma, la isla bonita.
Wil jij ook naar Gran Canaria? Alle informatie die je nodig hebt over reis, verblijf en activiteiten vind je op GranCanaria.com
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.