De bewoners van het eiland Ulva zijn doodsbang dat ‘hun’ eiland binnenkort wordt verkocht. Vorige maand landde er een aantal rijke mensen met helicopters, het blijkt nu dat dit potentiële kopers zijn van Ulva.

Waar ligt Ulva?

Ulva behoort tot de Binnen Hebriden en ligt aan de westkust van Schotland. Het is een prachtig eiland met ongerepte stranden, weelderige heuvels en een kustlijn waar je u tegen zegt. Er wonen momenteel zes families op dit eiland maar de eigenaar, familie Howard, wil het nu te koop zetten.

Ulva
Boathouse (foto: Cetus News)

Helaas niet voldoende vermogen

Helaas voor deze zes families bezitten zij niet het vermogen om het eiland te kunnen kopen van familie Howard. Nu is er sinds vorig jaar een wet goedgekeurd door de Schotse nationalistische overheid die de gemeenschap als eerst een bod uit laten brengen voordat andere potentiële kopers een bod mogen doen. Deze wet heeft wel de nodige gevolgen om dat de helft van het land in bezit is van zo’n vijfhonderd particulieren. Zij bezitten samen grote kastelen en bijbehorende landgoederen waar ze zelf amper gebruik van maken.

,,Waarom ga je je eiland open stellen voor publiek als je zoveel geld hebt om die schoonheid ook voor jezelf te houden”?

Internetactie

De families hebben nog acht maanden de tijd om de vraagprijs bij elkaar te sprokkelen. De vraagprijs is maar liefst, 4,25 miljoen pond ( ca. 4,9 miljoen euro). Er loopt een internetactie maar dat gaat maar heel gestaag met inkomsten van ca. 1.000 pond per dag.

De 33-jarige bewoonster Emma kijkt terug op een periode waarin de landbouwgemeenschap floreerde op het 12 kilometer lange eiland. Zij is bang dat haar eiland in de toekomst wordt geprivatiseerd als ze zo de gelikte verkoopbrochure eens bekijkt. Daar staat namelijk in dat Ulva ‘een van de mooiste eilanden in Noord-Europa’ gaat worden. Ze vraagt zich af ,,waarom je het eiland gaat openlaten voor publiek als je zoveel geld hebt dat je die schoonheid ook voor jezelf kan houden?”

Wij zijn benieuwd of de eilandbewoners er in gaan slagen de komende maanden om het eiland te redden van verkoop aan particulieren.

Ulva
Prachtig eiland (foto: Daily Mail)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in