Nieuwe Nazca-lijnen in de woestijn van Peru ontdekt door AI
Artificial Intelligence van IBM Watson ontdekt nieuw figuur
Door: Pauline van der Waal | 13 december 2019
Vorig berichtten we al dat er nieuwe Nasca-lijnen waren ontdekt. Er werd toen gesproken over vijftig nieuwe figuren die gevonden werden, vooral door gebruik te maken van drones. Onderzoek naar de lijnen wordt uitgevoerd door onder meer de Yamagata University, die claimt in de periode van 2004 tot 2018 in totaal 142 nieuwe figuren te hebben gevonden. Nu is er een 143ste bijgekomen, die op een bijzonder manier is gevonden. Hiervoor hebben de universiteit en IBM de handen ineen geslagen.
Over de beroemde Nasca-lijnen in Peru
De Nasca-lijnen -ook wel geogliefen genoemd- zijn tekeningen in het zand, die vermoedelijk zo tussen 200 jaar voor en 900 jaar na Christus zijn gemaakt door Nasca- en Paraca-indianen. Het zijn in totaal honderden figuren van mensen, dieren en geometrische vormen. Ze zijn gemaakt door de zwarte bovenlaag van de grond weg te halen, waardoor het wittere zand eronder zichtbaar wordt.
De hoogvlakte van Nasca is een van de droogste gebieden op aarde. Gemiddeld is het er 25 graden, bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen. Hierdoor konden de de lijnen duizenden jaren bewaard blijven.
Vlieg boven de figuren om ze nog beter te zien
Waarom onze voorouders de figuren hebben gemaakt, is tot op de dag van vandaag een groot mysterie. De lijnen zijn een grote toeristische trekpleister, waarbij je de figuren het beste ziet vanuit een klein vliegtuigje. Je kunt deze vluchten gemakkelijk ter plekke boeken (enkele dagen vooraf reserveren is aan te raden) en kosten zo rond de $ 80,-
Ontdekking door de moderne wetenschap
In de afgelopen jaren zijn waarschijnlijk de meeste figuren al wel ontdekt, maar af en toe komt er dus een nieuwe bij, die waarschijnlijk in eerste instantie minder zichtbaar was dan de andere. Omdat het ontdekken steeds lastiger wordt, hadden de wetenschappers van de Yamagata University de hulp ingeroepen van de IBM Japan. Door gebruik te maken van de kennis, kunde en supercomputers van IBM kon het laatste figuur worden ontdekt. Dit werd gedaan door middel van Artificial Intelligence van IBM Watson.
Moderne Machine Learning om oud mysterie te ontrafelen
Hierbij werd er gebruik gemaakt van Machine Learning, waarbij de computer grote hoeveelheden informatie over de lijnen te verwerken kreeg, inclusief duizenden foto’s van bestaande figuren en de omgeving. Dit heeft ertoe geleid dat de computer de wetenschappers een tot nu toe onontdekte figuur heeft kunnen wijzen.
Een bijkomende doelstelling van de samenwerking is om de Nasca-lijnen beter te begrijpen en bescherming van dit werelderfgoed te onderzoeken en versnellen.
Bekijk hieronder de video van IBM over het gebruik van de nieuwste technieken in het vinden en bestuderen van de Nasca-lijnen
Bron: Yagamata
Foto: https://commons.wikimedia.org/
Lees hier meer artikelen en verhalen over Peru
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.