Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Brandnertal: gratis Alpenplezier voor het hele gezin!

Door Hilde Evens | Foto’s: Sonja Evens

“Heb je misschien zin in Steinpilzen…? Ik ben ze zopas gaan plukken in de bergen.” De eigenaar van het restaurant glundert. Zijn ogen stralen. Ik voel me dadelijk thuiskomen in een land waar gastvrijheid warmhartig geserveerd wordt op een bord vol lekkernijen. De magie start eigenlijk al zodra ik Brandnertal kom binnen gereden. Een fotogeniek bergachtig landschap verwelkomt me en brengt me onmiddellijk in een overweldigende stemming.

Hotel-Luen

Ik snuif gretig de frisse berglucht op, en plaats dan goedgemutst mijn koffertje op de dorpel van Hotel-Luen, alom gekend om hun non-profit Klimat Aktiv. Voor iedere gast planten ze een boom. En daarmee hebben ze mijn hart al gestolen, nog vóór ik de sleutel in mijn handen krijg.

De prachtige, gevarieerde natuur leent zich hier uitermate goed voor familievakanties, bergfanaten en natuurliefhebbers

Gedurende een paar dagen kom ik proeven van hun paradijselijke omgeving. Het dal ligt vlak voor het Schesaplanamassief in het zuiden van Oostenrijk. De prachtige, gevarieerde natuur leent zich hier uitermate goed voor familievakanties, bergfanaten en natuurliefhebbers. De uitgestrekte weiden en bossen zijn een speels genot voor kinderen. Bedrijven, clubs en groepsreizigers vergeten er hun lawaai, drukte en stress. Voor iedereen is er iets te vinden en te doen.

Brandnertal in Vorarlberg

Wat deze regio zo uniek maakt, is hun gratis aanbod van verschillende activiteiten. Brandnertal is de eerste regio in Vorarlberg die zich hierin onderscheidt. Openbaar vervoer brengt je kosteloos naar omliggende dorpen. In diverse zwembaden kan je zonder betalen binnen, maar ook voor kindertheater, dierenanimatie en panoramatreintjes hoef je je geldbeugel niet boven te halen. Kleine en grote gezinnen besparen hierdoor een deel van hun reisbudget. Zelfs oma en opa kunnen nu mee. Een kinderwagen is ook niet langer een excuus om niet op vakantie te gaan. De paden zijn er zeer kindvriendelijk.

Foto: Sonja Evens

Lünersee is een eindpunt in het dal. Er is geen verder verkeer mogelijk, wat het dal verkeersveilig maakt. Vanaf acht jaar kun je klauteren in het avonturenpark. Of wat dacht je misschien van een blotevoetenpad tussen boom en berg? Ik kan niet langer wachten om dit dal te ontdekken… kom je met me mee …?

Overnachten bij twee bijzondere broers: www.hotel-luen.com

Durf je op avontuur? Kijk dan op:www.vorarlberg-alpenregion.at/en/brandnertal/climbing-park-brandnertal.html

Verwonderd wandelen rond het meer van Lünersee

Brandnertal kent vierhonderd kilometer aan wandelpaden, waarvan Lünersee een schitterende wandellocatie is. Het is één van de grootste natuurlijke bergmeren in de oostelijke Alpen op 1.970 m boven zeeniveau. Onervaren bergwandelaars vinden er hun gading, terwijl ervaren alpinisten van hieruit naar de uitdagende Schesaplana (2965m) vertrekken, het grensgebied Rätikon tussen Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland.

lunersee
Lünersee. Foto: Sonja Evens

Een liefdevol tafereel

Bij de eerste zonnestralen vind ik links mijn weg. Een kort hellend stukje brengt me naar een prachtig uitzicht over het meer. Ik ben getuige van een liefdevol tafereel dat zich afspeelt tussen een rij imposante bergen en  parelend, helderblauw water. De zon weerspiegelt hun innige omhelzing. Omliggende bergtoppen dragen eeuwige sneeuw. Het valt me op hoe het ruwe karakter van het landschap zich sterk aftekent tegen het rimpelloze water, om samen een bijzonder prachtig kleurenspel te creëren.

Het water van het meer is zo helder dat ik ervan zou willen drinken

Het water van het meer is zo helder dat ik ervan zou willen drinken. Forellen zwemmen er hier lustig op los. In de verte zie ik een groepje vissers rustig afwachten tot ze beet hebben, terwijl een gezin mijn pad kruist en me vrolijk begroet. Onderweg vergezellen enkele koeien me via een bloemenweide tot aan de Lünersee Alpe hut waar ik volop kan genieten van een verse, schuimende milkshake.

Na een stevige wandeling word ik nog eens getrakteerd op een gigantisch groot wolkendek dat zich zachtjes tussen de bergtoppen legt. Ik word heel stil, en besef hoe Moeder Natuur me telkens weer op haar onuitgesproken manier gelukkig maakt …

De grote geheimen van wilde bergkruiden

De zon staat reeds hoog achter de bergtoppen wanneer ik Eva Wachter ontmoet. Een typisch kruidenvrouwtje met honderdtwintig natuurboeken in haar kast, waarvan het oudste dateert van het jaar 1500.  “Ik beloof je àlle heilzame kruidengeheimen bloot te leggen van de planten die we op ons pad gaan tegenkomen!”  Brandend van nieuwsgierigheid volg ik haar op de voet doorheen de weiden. Ik luister met ingehouden adem naar haar begeerlijke wijsheid….

IMG-20190823-WA0016
Heilzame kruidengeheimen. Foto: Sonja Evens

De kracht van Alpenplanten wordt hier al verschillende generaties lang gebruikt. Het Tschengla Hoogplateau kan je een beetje beschouwen als een natuurlijke outdoor medicijnkast. Eva leert me oog te hebben voor het kleinste plantje en vertelt vol overgave over de grootste remedies : verjongend, ontsmettend, bloedstollend, wondhelend, … je vindt het allemaal in de Alpenwei. “Wist je dat de ziel van de aspirine hier ligt?” vraagt Eva. “Mädesüss of Spirae. Het werkt heel goed tegen hoofdpijn. Ze zoeten er ook honingwijn mee, maar let op, het is sterk bloedverdunnend.” Mijn mond valt open van verbazing.

We wandelen verder omheen de steencirkel die me aan Stonehenge doet denken

We wandelen verder omheen de steencirkel die me aan Stonehenge doet denken. Aan mijn linkerzijde staan donkergroene naaldbomen die hoog naar de hemel reiken. Een samenhorig spel van krekels zorgt voor een natuurlijke muzikale noot. Het brengt me in een idyllische sfeer tussen sprookje en realiteit.

De zeldzame duivelshand

Plots slaat Eva een kreet en klimt ze tegen de hoge heuvel op. “Blijf even! Ik ga kijken of ik hem vind!”. Nog nooit heb ik iemand zo enthousiast naar planten weten zoeken. “Alle dagen hoop ik hem opnieuw te zien! De zeldzame duivelshand, Chiranthodendron pentadactylon, heeft hier twee keer in mijn hele leven gestaan. Het is een bloederige hand die uit de grond omhoog komt. Je verschrikt je te pletter!”

eva wachter
Op zoek naar de zeldzame Duivelshand. Foto: Sonja Evens

“Ach, de zomer is voorbij.” Eva kijkt me droevig aan. “Wanneer er in de namiddag dauw op de planten is, betekent het in de plantenwereld dat de zomer definitief voorbij is. Maar dan komt de herfst en zou je eigenlijk moeten terugkomen voor zijn mooie kleuren. Ook dan is het hier héél mooi.”

We eindigen ons pad en, toeval of niet, we vinden een paddenstoel in de vorm van een hart. “Bedankt Eva…” prevel ik stilletjes. Ik kijk haar glimlachend aan. Ze laat een onvergetelijke indruk bij me achter :  lief, puur en vol wijsheid, zoals de natuur zelf. “We zien ons weer…”

Wil je een gezonde kruidenwandeling met Eva? Boek haar bij www.vorarlberg-alpenregion.at. Meer lezen over de planten en hun remedies kan je op www.hildeevens.be

Authentiek fietsplezier, gekruid met lekkere tussendoortjes

“Wacht even! Ik pluk een paar paddenstoelen voor vanavond.” Hij springt van zijn fiets en duikt de berm in. Authentieker bewegen dan dit bestaat niet. Harry is fietsgids op maat. Hij begeleidt kleine groepen in de grootse bergen van Oostenrijk.

We trekken er samen een dag op uit. Haarfijn en met veel geduld legt hij het spel van de techniek uit. Hij leert me met gevoel fietsen. Zadel omlaag bij het dalen, zadel omhoog bij het klimmen. Gewicht leggen, handen in de juiste positie. Ik geniet voluit!

De fiets geeft me vergezichten op plaatsen waar je met de auto niet kan geraken. We passeren het fietspark, dat uniek in de omstreken is en waar ik zowel groot als klein zie genieten van meterslang bochtenwerk. Even stoppen we op de bergtop bij Niggenkopf Tbar Café, een bijzonder uniek plekje waar ze heel gemoedelijk mijn fietshonger stillen met kaas en versgebakken brood.

niggen
Fietsen met gevoel in Brandnertal. Foto: Sonja Evens

Picasso

Onderweg proef ik van een onbeschrijfelijke vrijheid terwijl het landschap me oneindig trakteert op kleurrijke panorama’s. Bloemknoppen leggen gele en roze vlekken in de uitgestrekte weides. Vlinders dansen vrolijk mee. Een witte laag nevel hangt in de verte tussen de grijze bergtoppen. De donkergroene naaldbomen maken het compleet. Picasso had hier nooit meer willen vertrekken.

Een witte laag nevel hangt in de verte tussen de grijze bergtoppen

“Je zou in de herfst moeten terugkomen, dan zie je zoveel meer.” Harry tovert een brede, stralende lach op zijn gezicht terwijl zijn wild krullend haar met de lucht speelt. “Vanaf volgend jaar geef ik cursus voor beginners. Iedereen die van natuur en fietsen houdt, zou dit aards paradijs moeten kunnen ontdekken en ervan genieten, toch …? Hij kijkt me vragend aan. Ik kan enkel maar blijven knikken en volmondig “JA” zeggen, al zou ik het liever van één van deze bergtoppen willen schreeuwen.

69202753_2399136993743027_4953753345777991680_n

Nuttige links


Meer informatie over Brandnertal lees je hier


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer