ADVERTENTIENKBV
Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

Precies een week geleden werd in Noorwegen een bijzondere nieuwe attractie geopend: de Skylift kabelbaan bij Loen. (Dit fjordengebied ligt tussen de stad Bergen en het hoger gelegen Trondheim).  Deze unieke panoramische lift is de steilste kabelbaan ter wereld en gaat in een tijd van ruim 5 minuten naar de top van de berg waar je op 1100 meter uitstapt. Ga je deze zomer op rondreis in Noorwegen? Dan wil je deze nieuwste attractie niet missen!

een fenomenaal uitzicht over de grootste gletsjer van Europa: de JostedalSgletsjer

Er passen 45 mensen in een cabine. De cabines gaan per twee tegelijk, dus in een uur kunnen er ca. 400 mensen vervoerd worden in deze razendsnelle kabelbaan. Het meenemen van een hond of fiets is toegestaan voor een kleine meerprijs.

Boven vind je 70 kilometer gemarkeerde wandelpaden en een fenomenaal uitzicht over de grootste gletsjer van Europa: de Jostedalsgletsjer (Jostedalsbreen).

De Jostedalsbreen bevindt zich in het noorden van de provincie Sogn og Fjordane aan de westkust van zuid-Noorwegen. De gletsjer is in noordzuidelijke richting 100 kilometer lang en in oostwestelijke richting 15 kilometer breed. Het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 487 km².

Het plateau van gletsjers bevindt zich op een hoogte van 1600 tot 1900 meter. De hoogste top van de gletsjer is de Lodalskåpa (2083 meter). Het laagste punt is de Nigardsbreen, ongeveer 350 meter. Deze zijgletsjer van de Jostedalsbreen is voor de toeristen het referentiepunt van de gletsjers. Daarom ligt het bezoekerscentrum Breheimsenteret in de nabijheid.

De Jostedalsbreen is niet ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Hij werd waarschijnlijk gevormd rond 500 v.C. In 1750 was er de zogenaamde kleine ijstijd. Toen hadden de gletsjers in Noorwegen hun grootste afmetingen. Sindsdien krimpen ze, en steeds sneller. Na de zomer van 2006 is er binnen een korte tijd 50 meter van de Briksdalsbreen, een zijarm van de Jostedalsbreen, weggesmolten. Dit snelle wegsmelten kan een gevolg zijn van de snelle opwarming van de aarde.[1]

Het nationaal park Jostedalsbreen werd gevormd in 1991 en beslaat ongeveer 1310 km²

Winteractiviteiten: sneeuwschoentochten en langlaufen

Zomeractiviteiten: wandelen, mountainbiken, en nog spannender: de Via Ferrata voor echte adrenaline junkies!

Kabelbaan Loen
Een fenomenaal uitzicht wacht bovenaan de kabelbaan op je

Meer informatie over Noorwegen vind je op Visitnorway.nl

Advertentie

Doe ook mee met de Week van de Bergsport. Klik hier voor meer informatie!


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.