Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Artificial Intelligence van IBM Watson ontdekt nieuw figuur

Door: Pauline van der Waal | 13 december 2019

Vorig berichtten we al dat er nieuwe Nasca-lijnen waren ontdekt. Er werd toen gesproken over vijftig nieuwe figuren die gevonden werden, vooral door gebruik te maken van drones. Onderzoek naar de lijnen wordt uitgevoerd door onder meer de Yamagata University, die claimt in de periode van 2004 tot 2018 in totaal 142 nieuwe figuren te hebben gevonden. Nu is er een 143ste bijgekomen, die op een bijzonder manier is gevonden. Hiervoor hebben de universiteit en IBM de handen ineen geslagen.

Over de beroemde Nasca-lijnen in Peru

De Nasca-lijnen -ook wel geogliefen genoemd- zijn tekeningen in het zand, die vermoedelijk zo tussen 200 jaar voor en 900 jaar na Christus zijn gemaakt door Nasca- en Paraca-indianen. Het zijn in totaal honderden figuren van mensen, dieren en geometrische vormen. Ze zijn gemaakt door de zwarte bovenlaag van de grond weg te halen, waardoor het wittere zand eronder zichtbaar wordt.

Nazca-lijnen
De Nazca-figuren zijn goed bereikbaar via deze snelle weg. Foto: Martin Espinoza

De hoogvlakte van Nasca is een van de droogste gebieden op aarde. Gemiddeld is het er 25 graden, bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen. Hierdoor konden de de lijnen duizenden jaren bewaard blijven.

Vlieg boven de figuren om ze nog beter te zien

Waarom onze voorouders de figuren hebben gemaakt, is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. De lijnen zijn een grote toeristische trekpleister, waarbij je de figuren het beste ziet vanuit een klein vliegtuigje. Je kunt deze vluchten gemakkelijk ter plekke boeken (enkele dagen vooraf reserveren is aan te raden) en kosten zo rond de $ 80,-

Ontdekking door de moderne wetenschap

In de afgelopen jaren zijn waarschijnlijk de meeste figuren al wel ontdekt, maar af en toe komt er dus een nieuwe bij, die waarschijnlijk in eerste instantie minder zichtbaar was dan de andere. Omdat het ontdekken steeds lastiger wordt, hadden de wetenschappers van de Yamagata University de hulp ingeroepen van de IBM Japan. Door gebruik te maken van de kennis, kunde en supercomputers van IBM kon het laatste figuur worden ontdekt. Dit werd gedaan door middel van Artificial Intelligence van IBM Watson.

Moderne Machine Learning om oud mysterie te ontrafelen

Hierbij werd er gebruik gemaakt van Machine Learning, waarbij de computer grote hoeveelheden informatie over de lijnen te verwerken kreeg, inclusief duizenden foto’s van bestaande figuren en de omgeving. Dit heeft ertoe geleid dat de computer de wetenschappers een tot nu toe onontdekte figuur heeft kunnen wijzen.
Een bijkomende doelstelling van de samenwerking is om de Nasca-lijnen beter te begrijpen en bescherming van dit werelderfgoed te onderzoeken en versnellen.

Bekijk hieronder de video van IBM over het gebruik van de nieuwste technieken in het vinden en bestuderen van de Nasca-lijnen

Bron: Yagamata
Foto: https://commons.wikimedia.org/


Lees hier meer artikelen en verhalen over Peru


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer